Unul dintre cele mai vechi papirusuri descoperite în Europa se află în România, la Mangalia!

0
615
starshiners.ro%20

papirusul de la mangalia sorin colesniuc

Papirusul de la Mangalia este un unicat în Romania și una dintre cele mai rare piese antice descoperite în Europa. Cum a ajuns el pe teritoriul românesc și mai ales cum s-a conservat în sol pentru mai bine de 2500 de ani?

Stiati ca Romania detine unul dintre cele mai vechi papirusuri descoperite in Europa? Iar acesta este cu atat mai important cu cat pe batranul continent au mai fost gasite doar doua documente antice de acest fel: la Derveni, in Grecia si la Herculaneum, in Italia.

Papirusul era un tip de “hartie” de scris, produs din tulpina unei plante acvatice ce se gaseste si acum in Delta Nilului. Extrem de popular in urma cu mai bine de doua milenii, a circulat in zonele mediteraneana si balcanica, in special in cetatile grecesti.In ciuda raspandirii lor insa, extrem de putine au rezistat pana in vremuri moderne. Solul umed, continental, le-a distrus inainte de a fi scoase la suprafata.

Papirusul de la Mangalia are mai bine de 2500 de ani si a fost descoperit intr-un mormant din vechea cetate greceasca, Callatis. In anul 1959, o echipa de arheologi bucuresteni, condusa de Constantin Preda, a descoperit un mormant tumular, ce parea deosebit de la primele sapaturi.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

 „S-a sapat in continuare si a aparut acest mormant confectionat din dale mari de calcar, lucrat doar pe fetele interioare. Deasupra erau trei dale de piatra frumos cioplite. Pe aceste dale au fost descoperite dale de grau, coji de oua si o coronita din ceramica aurita”, a spus fostul director al muzeului Callatis, Sorin Colesniuc.

Inauntru se aflau ramasitele unui barbat despre care specialistii cred ca era un personaj important al cetatii, om de cultura sau politician. Barbatul tinea intre degete un sul de papirus care s-a innegrit instantaneu la contactul cu aerul. Romanii au chemat o echipa de experti de la Moscova. „Ei au chemat in acea perioada de la Moscova, renumiti specialisti in conservarea si restaurarea papirusurilor”, a spus Sorin Colesniuc.

Continuarea, pe digi24.ro, 22 sept.2014.


piese-auto-mangalia.roLeave a Reply