O descoperire arheologică de senzaţie! De la Olimp, la Musei Capitolini

0
932

farmec.ro
carturesti.ro%20

descoperire arheologică de senzaţie olimp

Günter Preukschat, inginer neamţ reîntors în Constanţa, după 40 de ani, în calitate de turist de această dată, a fost plăcut surprins când a descoperit la Muzeul de Istorie piese filmate de el în tinereţe. Mai mult, inginerul a păstrat filmul descoperirii sarcofagului din staţiunea Olimp şi l-a trimis Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

În anii ’70, în zona de sud a litoralului românesc, lucrările erau în toi la noile staţiuni Olimp, Venus, Saturn. Cum noile hoteluri urmau să fie construite într-o zonă nisipoasă, era nevoie de foraje adânci pentru turnarea unor stâlpi de susţinere a construcţiilor. Pentru aceste lucrări speciale a fost solicitat sprijinul unei firme din Germania.

Surpriza de proporţii a fost când, în timpul lucrărilor, a fost descoperit un sarcofag, în zona de necropolă a oraşului antic Callatis. Lucrările au fost imediat sistate pentru cercetarea şi recuperarea inventarului funerar. Inginerul neamţ Günter Preukschat, omul care supraveghea instalaţiile speciale de foraj, a filmat întreaga operaţiune de cercetare, transport şi deschidere a capacului sarcofagului.

După 40 de ani, inginerul neamţ revine în calitate de turist, împreună cu soţia, de această dată, în Constanţa, şi, vizitând Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, descoperă piesele pe care le-a filmat în tinereţe. Îşi aduce aminte că are acasă filmul din 1970, pe peliculă de 8 mm şi îşi propune, la reîntoarcerea în Germania, să trimită imaginile respective Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa. Mai mult, transpune filmul de pe peliculă în format digital, cere sfatul altui prieten al muzeului, Hans Krauss, şi împreună montează filmul respectiv, în germană. Trimite Muzeului de la Constanţa CD-ul cu filmul. În momentul de faţă, în sala Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, unde sunt expuse piesele descoperite în anii 70, rulează şi filmul.

Citiți continuarea în cugetliber.ro, 07.04.2015.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply