Gunoiul, o sursă inepuizabilă de energie!

0
532

reciclare-suedia

O sursă de energie inepuizabilă – gunoiul. Suedia importă deşeuri, pentru a face cald în casele oamenilor!

În Suedia are loc o revoluţie a reciclării. De fapt, mai puţin de 1% din gunoiul produs într-o casă obişnuintă ajunge la groapa de gunoi. Ţara chiar a devenit atât de bună în reciclare, reutilizare şi ardere a gunoiului încât trebuie să importe gunoi din ţări ca Marea Britanie, Italia, Norvegia sau Irlanda pentru a alimenta cele 32 de fabrici „din gunoi, în energie“ (Waste to Energy – WTE).

global_waste_to_energy

„Gunoiul, în ziua de azi, este un lux în multe feluri. Nu este numai risipă, este pur şi simplu o afacere“, explică directorul de comunicaţii al Managementului Deşeurilor din Suedia, Anna-Carin Gripwell. În fiecare an, suedezul obişnuit produce 461 de kilograme de deşeuri, o cifră care oricum este puţin sub media europeană. Însă, diferenţa dintre suedezi şi restul Europei este programul oarecum controversat prin se care incinerează peste două milioane de tone de gunoi pe an, potrivit „Huffington Post“.

Ierarhia deşeurilor

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Arderea gunoiului este un proces responsabil şi pentru transformarea a jumătate din gunoiul produs în ţară în energie. „Gunoiul depus în gropile de gunoi, din care se scurge gaz metan şi alte gaze nocive pentru mediu, nu este o soluţie bună pentru mediu“, spune Gripwell despre gropile de gunoi tradiţionale. Aşadar, Suedia s-a concentrat pe dezvoltarea unor alternative pentru a reduce cantitatea de toxine care se infiltra în pământ.

În mijlocul programului suedez este o ierarhie stabilită pentru a scădea impactul gunoiului asupra mediului: prevenirea (reducerea), reutilizarea, reciclarea, alternative pentru reciclare (recuperare energetică cu ajutorul fabricilor WTE) şi, în ultimul rând, aruncarea (în gropile de gunoi).

Înainte ca gunoiul să fie transportat în fabricile de incinerare, el este filtrat de proprietarii caselor sau ale afacerilor. Deşeurile organice sunt separate, hârtia este culeasă din coşurile de gunoi şi orice alte obiecte care pot fi salvate şi refolosite sunt puse deoparte.

Potrivit legii, producătorii sunt responsabili cu toate costurile privind colectarea şi reciclarea sau aruncarea produselor lor. Dacă o companie vinde sticle de suc la magazinul din colţ, tot compania este responsabilă de colectarea sticlelor, dar şi de reciclare sau de costurile de aruncare.

Reguli introduse în anii ’90 au impulsionat companiile să aibă o atitudine mai proactivă şi să aibă un rol mai important în protejarea mediului, prin alegerea mai atentă a materialelor pe care le comercializează. Aceste reguli au fost şi un mod inteligent de a uşura plătitorii de impozite de costuri complete privind managementul deşeurilor. 

Potrivit datelor adunate de compania suedeză de reciclare a deşeurilor Returpack, suedezii returnează 1,5 miliarde de sticle şi conserve anual. Ce nu poate fi refolosit sau reciclat, ajunge de cele mai multe ori în fabricile de incinerare WTE.

Gunoiul transformat în energie – incinerarea

Fabricile WTE lucrează prin încărcarea furnalelor cu gunoi, pe care îl ard pentru a genera abur, care este apoi folosit pentru a învârti turbinele generatoarelor care, apoi, produc electricitate. Această electricitate este transferată în liniile de înaltă tensiune şi distribuită în toată ţara.

În Helsingborg, un oraş suedez cu 132.989 de locuitori, o singură fabrică produce destulă energie pentru a satisface 40% din nevoile de încălzire ale oraşului. De-a lungul Suediei, energia produsă în fabricile WTE oferă căldură în aproximativ 950.000 de case şi electricitate în 260.000.

Reciclarea şi incinerarea au evoluat în procese de management al gunoiului eficiente pentru a ajuta Suedia să reducă dramatic cantitatea de deşeuri care sfârşesc în gropile de gunoi. Eforturile suedezilor ajută şi la scăderea dependenţei de combustibil fosil.

Păi, să reţinem nişte cifre: trei tone de deşeuri conţin la fel de multă energie ca și o tonă de combustibil… aşadar este multă energie care ar ajunge la gunoi“, explică  Göran Skoglund, purtător de cuvânt pentru Öresundskraft, una dintre cele mai mari companii energetice din ţară.

Mai mult, aici:

https://ro.stiri.yahoo.com/o-surs%C4%83-energie-inepuizabil%C4%83-gunoiul-suedia-import%C4%83-de%C5%9Feuri-111732678.html?cmp=rofb


piese-auto-mangalia.roLeave a Reply