RETROSPECTIVA politică a lui 2014: Anul în care românii şi-au ales un nou preşedinte şi au dat un semnal clasei politice

0
889

Cel mai important eveniment politic al lui 2014 a fost scrutinul prezidenţial din luna noiembrie, câştigat de reprezentantul susţinut de PNL şi PDL, Klaus Iohannis, cel care, la o diferenţă de peste un milion de voturi, l-a surclasat pe Victor Ponta, susţinut de PSD, UNPR şi PC.

iohannis-2-stefan-sandu

RETROSPECTIVA politică a lui 2014: Anul în care românii şi-au ales un nou preşedinte şi au dat un semnal clasei politice (Imagine: Stefan Sandu/Mediafax Foto).

Este pentru a treia oară când PSD pierde alegerile prezidenţiale, dar este pentru prima oară când social-democraţii îşi menţin, pentru moment, puterea guvernamentală, după un astfel de eşec.

Toate celelalte evenimente politice, de la ruperea USL şi până la închegarea a trei noi formaţiuni politice – PMP, desprins din PDL; PLR, desprins din PNL; noul PNL, format din fuziunea PNL cu PDL – au fost subsumate mizei politice fundamentale, reprezentată de alegerile prezidenţiale.

Ceea ce a rămas din acest an politic a fost mesajul transmis, pentru prima dată după Revoluţie, de electoratul din România în ceea ce priveşte modul inadecvat de a face politică al actualei clase politice. Dacă până acum acest lucru s-a materializat prin absenteism la urne, de această dată, alegătorii şi-au găsit purtătorul de mesaj printr-un vot masiv exercitat, prezenţa la urne fiind cea mai mare, de la alegerile din 1996.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Continuarea, pe mediafax.ro, 31 decembrie 2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply