VASILE DÂNCU. Ce s-a întâmplat cu adevărat în turul doi al alegerilor prezidențiale

0
767

vot diaspora

Sociologul Vasile Dâncu a analizat răsturnarea spectaculoasă de la urne de duminică, în urma căreia Klaus Iohannis a fost ales președintele României.

“Am asistat duminică la un mecanism de contagiune între tv și facebook destul de des întâlnit în lume, de la indignații, occupy Wall Street, în care masele se ridică pentru că le-a fost refuzat un drept. Am întâlnit și la noi în iarna lui 2012 acest fenomen, mișcarea de protest pentru susținerea lui Raed Arafat, mișcare care a dus mai apoi la victoria neașteptat de mare a USL la alegerile parlamentare. Probabil însă liderii USL au confundat această mișcare cu un proiect de mare amploare și s-au înșelat.

Același mecanism, dar de mai mare magnitudine s-a petrecut și acum, duminică. Modul în care Guvernul a gestionat alegerile și modul în care a răspuns după primul tur a dus la această prezență masivă la vot: 80% din populația reală de pe teritoriul României a mers la urne. Nu a fost o mișcare pentru un proiect politic, Klaus Iohannis nu a venit cu așa ceva, nu am avut o mișcare la urne pentru un candidat. A fost o mișcare cu totul și cu totul neașteptată, totul mergea spre o victorie a lui Victor Ponta, dacă nu era acel incident cu votul din Diaspora care nu a fost rezolvat de Guvern. Dacă Titus Corlățean demisiona a doua zi după primul tur și Guvernul organiza secții de votare mai multe, atunci probabil nu asistam la așa ceva.

Victor Ponta a obținut numărul necesar de voturi pentru a fi președinte, a avut scorul cel mai mare dintre candidații PSD, nu a putut câștiga însă după această mișcare de stradă…

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/vasile-dancu-ce-s-a-intamplat-cu-adevarul-in-turul-doi-al-alegerilor-preziden-iale_1572971.html#ixzz3JUb8YzLl

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Follow us: @realitatea on Twitter


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply