Evaziune fiscală şi spălare de bani. Şantierul Daewoo Mangalia, vaca de muls pentru o mână de angajaţi, prin metoda „suveică”

0
584

dmhi_mangalia

REPLICA: Activitatea infracţională a mai multor persoane, între care şi angajaţi ai Şantierului Daewoo Mangalia, a fost probată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în colaborare cu poliţiştii din cadrul IGPF şi jandarmii, ceea ce a ieşit la iveală fiind un prejudiciu adus statului de aproximativ 2,5 milioane de euro.

Mecanismul folosit de indivizi este acela tip „suveică”. 10 persoane au fost propuse spre arestare şi 32 trimise în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Trebuie să precizăm că majoritatea persoanelor şi a firmelor trimise în judecată în acest dosar au făcut obiectul mai multor articole din „Replica”, prin care dezvăluiam modalităţile prin care peste 100 de subcontractori au căpuşat DMHI de-a lungul timpului.

Ancheta procurorului de caz, Teodor Niţă, a fost una laborioasă, însă a scos la suprafaţă o evaziune fiscală de aproximativ 2,5 milioane de euro. La mijloc ar fi vorba de mai mulţi coreeni care, prin interpuşi români, ar fi prejudiciat statul român, fiind vorba de mecanismul denumit „suveică”. Mai exact, evidenţierea de cheltuieli nereală sau cu firme fantomă, după care banii ajung în bancă şi apoi intră în buzunar. Ca atare, aceştia înregistrau lucrări la suprapreţ, banii intrându-le în buzunar. Care bani? Ai Şantierului Daewoo Mangalia.

Printre indivizi, aşa cum era menţionat mai sus, sunt şi angajaţi ai Daewoo Mangalia, contractori. Procurorul de caz a instrumentat activitatea aferentă pe ultimii 2 ani, stabilindu-se că în ultimele 7 luni, aceste „acţiuni” erau destul de frecvente. Însă, potrivit informaţiilor noastre, indivizii aveau aceste „îndeletniciri” de mai mulţi ani. 10 persoane au fost propuse spre arestare şi 32 trimise în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Ancheta a fost efectuată de către procurorul Teodor Niţă, în colaborare cu IGPF şi Jandarmeria. „Ofiţeri specializaţi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în colaborare cu poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, cu sprijinul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, au finalizat cercetările într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, în care sunt inculpate 32 de persoane juridice şi fizice care au prejudiciat statul roman cu peste 2,2 milioane de euro.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În cursul zilei de marţi, 23.09.2014, în judeţul Constanţa, au fost puse în aplicare mai multe mandate de aducere şi, în urma audierilor, pe numele a 10 persoane, cetăţeni români şi coreeni, au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi cei în cauză să fie prezentaţi instanţei, cu propunere de arestare preventivă.

Din cercetările efectuate de poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorului de caz, a rezultat că mai mulţi cetăţeni români şi coreeni au înfiinţat firme “fantomă” prin care subcontractau lucrări de construcţii nave şi, ulterior, prin emiterea unor documente fictive, au prejudiciat bugetul statului cu peste 9,5 milioane lei, prin eludarea legislaţiei fiscale”, au spus reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Cercetările continuă în vederea depistării tuturor persoanelor implicate şi stabilirii întregii activităţi infracţionale. De menţionat că, în cursul zilei de ieri, instanţa a decis ca persoanele reţinute să fie cercetate în libertate, însă Parchetul are posibilitatea să atace hotărârea Tribunalului Constanţa.

Cine sunt indivizii, despre ce societăţi e vorba şi ce spun procurorii

Trimişi în judecată au fost persoanele fizice Kim Jong Kan, cetăţean coreean, Crangă Iulian, Ion Ion, David Ion, Dascălu Petrică Doru, Cornea Valentin, Raica Stelian, Bălan Ioan, Damian Viorel, Boncilă Marian, Niculae Cristian, cetăţeni români, toţi în stare de reţinere, precum şi inculpatele persoane juridice SC Confidenţial Consulting SRL Mangalia, SC Dec Equipment SRL Mangalia, SC Korom Industrial Services SRL Agigea, SC Korom Hatch Covers SRL Agigea, SC Gil Nav SRL Mangalia, SC Korom Marking SRL Limanu, SC Weldmarios Nav SRL Mangalia, SC Ship Nav Marine SRL Bucureşti, SC Rokom Navship SRL Limanu, SC Vision Corporation SRL Mangalia, SC Mirushipnav SRL Mangalia, SC Kig Nav Ship SRL Mangalia, SC Arca Shipnav SRL Mangalia, SC Ancorship SRL Mangalia, SC Naval Stelyandra SRL Mangalia, SC Nicola Shipping SRL Mangalia, SC Damy Navy SRL Mangalia, SC Marios Shipping SRL Pecineaga şi SC Mashika Nav SRL Mangalia, care sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, în calitate de autori sau complici…

Continuarea, în replicaonline.ro, Joi, 25.09.2014.

Vezi și:

http://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/perchezitii-in-santierul-naval-mangalia-oficial-despre-retinerea-cetatenilor-coreeni-suspectati-de-evaziune-512939.html

 


piese-auto-mangalia.roLeave a Reply