Cuget Liber: O nouă vrăjeală electorală? Cresc salariile profesorilor!

0
673

salarii profesori

Zilele acestea, Guvernul României şi liderii sindicatelor din învăţământul românesc au semnat un acord năucitor de favorabil breslei din educaţie, care se adaugă parcă „mănuşă“ celor 700 lei ce urmează să intre, cât de curând, în conturile profesorilor. 

În frunte cu prim-ministrul Victor Ponta, care este cap de listă la semnături, Guvernul se angajează ca, în perioada următoare, să adopte măsuri de natură să vină în sprijinul învăţământului românesc. Multe dintre acestea le-am recunoscut în cerinţele pe care ani de-a rândul sindicaliştii le-au adresat guvernanţilor. Cum ar fi deblocarea a cel puţin 2.500 de posturi didactice auxiliare şi nedidactice, creşteri de salarii ale personalului didactic de 30% în decurs de trei ani, începând cu 1 martie 2015 (în şase tranşe de câte 5%), şi de 35% pentru cel nedidactic, în decurs de doi ani, pensionarea la cerere a personalului didactic de predare cu vechime de cel puţin 34 ani cu 3 ani înainte, fără diminuarea cuantumului pensiei. Ba chiar şi stipularea anuală, în Legea bugetului de stat, a obligaţiei autorităţilor administraţiei publice locale de a deconta, cu prioritate, cheltuielile de navetă ale personalului didactic. 

În total, sunt 17 puncte în acest acord care prevede şi termene de… execuţie şi care este parafat şi de cei trei lideri sindicali: FSLI – Simion Hăncescu, „Spiru Haret” – Marius-Ovidiu Nistor, „Alma Mater” – Anton Hadăr, şi de preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor – Sorin Mihai Cîmpeanu. 

Dacă de discursurile populiste ale celor trei lideri naţionali ne-am săturat, am încercat să aflăm de la universitarul Cîmpeanu cum s-a ajuns la această „pace” cu Guvernul. 

„Acest acord a fost semnat în urma unor negocieri lungi şi aprige şi, din moment ce l-am semnat, am încrederea că se va merge până la capăt cu îndeplinirea celor asumate”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Sorin Cîmpeanu. 

Întrebat dacă s-a luat în… calcul şi alternativa ca Victor Ponta să piardă alegerile prezidenţiale, universitarul a afirmat că, din câte ştie el, guvernul nu se schimbă imediat după alegerea noului preşedinte. 

Şi pentru că vestea cu cei 150 euro alocaţi profesorilor a fost adusă de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la Congresul Naţional al Învăţătorilor, l-am întrebat pe Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor, cum i se par prevederile acestui acord. 

„Am oareşicari îndoieli, pentru că prea e de bine. Chiar suspect de favorabile. Dar poate că şi-au dat seama în sfârşit că salariile din educaţie nu au mai crescut de cinci ani. Să nu uităm că ministrul atunci când a promis cei 150 euro a promis şi abecedare noi copiilor pe bănci la început de an şcolar şi toată lumea ştie ce s-a întâmplat”, a mai adăugat Viorel Dolha. 

În plan local, liderul SLSIP Constanţa, Mitică Iosif, declara, ieri, pentru „Cuget Liber”, că majoritatea măsurilor din acest acord sunt solicitări pe care le-au propus ani de zile. 

„Pe mine mă interesează când vom reuşi să le punem în aplicare. Ne-am fript de atâtea ori că n-o să cred în ele decât atunci când le voi vedea aplicate. Dacă ne păcălesc şi de data asta, o să avem grijă şi noi, că doar alegeri vor mai fi. Şi apropo de alegeri, nu am dat şi nu voi da nicio sugestie colegilor mei cum să voteze, pentru că sunt convins că fiecare ştie deja ce are de făcut”, a conchis Mitică Iosif. 

Pentru cei interesaţi să consulte promisiunile electorale, acordul este postat pe site-ul oficial al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa. 

Simona ANGHEL, cugetliber.ro, Marti, 11 nov.2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply