Ghinion pentru cei care visau la potul cel mare la Loto 6/49. Extragerea de duminică, 4 ianuarie şi cea de joia viitoare se anulează. Este pentru prima dată în istoria de 109 ani a Loteriei, când aceste jocuri de noroc nu se organizează. Explicaţia: compania nu poate folosi programele informatice care extrag numerele câştigătoare.
Reacția Loteriei Române, după dezvăluirile Digi24: „Primele trageri loto din acest an vor avea loc, așa cum am comunicat încă din data de 30.12.2014, în data de 11.01.2015. Subliniem faptul că Loteria Română nu a anulat tragerile de azi, 4.01.2015, și nici pe cele de joi, 8.01.2015, asa cum a apărut în mass media”, precizează oficialiii Loteriei, într-un comunicat.
„C.N. Loteria Romana S.A. își poate stabili propria politică de marketing și vânzări”, se mai arată în comunicat.
Pe 29 decembrie anul trecut, Ministul Finanţelor Publice anunţa că Loteria Naţională nu mai prelungeşte contractul cu firma Intralot, cea care administra soft-urile necesare desfăşurării jocurilor de noroc. O zi mai târziu, conducerea Loteriei anunţă public că tragerile loto vor fi reluate abia pe 11 ianuarie anul acesta.
„Managementul acestei companii este depăşit de situaţia actuală. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva din 1906, de când a fost înfiinţată Loteria”, a declarat Liliana Mincă, fost director al Loteriei.
În decembrie 2013, fostul ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu era informat de actualul manager al companiei, Adrian Mişu Manolache, de faptul că implementarea unui nou sistem informatic în Loteria Naţională ar putea dura cel puţin 6 luni. Documentul subliniază faptul că acest proces poate duce la întreruperea activităţii companiei. Lucru susţinut şi de un fost manager al Loteriei Naţionale.
„În primul rând, statul are de pierdut, prin încasările pe care le-ar fi făcut având cele două extrageri. Eu nu ştiu dacă pe 11 vor avea extragere, întrucât situaţia este extrem de complicată în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română”, a afirmat Liliana Mincă.
Sistemul informatic este esenţial pentru activitatea Loteriei Române. Astfel că lipsa unui contract de administrare poate duce la întreruperea activităţii companiei. Mai ales că angajaţii Loteriei Române nu are specialişti care să se ocupe de programele informatice. Lucru susţinut de un fost consilier în Loteria Română.
„Jocurile erau operate exclusiv de către greci. Angajaţii Loteriei nici măcar nu aveau acces la etajul unde se desfăşura activitatea de la 6/49, de operare servere şi tot ce ţine de partea informatică. Deci, e exclus ca Loteria să aibă specialişti. Probabil, domnul Vâlcov a fost dezinformat, cum au fost şi alţi miniştri de Finanţe dezinformaţi”, a spus Sorin Constantinescu, fost consilier al preşedintelui Loteriei.
Continuarea, pe digi24.ro, 05.01.2015.