Consilierii intră în zodia balamucului. Își vor pierde sau nu mandatele?

0
695

Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat, marţi, neconstituţională ordonanţa care a permis aleşilor locali să migreze de la un partid la altul fără să îşi piardă mandatul, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL.

ccr foto rador

Magistraţii susţin că Parlamentul trebuie să decidă care sunt efectele juridice ale deciziei lor şi ce se întâmplă cu aleşii locali care s-au bucurat de efectele acestei legi, cât timp a fost în vigoare.

Judecătorii CCR au decis, cu majoritate de voturi că ordonanţa este neconstituţională şi că Parlamentul urmează să reglementeze, prin legea de respingere, „măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curţii Constituţionale”, se arată în comunicatul emis de CCR.

Dacă primarii și președinții consiliilor județene răsuflă ușurați, pentru consilierii cu chef de mutat cu cățel și purcel se anunță vremuri grele. Indicația CCR cu privire la efectele juridice ale respingerii legii sunt motivate prin art.115 alin. (8) şi art.147 alin. (2) din Constituţia României. Cel dintâi, face referire la delegarea legislativă şi la ordonanţele de urgenţă emise de Guvern.

La alineatul 8, se specifică faptul că „prin legea de aprobare sau de respingere se vor reglementa, dacă este cazul, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanţei”, iar cel de-al doilea la deciziile CCR, unde, la alineatul 2, se specifică faptul că „în cazurile de neconstituţionalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cu alte cuvinte, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care au migrat nu îţi vor pierde mandatele, însă consilierii locali şi judeţeni, da, întrucât aceştia au fost aleşi pe liste. Printre aceștia, consilierul Linica Stan, de la Mangalia. După ce Guvernul a dat undă verde aleşilor locali să-şi schimbe partidele, fără a-şi pierde mandatele, Linica Stan şi-a urmat „mentorul”, pe Zanfir Iorguş: a trecut de la PDL la PSD. A formulat la Primăria Mangalia o adresă în acest sens, numai că, ulterior, s-a răzgândit şi s-a decis să meargă mai departe ca independent! Iar aceasta în contextul în care „aleșilor” le-a fost permisă o singură opţiune şi nu mai multe.

Apropiat al Linicăi Stan, Zanfir Iorguș, s-a încăpățânat să refuze să comenteze subiectul. „Nu vreau să comentez acest subiect. Eu nu comentez, deocamdată, acest subiect”, ne-a spus Iorguș. La începutul lunii octombrie a anului trecut, Zanfir Iorguș a plecat de la PDL la PSD, susținând că, în cadrul ACL, nu şi-a putut duce la îndeplinire proiectele şi a concluzionat prin a transmite că Mangalia are nevoie de proiecte. A avut și susținători. Cel puțin inițial. Cooptarea lui Zanfir Iorguş la cârma PSD Mangalia a nemulţumit mai mulţi consilieri, care au decis să ia calea independenţei. Șase consilieri PSD, printre care şi viceprimarul Mangaliei, Bogdan Maganu, au devenit independenți, tot atâția câți a adus Iorguș de la PDL.

Continuarea, in replicaonline.ro, Joi, 22.01.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply