Top 30 de greşeli gramaticale pe care le fac bucureştenii: „Defapt vroiam decât să-mi cer scuze“

0
843

farmec.ro
carturesti.ro%20

greșeli gramaticale

Limba română, spun specialiştii, este una complicată şi puţini români vorbesc şi scriu corect, respectând toate regulile. „Adevărul“ vă prezintă 30 de greşeli gramaticale pe care le fac bucureştenii deseori.

1.  „Decât“ folosit în loc de „numai“/„doar“

Mulţi sunt cei care folosesc greşit aceste cuvinte. Deseori auzim: „Am decât o carte“, formulare total greşită. Corect este „Nu am decât o carte“, pentru că „decât“ se foloseşte în construcţii negative.

2. Verbul „a avea“

Mulţi bucureşteni spun „O să aibe o mulţime de probleme“. Forma corectă este „O să aibă o mulţime de probleme“.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

3. Pleonasme

Pleonasmul poate fi definit ca „o eroare de exprimare care constă în folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii, propoziţii care repetă în mod inutil aceeaşi idee“, potrivit Dicţionarului Explicativ Român. „Mă pregătesc să cobor jos“ este un exemplu pe care îl auzim deseori din gura bucureştenilor. Este greşit să spui şi „cobor“ şi „jos“. Nimeni nu poate să coboare sus.

4. „Vizavi“

Auzim deseori: „L-am auzit discutând vizavi de această problemă“. Este greşit pentru că „vizavi“ se foloseşte doar în context spaţial. Exemplu corect: „Casa mea este vizavi de magazinul lui Andrei“.

5. „Ţigare“

Deseori, oamenii folosesc „ţigare“. Corect este „ţigară“.

6. Repetiţiile

Bucureştenii obişnuiesc să repete într-o propoziţie/ frază aceleaşi cuvinte/grupuri de cuvinte. Este un lucru deranjant, spun specialiştii.

7. „A realiza“

Verbul „a realiza“ este folosit deseori greşit. De fapt, acest verb nu poate fi utilizat cu sensul de „a înţelege“. Exemplu: „Tu realizezi ce se întâmplă?“. Specialiştii susţin că „a realiza“ poate fi utilizat cu sensul de a crea ceva. Exemplu: „Am realizat o casă cu trei etaje şi piscină“.

8. Dezacorduri

Nu de puţine ori bucureştenii fac dezacorduri supărătoare. O mare problemă ţine de subiectul multiplu. Spre exemplu: „Apa sau vinul s-au vărsat“ este greşit. În cazul subiectului multiplu în care termenii sunt coordonaţi disjunctiv (sau, ori, fie) acordul se face la singular. Forma corectă: „Apa sau vinul s-a vărsat“.

9. 10/zece

Un lucru pe care nu îl ştiu mulţi este că cifrele de la unu la zece se scriu în litere: Greşit: „am 10 pixuri“. Corect: „Am zece pixuri“.

Citeste mai mult: adev.ro/nk4fhi

21.02.2015.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply