FOTO Stau la 10 kilometri de mare, dar nu au văzut-o niciodată. Şapte suflete trăiesc într-o fermă dezafectată din Pecineaga, departe de lumea copilăriei

0
758

farmec.ro
carturesti.ro%20

Adevarul.ro: Nouă suflete care trăiesc într-o fermă dezafectată din Pecineaga duc o luptă zilnică pentru supravieţuire. Pentru ei, Crăciun înseamnă frig şi foame, iar vacanţa de vară este doar o alergare pe câmpurile din jurul satului.

Mama şi trei dintre copii FOTO Mariana IancuMama şi trei dintre copii FOTO Mariana Iancu.

Dacă o iau direct pe câmp, plaja de la Mangalia fiind la doar 10 kilometri distanţă, dar ei n-au văzut-o niciodată. „Nu am avut timp şi mă gândeam că dacă plec cu ei la plajă or să vrea îngheţată şi alte bunătăţi şi nu aş fi avut de unde să le iau. Dar la vară cred că îi urc în căruţă şi merg să vadă şi ei marea“, spune cu durere în glas mama lor, Claudia Cănănău.

Femeia povesteşte că într-o zi, când mergeau pe câmp, unul dintre copii a văzut o băltoacă de apă mai mare şi atunci şi-a întrebat mama: „Aşa este marea?“.  

Într-o fostă fermă, situată la marginea comunei Pecineaga, trăiesc mai multe familii. Printre ei îşi duc viaţa grea şi cele nouă suflete: şapte copii: Adelina, 15 ani, Cristina 13 ani, Marinela – 9 ani, Marian 7 ani, Daniel – 6 ani, Daiana – 6 ani şi Cătălina 9 luni, mama lor Claudia Cănănău de 39 de ani şi Nicuşor Florin Păuleţ, de 29 de ai, tatăl ultimului copil.  Aici locuiesc de aproape patru ani. Nu plătesc chirie sau lumină electrică. Ar vrea să cumpere spaţiul, dar sunt probleme cu actele.   

Poveste de dragoste începută pe câmp  

Cei doi s-au cunoscut pe câmpurile din localitate, unde femeia săpa în pământ după fier vechi, pe care urma să-l vândă pentru a avea bani de mâncare. Avea atunci şase copii. Cu unul în faşă şi cu un altul în spital a fugit de bărbatul care o bătea şi nu îi oferea nici un sprijin. A ajuns în Pecineaga, unde stătea cu chirie. Într-o bună zi, povesteşte ea, în timp ce era pe câmp, a trecut Florin.

„M-a întrebat ce fac acolo şi s-a oferit să mă ajute“, povesteşte ea. După ce au găsit câteva bucăţi de cupru, îngropate de la instalaţiile de la fostele ferme din zonă, a mers cu ea şi le-a vândut. Apoi, a venit la casa la care stătea şi a ajutat-o cu mici reparaţii.  

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Între cei doi s-a legat la scurt timp o prietenie, apoi o poveste de dragoste. Bărbatul s-a ataşat repede şi de cei şase copii ai femeii. Preietenoşi, curaţi şi educaţi, cei mici au văzut în bărbat pe tatăl pe care nu l-au simţit niciodată aproape. Nu a trecut mult până când copiii să-l strige „tati“.  

Viata traita la marginea societăţii FOTO Mariana Iancu

S-au mutat împreună în cele patru cămăruţe din fosta fermă din localitate. Acum, Florin munceşte doar pentru ei. Ziua se duce prin sat şi munceşte cu ziua. „Uitaţi, azi mi-a adus doi saci cu mălai. A fost şi a dat pe câmp cu otravă pentru şoareci şi a primit doi saci cu mălai“, îl laudă femeia. Seara, după ce cei mici se liniştesc, face lecţiile cu copiii mai mari. 

S-au culcat de multe ori nemâncaţi…

Citeste mai mult: adev.ro/ng0dqy


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply