Cum se pierde aurul României în construcţii şi autostrăzi şi care sunt zonele cu potenţial mai bogat decât Roşia Montană

0
1281

farmec.ro
carturesti.ro%20

Aurul, una dintre cele mai valoroase resurse naturale, curge, la propriu, în râuri. Bogata reţea hidrografică a României ascunde o comoară pe care doar câţiva cunoscători mai ştiu astăzi să o scoată la lumină. Chiar dacă este greu de crezut, în secolul XXI există români care se pot îmbogăţi la fel ca vechii căutători de aur.

raurile-aur-poarta-romania

Râurile noastre aur poartă: de-a lungul istoriei, din apele României s-au extras sute de kilograme de metal preţios. Astăzi, cel mai pur aur aluvionar din Europa nu mai este exploatat, iar valoroasa artă a mănuirii şaitrocului a devenit un meşteşug pe cale de dispariţie.

Cine sunt ultimii căutători de aur ai României şi în ce zone ale ţării poate deveni aurul aluvionar o afacere de succes

Râul Vâlsan este unul dintre afluenţii principali ai Argeşului. După numai cinci minute de căutări, cu o lopată şi un vas numit şaitroc, geologul Costel Ungureanu a descoperit aur în nisipurile din albia apei.

Acesta este aur aluvionar, pur, de 24 de karate. Metalul preţios a fost adus de ape din zăcămintele aurifere din Carpaţi şi s-a depus în aluviuni, adică în nisipul şi pietrişul din albia râului. Spre deosebire de aurul din munţi, cel aluvionar poate fi extras mai uşor, fără cianuri şi fără tehnologii scumpe, dar se găseşte în cantităţi mai mici.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Costel Ungureanu, geolog în cadrul Institutului Național de Geologie Marină: „Nu trebuie să faci mine – să bagi dinamită – ca să poți să le obții pe astea. Ți le-a dat Dumnezeu aşa, le poți recupera foarte uşor.

Râul Vâlsan nu este singurul bogat în aur. În România, metalul nobil se găseşte în aluviuni pe majoritatea apelor care izvorăsc din munții Apuseni şi din Carpații Meridionali.

Ioan Stelea, geolog în cadrul Institutului Geologic al României: „Dâmbovița, valea Argeşului, valea Topologului, Oltul, valea Streiului, valea Pianului, chiar în Banat, cea mai cunoscută ar fi valea Nerei.

Emil Constantinescu, geolog, fost preşedinte al României: „La Bozovici, la confluența râului Nera, s-a găsit o pepită de mari dimensiuni – 19 kilograme – care se găseşte la o colecție din Viena.

rauri-aluviuni-aurifere-romania

Aurul, ignorat de 24 de ani de statul român. Tone de aur, mangan, tinan, bor, crom şi nichel se pierd în construcţii…

Citiţi articolul intergal pe digi24.ro, 07.07.2014.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply