La Colegiul Economic din Mangalia, s-au sărbătorit 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania

0
1043

97deanidelaunireabasarabieicuromania1

În după-amiaza zilei de miercuri, 25 martie 2015, începând cu ora 16.00, la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia, s-a desfășurat simpozionul „97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA”. Activitatea, organizată de Colegiul Economic, în colaborare cu Asociația de Balcanistică și Slavistică din România, Complexul Cultural „Callatis” și Asociația „Cultul Eroilor” Mangalia, a fost deschisă de profesor documentarist Ibolya Negoiță, care a prezentat programul și participanții la eveniment.

Cercet.st.dr. Sorin Marcel COLESNIUC

Cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, vicepreședinte al Asociației de Balcanistică și Slavistică din România și vicepreședinte al Asociației „Cultul Eroilor” Mangalia, a vorbit despre importanța zilei de 27 martie 1918 în istoria românilor și a prezentat momentele mai importante care au dus la unirea Basarabiei cu România, printre acestea fiind: intrarea României în Primul Război Mondial, în august 1916, cu scopul declarat al eliberării teritoriilor locuite de români, aflate sub dominație străină; prăbușirea Imperiului țarist; înființarea Partidului Național Moldovenesc din Basarabia; desfășurarea, în ziua de 25 septembrie 1917, a Congresului Soldaților Moldoveni; constituirea Sfatului Țării, alcătuit din 150 de deputați, dintre care 105 erau români; proclamarea Republicii Democrate Moldovenești, în decembrie 1917; proclamarea independenței Basarabiei, la 24 ianuarie 1918 și adoptarea Hotărârii de Unire cu România, la 27 martie 1918.

97deanidelaunireabasarabieicuromania2

Elevii Colegiului Economic Mangalia au pregătit mai multe materiale dedicate unirii Basarabiei cu România. La activitate au fost prezenți: prof. Simona Ciobănel, directorul instituției, prof. Nelida Ismail, prof. Nicoleta Nicolaescu, prof. Ghiuler Mârzali și prof. Emil Corneliu Ninu – președintele Asociației „Cultul Eroilor” Mangalia.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

97deanidelaunireabasarabieicuromania3

Cu prilejul simpozionului, prof. Ibolya Negoiță, care este și prim-vicepreședinte al Asociației „Cultul Eroilor” Mangalia, a prezentat programul și regulamentului concursului organizat de Asociața „Cultul Eroilor” Mangalia, intitulat „Eroul din familia mea”, după care i-a îndemnat pe elevi să participe, întrucât premiile, pentru primii clasați, sunt destul de consistente.

Profesor documentarist Ibolia NEGOITA

Aflat la a treia ediție, concursul va reuni, în acest an, participanți atât din România, cât și din Bulgaria. Înscrierile vor avea loc în perioada 1 – 10 mai 2015, iar premierea celor mai bune lucrări se va face în ziua de 20 mai 2015. Cele mai bune lucrări vor fi publicate într-un volum care va fi lansat de Sf. Marie Mare (15 august).

MangaliaNews.ro, 26.03.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply