TURISM SUBACVATIC: Cetatea și portul Callatis aflate sub apele Mării Negre (FOTO)

0
2149

TURISM SUBACVATIC: Cetatea și portul Callatis aflate sub apele Mării Negre, ar putea fi puse în valoare printr-un proiect original: Parcul Arheologic Subacvatic Mangalia.

DIGITAL IMAGE

Cetatea Callatis a fost întemeiată, conform izvoarelor istorice scrise, la sfârşitul secolului al VI-lea a.Chr. de coloniştii dorieni veniţi din Heracleea Pontică, la porunca unui oracol, pe locul unei aşezări getice numită Acervetis sau Cerbatis. La mijlocul sec. al IV-lea a.Chr. se construieşte, din blocuri mari de piatră, zidul de incintă al cetăţii și tot atunci se construieşte şi portul cetăţii Callatis.

cetateașiportulcallatisfotopetrustrugariu2

De-a lungul timpului, o parte a cetăţii (aproximativ 20 %) şi portul antic au fost acoperite de apele Mării Negre.

Sunt mai multe ipoteze care încearcă să explice aceste cauze, printre acestea fiind: procesul de eroziune la care este supus tărmul mării, ca urmare a furtunilor şi a valurilor puternice; un cutremur care a avut loc după distrugerea cetăţii; creşterea nivelului mării în ultimile două milenii cu aproximativ doi metri.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Sub apa Mării Negre, în zona cetăţii şi a portului Callatis, există fragmente ceramice (mai numeroase fiind amforele şi ţiglele), fragmente arhitectonice (coloane, capiteluri), dar şi epavele unor corăbii antice. De asemenea, se păstrează construcţii terestre, pavaje, resturile unor ziduri din cărămidă antică, dale din piatră prelucrate etc.

cetateașiportulcallatisfotopetrustrugariu3

Scafandrul militar Constantin Scarlat menționează că, atât lungimea, cât şi lăţimea portului antic măsoară două mile marine. La baza digurilor din larg, la adâncimea de 10-12 m, se observă ruinele unor amenajări portuare. Cercetările au demonstrat că digurile sunt orientate pe direcţia curentului de adâncime, scopul fiind acela de a se realiza un dragaj natural. Constantin Scarlat susţine, într-un articol publicat în anul 1973, în Acta Musei Napocensis, că doar 15-20 % din totalul vestigiilor arheologice existente sub apa mării au fost scoase la suprafaţă. Lui i se datorează şi harta care încearcă să reconstituie portul antic.

cetateașiportulcallatisfotopetrustrugariu4

În ultimile decenii s-a încercat demararea unor cercetări arheologice subacvatice, care să pună în valoare monumentele arheologice dispărute, de multă vreme, sub apele Mării Negre.

În anii 1994 – 1998, Muzeul „Callatis”, în colaborare cu Cooperativa „Metamauco” din Padova (Italia), a efectuat cercetări arheologice subacvatice în zona cetăţii şi a portului Callatis. În primăvara anului 2007, Muzeul „Callatis” a încheiat un Contract de colaborare cu „Octopus” Maritime Archeological Research Association şi Centrul de Scafandri „Carpatica” din Bucureşti, având ca obiect: „Examinarea instrumentală a ruinelor cetăţii Callatis”. Cercetările au dus la descoperirea de noi artefacte și monumente arheologice scufundate.

cetateașiportulcallatisfotopetrustrugariu5

În primăvara acestui an, Sorin Marcel COLESNIUC, cercetător ştiinţific, doctor în istorie, șeful Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural Mangalia, împreună cu profesorul Traian Lupu și dr. în biologie Petru Strugariu, au întocmit un proiect referitor la înființarea unui PARC ARHEOLOGIC SUBACVATIC la Mangalia, care a fost supus atenției autorităților locale. În prezent, se caută soluții în vederea finanțării acestui proiect pentru care există interes din partea municipalității.

cetateașiportulcallatisfotopetrustrugariu6

În concluzie, potenţialul turistic al acestui sit arheologic scufundat (o parte a cetății și portul antic Callatis) ar putea fi de neimaginat. O cercetare arheologică sistematică ar scoate de sub apă valori culturale de o valoare inestimabilă, ce pot contribui, în mare măsură, la dezvoltarea turismului cultural în zona Mangaliei.

(Fotografiile ne-au fost puse la dispoziție cu amabilitate de pasionatul scufundător și cercetător subacvatic, dr. în biologie Petru Strugariu).


Vă invităm să citiți și articolele:

Nu peste mult timp, LA MANGALIA SE VA FACE TURISM SUBACVATIC!

CERCETĂRI ARHEOLOGICE SUBACVATICE la CALLATIS (reluare).


Mangalia News, Miercuri, 15 iulie 2015.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply