ÎNTREBĂRI DE LA CITITORI, pentru ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ din MANGALIA

12
1736

farmec.ro
carturesti.ro%20

primaria_mangalia

INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE, cu domnul ROMULUS DUMITRANA, city managerul municipiului Mangalia.

romulus_dumitranaAcum, la finalul sezonului estival 2014, este momentul unui “stop cadru” și pe problemele curente ale comunității mangaliene. 

Pentru informarea curentă și corectă a cetățenilor din municipiul Mangalia, am adresat administrației publice locale reprezentată de primar și de Consiliul Local, câteva întrebări primite pe parcursul ultimelor luni de la cititorii noștri, întrebări la care a avut amabilitatea să răspundă domnul Romulus Dumitrana, city managerul Mangaliei.

  1. Care este Agenda Primăriei Mangalia, în ceea ce privește lucrările edilitar-gospodărești din lunile următoare, menite să înfrumuseţeze oraşul şi să ridice nivelul de trai al cetăţenilor?

Romulus Dumitrana: În perioada următoare, Primăria Mangalia se va concentra pe lucrări publice care vizează aspectul oraşului, astfel:

– continuarea lucrărilor de instalare a hidranţilor pe spaţiile verzi din faţa blocurilor. Lucrările se află în plină desfăşurare pe Şos. Constanţei, Strada T. S. Săveanu şi se vor demara în curând şi pe străzile Albatros şi Sirenei.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

 Aceşti hidranţi se vor folosi pentru irigarea spaţiilor verzi, după reamenajarea acestora, prin plantarea de gazon, flori şi diverse tipuri de copaci, în funcţie de necesităţi;

– continuarea lucrărilor la trotuare, pe strada T.S.Săveanu. După cum se ştie, atât pe strada respectivă, cât şi pe strada Albatros au fost modernizate trotuarele, iar acum sunt în curs de amenajare locurile de parcare şi spaţiile verzi. Acţiunile în teren vor continua până la finalizarea proiectului în zonă.

– în această toamnă vor demara lucrările de reabilitare a trotuarelor în cartierul de case, pe străzile: Matei Basarab, G-ral Boerescu, G-ral Vârtejan, Horia Cloşca şi Crişan;

– tot în această toamnă vor începe lucrările de modernizare a Sensului Giratoriu, în conformitate cu proiectul aprobat de CL Mangalia;

– de asemenea, în funcţie de votul consilierilor locali, se vor amenaja noi sensuri în cartierul de case;

– va continua proiectul de îngropare a ghenelor de gunoi în toate zonele oraşului;

– vor continua acţiunile de plombare a gropilor din carosabil;

– se vor reamenaja, în continuare, spaţiile verzi din faţa blocurilor, prin eliminarea vegetaţiei îmbătrânite sau cu aspect inestetic;

– continuă acţiunile de strângere a câinilor fără stăpân, precum şi campaniile de sterilizare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

  1. Dacă există un Calendar al lucrărilor edilitar-gospodărești, vom fi bucuroși să-l publicăm, atât pe site-ul www.mangalianews.ro, cât și pe paginile corespunzătoare din rețelele de socializare, pentru informarea promptă a cititorilor noștri.

R.D. O parte din lucrări sunt în plină desfăşurare, respectiv în graficul stabilit cu ADPP. Pe măsură ce vor fi demarate celelalte proiecte edilitare prevăzute pentru această toamnă, vă vom anunţa în timp util, pentru informarea promptă şi corectă a cititorilor dvs.

Ce ne puteți spune concret despre:

–        Proiectul de reamenajare peisagistică în Mangalia și stațiuni;

R.D. Pe parcursul acestui an, au avut loc o serie de discuţii cu reprezentanţii Facultaţii de Urbanism din cadrul Universităţii de Arhitectură din Bucureşti, în vederea elaborării unui proiect peisagistic integrat pentru Mangalia şi staţiuni. În prezent au fost identificate o serie de soluţii agreate de administraţia publică locală, respectiv Primărie şi Consiliul Local. În funcţie de proiectele peisagistice pe care le avem în vedere, continuăm colaborarea cu specialiştii în domeniu, cu scopul modernizării tuturor spaţiilor verzi din municipiul Mangalia.

–        Asfaltarea străzilor, refacerea trotuarelor, pe zone și perioade;

R.D. Aşa cum v-am informat anterior, suntem în curs de implementare a unor proiecte de refacere a trotuarelor, urmând ca în perioada următoare să demarăm alte acţiuni în acest sens. În privinţa acţiunilor de asfaltare, acestea sunt, de asemenea, în curs de desfăşurare, sub două aspecte: pe de o parte se aduce carosabilul la starea iniţială, în  urma săpăturilor pentru introducerea conductei de gaz, iar pe de altă parte se decopertează asfaltul, acolo unde este cazul pentru plombarea unor gropi.

–        Canalizarea, pe strada Portului, de exemplu?

R.D. RAJA lucrează la un program de reabilitare, modernizare şi introducere a canalizării pe străzile din Mangalia, cu o finanţare europeană.

–        Gazele, la blocurile cu sobe? Care este stadiul pregătirilor?

R.D. În această privinţă, se aşteaptă un vot favorabil din partea Consiliului Local, pentru a putea demara lucrările.

–        Plantări de pomi și garduri vii – Unde? Când?

R.D. În această toamnă, vor continua acţiunile de curăţare a vegetaţiei spontane, spatiilor verzi din faţa blocurilor, prin eliminarea arborilor îmbătrâniţi, a celor care deteriorează sau pot deteriora canalizări şi diverse construcţii din imediata lor apropiere. În acelaşi timp, se va renunţa la porţiunile de gard viu, uscat, sau care incomodează diverse lucrări de modernizare şi reamenajare. După montarea hidranţilor în zonele menţionate anterior, vegetaţia scoasă va fi înlocuită, după curăţarea şi tratarea solului, în primă fază, cu gazon. Ulterior, în funcţie de posibilităţile finaciare, amenajările vor fi completate cu diverse alte plante ornamentale şi arbori tineri. Locurile în care vegetaţia a fost îndepărtată, nu vor rămâne terenuri virane.

–        Cartierele Dobrogea 1 și Dobrogea 2: canalizare, apă, drumuri, iluminat public?

R.D. Lucrările la apă şi canalizare sunt cuprinse în programul RAJA de modernizare a reţelelor, cu bani europeni. Sperăm ca în primăvară să demareze lucrările, în funcţie de finanţări şi priorităţi.

  1. Care mai este situația câinilor cu/fără stăpân din Mangalia?

R.D. Campania de sterilizare a câinilor cu stăpân va continua, în această toamnă, urmând să vă anunţăm când şi unde vor avea loc noile acţiuni, precum şi cine le va organiza. De asemenea, după cum bine ştiţi, strângerea câinilor fără stăpân este, şi ea, în plină desfăşurare.

4. Ce proiecte ale administrației locale se află în pregătire sau în desfășurare, pentru atragerea de fonduri europene și guvernamentale în scopul dezvoltării municipiului?

R.D. În următoarele zile se va semna contractul de finanţare pentru reabilitarea falezelor Mangalia-Saturn şi Jupiter-Neptun. Valoarea totală este de aproximativ 9 milioane de euro. Lucrările vor fi contractate în această toamnă, termenul de execuţie fiind de 12 luni. Proiectul final prevede o faleză pietonală modernă, la standarde europene, de la Mangalia până la Olimp, fiind astfel printre cele mai lungi faleze pietonale din Europa, în lungime de aproximativ 9 km.

5. Despre proiectul centurii ocolitoare a Mangaliei, ce se mai știe?

R.D. Printr-o adresă trimisă Primăriei Mangalia, CNADNR preciza, în februarie 2014, că acest proiect nu a fost inclus în lista proiectelor finanţate prin POS-T 2007-2013. Totodată, se spune că proiectul ar putea fi inclus în POS-T 2014-2020. În prezent aşteptăm ghidurile de finanţare pentru axa 2014-2020, astfel încât să reluăm solicitările către CNADNR în vederea introducerii Centurii ocolitoare a municipiului Mangalia pe lista de priorităţi a instituţiei respective.

6. Dar pentru 2015, când MANGALIA va aniversa 20 de ani de la declararea sa ca MUNICIPIU, ce orientări există la nivelul administrației locale?

R.D. În acest sens vom organiza o serie de evenimente care să marcheze acest moment important pentru comunitatea locală din Mangalia.

7. Pentru crearea unor noi locuri de muncă în Mangalia, care este stadiul materializării contactelor cu posibilii investitori interesați de zona de sud a litoralului românesc?

R.D. Conducerea Primăriei a purtat mai multe discuţii cu posibili investitori, dar şi cu reprezentanţii Şantierului Naval DMHI, cu scopul identificării unor noi locuri de muncă. În prezent, se fac angajări în cadrul Şantierului Naval. De asemenea, se vor crea noi locuri de muncă, prin începerea lucrărilor de reabilitare a falezelor.

8. Locuințe prin ANL, sau loturi de teren pentru tinerii din Mangalia care doresc să-și construiască locuințe?

R.D. Primăria municipiului Mangalia a pus la dispoziţia ANL, în baza HCLM 45/21.09.2012, un teren în suprafaţă de 8.345 mp, cu scopul construirii a 196 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii. În privinţa locurilor de casă pentru tineri, se lucrează la proiectul de identificare a suprafeţelor de teren care urmează să fie atribuite în acest sens.

9. Centrul pentru copiii cu probleme speciale din zona Mangalia?

R.D. În această privinţă, există două posibilităţi: pe de o parte, încercăm atragerea de fonduri europene pentru un proiect integrat destinat copiilor cu nevoi speciale din Mangalia şi localităţile învecinate. Pe de altă parte, în cazul în care nu vor exista fonduri europene în acest sens, se va identifica un spaţiu al municipalităţii care va fi destinat acestui proiect.

10. Dacă, în atenția Consiliului Local al municipiului și Primăriei Mangalia se află și înființarea unui SPITAL PENTRU BOLNAVII CRONICI din zonă?

R.D. Deocamdată nu există în planurile municipalităţii un astfel de proiect, însă vom lua în considerare efectuarea unor studii de oportunitate în acest sens, în colaborare cu reprezentanţii Spitalului municipal Mangalia.

11. Soluții pentru scăderea prețurilor legumelor și fructelor din piețele Mangaliei? De exemplu, solarii oferite de Primărie celor care doresc să cultive legume, fructe și flori, în parteneriat local, după modelul programului “Să consumăm produse românești” al Consiliului Județean Constanța, sau, de ce nu, realizarea unui Complex de sere și solarii de către Consiliul Local Mangalia, alimentat cu gaze naturale!

R.D. O primă măsură pentru scăderea preţurilor la legume, fructe, dar şi alte produse de bază constă în atragerea marilor lanţuri de supermarketuri care practică preţuri reduse la aceste produse. Pe de altă parte, Primăria încurajează micii producători, prin atragerea acestora în pieţele agroalimentare din oraş şi eliminarea intermediarilor.

12. Pentru IMM-urile din Mangalia: ce înlesniri, ce soluții ați găsit pentru sprijinirea și dezvoltarea celor care creează noi locuri de muncă și contribuie la bugetul local;

R.D. La nivelul CL Mangalia s-a votat un regulament al agenţilor economici, prin care aceştia primesc o serie de facilităţi, în funcţie de dimensiunea afacerii pe care doresc să o iniţieze şi de numărul de locuri de muncă nou-create.

13. Consiliul Consultativ Cetățenesc a început să lucreze?

R.D. Au fost transmise invitaţii către entităţile socio-profesionale apolitice din oraş, însă până în prezent nu s-a manifestat un real interes pentru înfiinţarea unui astfel de organism cu rol consultativ. Discuţiile în acest sens vor continua în perioada următoare.

14. Dar Consiliul Local al municipiului Mangalia, ce programe de activități are, prin comisiile de specialitate? Să nu uităm că, în conformitate cu Legea Administrației Publice Locale, Art.52, alineat (4), Fiecare consilier, precum şi viceprimarul sunt obligaţi să prezinte un raport anual de activitate, care va fi făcut public prin grija secretarului.

R.D. Membrii CL Mangalia îşi desfăşoară activităţile curente în cadrul Comisiilor de specialitate. Fiecare comisie elaborează avize pentru toate proiectele înscrise pe ordinea de zi a şedinţelor CL.

Redacția Mangalia News: Mulțumim domnului Romulus Dumitrana pentru participarea la interviul nostru și așteptăm alte întrebări, opinii, sugestii, propuneri de la cetățeni, referitoare la o nouă propunere de temă pe care o lansăm astăzi: “PROIECTE PENTRU MANGALIA”.

Redacția MangaliaNews.ro, ziar online.

Marți, 16 septembrie 2014.

E-mail: [email protected]

Facebook: https://www.facebook.com/mangalianews.mangalianews și

https://www.facebook.com/MangaliaNews.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


12 COMENTARII

  1. Ce bine se pricepe toata lumea la a vorbi; dar, in timp ce conducatorii nostri au timp sa vorbeasca, pe strazi ne rupem masinile din cauza gaurilor lasate in asfalt de istetii de la Megaconstruct; mai ales acum, dupa ploaia de ieri, acesteau au “inflorit” mai ceva decat ciupercile. Pamantul aruncat si cele cateva pietre au plecat la plimbare, lasand in loc adevarate capcane pentru masini. Consider ca Mangalia a devenit un loc numai bun pentru intreceri, sau cel putin antrenament cu autoturisme off road!

  2. Nu mai minti asa! Ne-ai mintit si pe noi si ne-ai amenintat inainte de alegeri, sa votam cu voi ca ne merge mai bine, la amariti… De unde, tot voua va merge bine. Nici nu ne mai bagati in seama. Tot cu amenintari umblati. Mai e putin si toate firmele din afara Mangaliei desfasoara activitati pe teritoriul Mangaliei, cu tot cu muncitori, iar mangaliotii nu au ce munci. Interesul poarta fesul. Ai mintit locatarii din Mangalia ca le tragi gaze in casa, pina la usa, teava si acum te dai lovit ca nu sunt bani in primarie. Nu trebuia sa cumparati salupa la primarie! Asta e, am luat teapa cind am pus stampila pe voi. Asa ne trebuie, dar mai suportam putin. Lasati-ne in pace si duceti-va la Constanta!

  3. D-l primar a scris in ziarul local ca a terminat cu spatiul verde pe sos. C-tei. MINCIUNA, sos C-tei este si pe partea stanga, si pe partea dreapta (spre gara), unde nu a facut nimic, cresc numai balarii.

  4. Strada Petru Maior, portiunea de la fosta tipografie Callas pana la str.Albatros, cand va avea canalizare si apa curenta de la RAJA ? (Acum e trasa de la un vecin la altul) si, cand va fi asfaltata, sau macar pietruita? Si in anul de gratie 2014 aceasta strada este din…pamant…

  5. Dl primar va saluta pe toti si va roaga ca si data viitoare sa iesiti tot atat de multi la vot si sa votati cu el,inca nu si-a recuperat banii investiti in campanie…

  6. De ce, izvorul de apa sulfuroasa al locuitorilor MANGALIEI este inchis? Si, cat timp, un om de rand cu o masina ieftina, nu de lux, trebuie sa astepte pt o locuinta ANL, asta dupa ce-am asteptat deja 11 ani?

  7. Ce se intampla cu spatiile verzi din zona Rozelor ? NIMIC, nu tu o floare, nu tu gazon!
    Cei care raspund de aceasta zona, unde sunt ? Poate nu locuiesc in orasul Mangalia!
    Domnule Primar ar trebui sa veniti sa vedeti cum arata aceasta zona, se apropie sezonul si ne facem de rusine !

Leave a Reply