Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sau Sânzienele

0
207

Naș­te­rea Sfân­tu­lui Ioan Bote­ză­to­rul este prăz­nu­i­tă pe 24 iunie. Aceas­tă săr­bă­toa­re este cunos­cu­tă în popor și sub denu­mi­rea de Sân­zie­ne sau Dră­gai­ca.

Nas­te­rea Sfan­tu­lui Ioan Bote­za­to­rul — data sar­ba­to­rii

Data de 24 iunie nu a fost fixa­ta intr-un mod intam­pla­tor ca zi a nas­te­rii Sfan­tu­lui Ioan Bote­za­to­rul. Potri­vit Sfin­tei Scrip­turi, zami­sli­rea Sfan­tu­lui Ioan Bote­za­to­rul a avut loc dupa ce Zaha­ria, tatal sau, a tama­iat in sfan­tul altar — loc in care numai arhi­e­re­ul intra o sin­gu­ra data pe an, in luna a sap­tea, ziua a 10 a (cf. Levi­tic 16, 29). Aceas­ta luna din calen­da­rul iudaic cuprin­dea o par­te din sep­tem­brie si alta din octom­brie. Avand in vede­re cele des­co­pe­ri­te in Sfan­ta Scrip­tu­ra, Sfin­tii Parin­ti au ran­du­it ca ziua zami­sli­rii Sfan­tu­lui Ioan sa fie pe 23 sep­tem­brie, iar ziua de 24 iunie ca zi de nas­te­re.

Pe de alta par­te, tre­bu­ie sa avem in vede­re ca dupa sols­ti­ti­ul de vara din 21 iunie, ziua ince­pe sa sca­da si noap­tea sa cre­as­ca. De aici putem inte­le­ge ca Sfan­tul Ioan Bote­za­to­rul, per­soa­na care repre­zin­ta Legea Veche, se nas­te intr-un timp cand ziua se mic­so­rea­za, ca semn ca Legea Vechiu­lui Tes­ta­ment ince­pe sa apu­na pen­tru ca vine Legea Haru­lui, Legea lui Hris­tos. Sa nu uitam ca Nas­te­rea Man­tu­i­to­ru­lui este praz­nu­i­ta pe 25 decem­brie, dupa sols­ti­ti­ul de iar­na din 22 decem­brie, cand ziua ince­pe sa cre­as­ca.

Ioan Bote­za­to­rul — “cel mai mare intre cei nas­cuti, cel mai mic in impa­ra­tia ceru­ri­lor”

Mai mult, aici. http://www.crestinortodox.ro/nasterea-sfantului-ioan-botezatorul/nasterea-sfantului-ioan-botezatorul-119857.html

Susține cotidianul online Mangalia News.
Poți dona aici:
Mulțumim pentru sprijin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Va rugam sa adaugati un mesaj
Va rugam sa introduceti numele