Guvernul a emis o ordonanţă, intrată azi în vigoare, care prevede că, în cazul în care magazinele sau restaurantele refuză să emită bon fiscal, clientul are dreptul să beneficieze de bunul achiziţionat sau de serviciul prestat, fără plata contravalorii. Actul normativ nu arată, însă, cum ar trebui procedat în astfel de cazuri care riscă să dea naştere la abuzuri pe bandă rulantă.
Chiar dacă neemiterea bonului fiscal este o încălcare a legii, această practică nu poate fi sancţionată de cetăţeni pentru că păstrarea bunurilor echivalează cu furtul. Ordonanţa nu prevede cum ar trebui să acţioneze propriu zis cei care nu primesc bonul. Într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al guvernului a spus că nu există o procedură concretă şi a spus că, după părerea sa, cetăţenii ar putea apela Sistemul Unic de Apeluri de Urgenţă 112, sau reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
“Este o speţă la care e dificil de răspuns în momentul de faţă. Insişti ca vânzătorul să-ţi dea bonul, dacă nu, vei chema Poliţia, cu pâinea în mână, probabil, nu ştiu. E o întrebare, sigur, la limita anecdoticului. Suni la 112… nu ştiu ce să spun la întrebarea asta. Pentru o pâine, nu ştiu. În momentul în care un cumpărător nu solicită bon fiscal, e lipsit de şansa – mică, mare – de a câştiga la Loteria bonurilor fiscale. Deci, dacă comerciantul mă lipseşte pe mine de dreptul de a trage un loz în plic, înseamnă că eu pot să nu-l plătesc”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului, Corneliu Calotă.
Citiți continuarea AICI. Luni, 02.02.2015.