Codex Aureus pierdut de România în favoarea Ungariei la CEDO. Monica Macovei a pledat împotriva statului român

0
817

codex_aureus

Unul dintre cele mai scumpe manuscrise din lume, care se afla la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, a fost pierdut de statul român. Ceaușescu ar fi garantat cu acest manuscris un împrumut de 10 miliarde de dolari, o sumă uriașă în anii 70. 
România a pierdut, după patrimoniul Fundaţiei Gojdu, poate cea mai valoroasă carte din lume, Codex Aureus. Manuscrisul a ajuns la unguri și totul s-a întâmplat cu concursul europarlamentarului român, Monica Macovei, care a pledat la CEDO împotriva statutului român și în favoarea Ungariei, ca să primească acest manuscris.

Care au fost etapele procedurale care au dus la pierderea manuscrisului

Maria Atanasiu a cerut la CEDO dreptul de proprietate asupra Codex Aureus deși nu are dreptul efectiv să îl primească pentru că România nu are o legislație în acest domeniu. Maria Atanasiu a cerut la CEDO restituirea mai multor proprietăți fiind o persoană care speculează legislația lacunară în domeniu din țara noastră. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/1998 ese un pic ilegală, dar și lacunară. Această ordonanță dată de Radu Vasile, fost premier al României, nu exprimă data la care trebuiesc restituite și bunurile mobile.
Astfel Maria Atanasiu care a cerut în numele său și al credincioșilor pe care îi reprezintă respectiv Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia pot avea doar speranțe legitime din partea statului român pentru dreptul de proprietate asupra Codex Aureus.
Monica Macovei, actualmente europarlamentar, a pledat la CEDO împotriva statului român pentru ca Maria Atanasiu și comunitatea etnică și religioasă să primească Codex Aureus. Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia a reuşit să înfrângă Opoziţia corectă şi legală a primarului şi Consiliului local din Alba Iulia și a primit Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia.
Valorea Codex Aureus este atât de mare încât, în 1968, Nicolae Ceauşescu a garantat un împrumut de 10 miliarde de dolari cu el. Codex Aureus,cel mai valoros manuscris din Biblioteca Batthyaneum şi din întreaga Europă. Este vorba de o carte scrisă în jurul anului 810 din porunca împăratului Carol cel Mare.

Codex Aureus, scris cu litere de aur

Această Evanghelie a fost scrisă cu litere de aur, pe foi fine de pergament, a fost pictată cu aur şi are coperţile din fildeş. Prima parte din Codex Aureus, cuprinzând în cele 111 file Evangheliile lui Matei şi Marcu, s-a aflat la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Partea a doua din Codex Aureus, cuprinzând în cele 124 de file Evangheliile lui Luca şi Ioan, se află la Biblioteca Apostolică din Vatican.

Mai mult, pe dcnews.ro, 11 iunie 2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply