HERGHELIA Mangalia: Cai de rasă, la preț de mârțoagă (VIDEO)

1
1560

cai de rasă herghelia mangalia

Digi24.ro: Caii pur sânge arab se vând la preţuri de patru sute de ori mai mici în România decât în alte state. Un cal abia ajuns la vârsta maturităţii costă la noi în ţară în jur de 3.000 de dolari, faţă de 1.200.000, în Turcia, de exemplu. Chiar dacă sunt aceeaşi rasă! Caii din România nu participă însă la concursuri internaţionale din lipsă de fonduri şi nu sunt recunoscuţi la nivel mondial.

Echipa Digi24 Constanța a mers la Herghelia din Mangalia.

El a fost primul mânz care a fost fătat dintre ăştia de aici şi a fost mai alintat, aşa, cu zahăr. El a început să vină primul. Mai vin şi ăştia, dar mai rar”, explică un îngrijitor.

Doroftei are două luni şi a fost botezat astfel pentru că, la jumătate de oră de când s-a născut, a început să lovească cu copita din față exact ca un pugilist, spun angajaţii hergheliei. Este unul din cei 15 mânji pur sânge arab de la Herghelia din Mangalia. Este una dintre cele mai căutate rase de cai în special pentru cursele de anduranţă. Doroftei va începe antrenamentele abia după trei ani, când atinge vârsta maturităţii. Abia atunci poate fi dresat și supus unor teste. Iar dacă nu va face față condițiilor riguroase va fi vândut la preţuri derizorii.

Preţurile încep de undeva de la 11 – 12.000 de lei plus TVA. Caii care sunt mai în vârstă pot fi şi mai ieftini. Deja, cu 5-6.000 de lei se poate cumpăra de la noi din herghelie cal pur sânge arab, cu acte”, spune Antal Istvan, șeful Hergheliei Mangalia. „La o licitaţie unde am fost eu, s-a vândut un cal, în Turcia, cu 1.200.000 de dolari!”, adaugă el.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Şi asta pentru că, spun specialiştii, caii de la noi din ţară nu participă la concursuri internaţionale mari şi nu se pot lăuda cu premii recunoscute la nivel mondial, ca alte state. Iar vina, cred specialiştii, este a guvernanţilor.

„La Mangalia, avem un material genetic extraordinar de bun, recunoscut internaţional, dar neapreciat. Bineînţeles că cei care vin să cumpere de la noi profită că nu suntem foarte bine informaţi şi nici promovaţi de responsabilii din România”, spune Victor Cruceru, preşedintele Federaţiei Agricultorilor “Fermierul” .

Echipa Digi24 a filmat trei din cei 16 pur sânge arab care au peste 3 ani şi vor intra la selecţie în toamnă. Cei care trec testele vor merge la competiţii, iar ceilalţi vor fi scoşi la vânzare.

„Vine o echipă de la Bucureşti, de la Centrul de Selecţie şi se selectează, adică se dau note, timpii care sunt soşi…sunt mai multe probleme…talie, vârstă”, explică Nicolae Iofciu, maistru dresor.

Mai mult, pe digi24.ro, 24.03.2015.piese-auto-mangalia.ro1 COMENTARIU

 1. Romania -TEZAURUL GENETIC CAI DE RASA
  pur sangele arab –mangalia cu toate liniile sale
  cislau – pur sange englez
  rasa shagya arab – radauti cu toate liniile sale
  lipitan-sambata de jos cu cele 7 linii din 8 existente
  jegalia-cal de sport romanesc REZULTAT PUR ROMANESC DINTRE O IAPA SPORT SI UN ARMASAR SHAGYA ARAB-o sub ramura a rasei arab pur sange
  hutul-lucina, plus toate hergheliile si depozitele de armasari
  In tara noastra sunt aprox 1.500 cai de rasa cu dangale-pedigree la stat in herghelii si depozite plus 1.500 de cai rasa de monta publica si aprox 3.500 la proprietari particulari la o populatie cabalina de 600.000-700.000 de capete ceea ce este f.putin,adica 1% procente. Vecinii Romaniei,vest-Ungaria si sud-Bulgaria au un numar mai mare in procente respectiv 6-7%-ungurii,4-5%-bulgarii,polonezii au peste 10 procente cai de rasa
  Este bine ca se incearca ameliorarea rasei cal de sport romanesc cu rasa selle franceza -Quool du Bois Margot si CICAVE DU TALUS la jegalia………
  La herghelia izvin nucleul rasei Nonius tot de provenienta franceza are puritatea rasei intre 80-86% ,in schimb la maghiari puritate rasei este intre 34-40% cel mult.

Leave a Reply