Cum să ne purtăm cu hoinarii străzilor: Mic ghid de convieţuie cu câinii maidanezi

0
724

farmec.ro
carturesti.ro%20

Sunt printre noi, pe străzile marilor oraşe. Au ajuns acolo tot din vina noastră, a oamenilor. Şi se pare că vor mai rămâne pe străzi tot din vina incapacităţii noastre, a tuturor, de a găsi soluţii umane pentru viitorul lor, ai celor mai buni prieteni ai noştri, prieteni pe care i-am trădat în adevăratul sens, alegând să nu ne intereseze cu adevărat soarta şi viitorul lor.

maidanezii foto Shutterstock

Cum existenţa câinilor maidanezi provoacă nesfârşite controverse între oameni, se impune nu odar să cunoaştem povestea acestor patrupezi nevinovaţi, dar şi unele metode prin care se pot evita (mai mult sau mai puţin) eventualele incidente violente între oameni şi câinii străzilor.

Cum de ne-au ajuns prietenii hoinari pe străzi…

Câinele a fost, fără doar şi poate, primul animal domesticit de către om. Există de altfel, nenumărate dovezi paleo-arheologice, precum şi o serie de studii ştiinţifice detaliate, care certifică acest lucru. Timp de mii de ani, noi oamenii am selecţionat din lupi şi din şacali zeci de rase, fiecare cu specializarea sa, de la paza turmei, la lupte organizate şi de la vânătoare la asigurarea companiei oamenilor singuri.

Însă, tot noi oamenii am făcut domesticit câinele în primul rând pentru a profita de calităţile sale fizice şi psihice, precum şi de loialitatea şi bucuria de care dau dovadă aceste patrupede. Din nefericire, de-a lungul istoriei, în toate comunităţile umane au existat câini abandonaţi sau exploataţi până la limitele fiziologice ale speciei. În trecut, în toate ţările, câinii erau îngrijiţi cu rare excepţii, până la survenirea morţii biologice.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

De cele mai multe ori, când deveneau prea bătrâni sau debili fizic pentru a-şi mai îndeplini rolul pentur care au fost domesticiţi, cei mai buni prieteni ai omului, au fost invariabil abandonaţi. Pur şi simplu lăsaţi să moară de în urma bolilor, foamei şi bătrâneţii. Ca şi cum ar fi fost condamnaţi la moarte pentru că au ales să rămână pe lângă oameni să-i servească, în loc să fi fugit înapoi în păduri pentru a se sălbătici.

maidanezii supravietuiesc2 Sursa foto Shutterstock

Maidanezii supravieţuiesc, în ciuda dorinţei unor oameni de a-i extermina cu orice preţ. Sursa foto: Shutterstock.

Asta a fost dintotdeauna soarta câinilor, indiferent că au fost câini folosiţi de cei vechi în războaie (aceştia mureau în lupte în mare parte), câini ciobăneşti care nu mai puteau ţine pasul cu turma şi nici nu o mai puteau apăra, câini de vânătoare care nu mai puteau hăitui vânatul, câini de sanie care nu mai puteau trage, fiind abandonaţi de eschimoşi pe gheţuri, sau pur şi simplu modeştii şi umilii câini de curte care atunci când erau bătrâni şi moartea le da târcoale, săteni din toată lumea îi dezlegau, iar aceştia se duceau singuri să moară nevăzuţi de nimeni, în cotloane neştiute.

La fel, s-a desfăşurat în general şi relaţia românilor cu câinii. Pentru români, câinii au fost animale utilitare prin excelenţă. La începutul istoriei noastre, câinii depe aceste meleaguri aveau două mari rosturi, acela de a însoţi şi apăra turmele de oi, şi acela de a păzi gospodăriile sătenilor şi domeniile boiereşti. Câinii în rol de ajutor la vânătoare au pătruns un pic mai târziu pe teritoriul ţării noastre. Căci, este deja cunoscut că românii au fost în vechime mai degrabă un popor de păstori şi agricultori sedentari, decât de vânători. Câinii din rasele de agrement şi companie au pătrus târziu în lumea românească, de abia prin secolele 18-19, cel mai probabil sub influenţa occidentală asupra păturii aristocrate autohtone, influenţă care şi-a făcut simţită prezenţa îndeosebi în acele secole.

 Maidanezii sunt obligaţi să-şi găsească adăpost în orice loc propice.

Maidanezii sunt obligaţi să-şi găsească adăpost în orice loc propice. Sursa foto: Shutterstock

Însă, câinii maidanezi de astăzi care populează toate oraşele României, se trag direct din a doua categorie de câini, aceea a paznicilor de gospodării, ajunşi pe străzi în urma vitregiilor istoriei autohtone. Iată cum, sosirea comunismului pe meleagurile noastre,  este în mare parte vinovată de ceea ce astăzi ne-am obişnuit să numim „fenomenul câinilor maidanezi” sau „problema câinilor maidanezi. Sosirea comunismului şi, mai ales, durerosul proces de colectivizare, şi comasare a unei părţi importante a populaţiei rurale la oraş unde aceşti oameni urmau să muncească în fabrici şi uzine, a distrus în primă instanţă satul românesc şi gospodăria ţăranului.

Fenomenul acesta a vizat îndeosebi satele din apropierea oraşelor, cel mai bun exemplu în acest sens fiind chiar Bucureştiul. Ordinele de partid şi lamele necruţătoare ale buldozerelor au pus la pământ şi nivelat numeroase sate. Forţaţi de situaţie şi de vremuri să devină orăşeni locuitori la bloc, ţăranii şi-au vândut sau sacrificat păsările domestice, vitele, oile, caprele, caii, dar nu au avut ce face cu câinii. Acei câini au fost pur şi simplu dezlegaţi şi lăsaţi liberi să hălăduiască fără rost în locurile unde fuseseră până mai deunăzi gospodăriile stăpânilor lor. Acei câini sunt, fără voia lor, strămoşii câinilor fără stăpân din oraşe, pe care-i numim adesea dispreţuitor şi cu ură – Maidanezi.

Dar aceasta a fost situaţia la începutul anilor  90. Originea câinilor maidanezi de astăzi este întrucâtva similar, dar nu identică cu cea a câinilor hoinari proveniţi în urma distrugerii satelor. Prin urmare, dacă vrem să spunem lucrurilor pe nume, vinovaţi de apariţia şi mai ales menţinerea câinilor maidanezi pe străzile oraşelor, sunt tot oamenii.

Situaţia este în felul următor:

În prezent, în mediul rural, foarte mulţi săteni îşi lasă adesea câinii liberi noaptea. În timpul în care căţelele intră în călduri, atât acestea, cât şi câinii masculi sar adesea gardurile gospodăriilor şi hoinăresc în perioada de împerechere. Cum o căţea intră de obicei de două ori în călduri, aceasta poate aduce pe lume în intervalul unui an de zile, între 10-20 de căţei…

Vă invităm să citiți articolul integral AICI.

03.12.2014.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply