Alexandru Dinulescu face case sferice la preț de apartament. Da, domuri geodezice pe structură de lemn!

0
4146

adelaparvu.com despre case tip domuri geodezice, casa dom geodezic, design ing. Alexandru Dinulescu (26)

Prima casă a făcut-o pentru mama lui, la Izvoarele, localitate situată la 70 de kilometri de Brașov. Și a ridicat-o în plină criză, adică în 2009, după ce a plecat de la o mare firmă de construcții unde era șef peste o echipă de 250 de oameni. 

A plecat pentru că și-a dorit ca inginer constructor să ofere o alternativă oamenilor care-și doreau case la un preț rezonabil. A plecat pentru că visul lui a fost să proiecteze și să construiască altfel de locuințe. Un vis din adolescență, când a fost fascinat de tot ce înseamnă construcții atipice, începând cu piramidele și termând cu igloourile sau iurtele. De altfel, acest vis l-a determinat să meargă la facultatea de construcții. Își amintește că în zona Lacul Tei din capitală erau niște domuri metalice și i-a spus unui coleg de facultate – “Eu d-astea o să construiesc”, iar colegul lui i-a răspus – “Te cred în stare!”. Și uite-l acum că visul lui nu doar că s-a îndeplinit, dar el devine și visul celor care-și doresc o casă cu totul specială și la un preț bun. Dar, hai să-ți spun mai multe.

Alexandru Dinulescu Alexandru Dinulescu

Alexandru Dinulescu are 36 de ani este căsătorit, are o fetiță și este un om cu principii solide. Ca și inginer constructor este foarte meticulos și obsedat de eficiență, rigoare și lucru bine făcut. El spune că o construcție ca să fie rezistentă și să îndeplinească toate cerințele de confort și să ajungă la preț rezonabil trebuie atent planificată. Nu merge să vrei o casă repede, ci merge să planifici totul cu mare atenție, să te bazezi pe date, să calculezi totul de la transport, la materiale, de la mâna de lucru la perioada optimă pentru construcție. Domurile l-au fascinant din adolescență pentru că atunci auzise zvonurile cum că ar fi vorba despre nu-știu-ce energii benefice. Dar Alexandru e pragmatic, a vrut să afle secretul eficienței unor astfel de construcții. Așa a aprofundat lucrările lui Buckminster Fuller, arhitectul american recunoscut ca părintele domurilor geodezice. Iar acest american are o poveste pe cinste. Cert este că el a prezis că viitorul aparține construcțiilor sustenabile și a tehnologiilor bazate pe energii regenerabile.

adelaparvu.com despre case tip domuri geodezice, casa dom geodezic, design ing. Alexandru Dinulescu (14)

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Dar dacă Buckminster Fuller a creat în special construcții de mare amploare, căci o structură tip dom poate avea un diametru de 680 de metri, Alexandru Dinulescu a vrut să afle mai multe despre domurile din zona rezidențială, a vrut să afle cum este continuată ideea lui Fuller. În SUA acest gen de case sunt căutate de către familiile care vor să se ferească de taifunuri. Rezistența lor este sporită și la cutremure, comparativ cu tipurile clasice de case. Această formă de dom și-a dovedit eficiența și rezistența la taifunuri și există circa două milioane de locuințe ridicate peste Ocean, conform lui Dinulescu. Doar că în SUA o casă de acest tip costă mai mult ca la noi, de la 80.000 de dolari americani în sus. Alexandru s-a informat, a căutat și a dat la un moment dat peste astfel de tipuri de construcții propuse de o doamnă din Timișoara, care vroia să implementeze în România conceptul de case tip dom din SUA.

adelaparvu.com despre case tip domuri geodezice, casa dom geodezic, design ing. Alexandru Dinulescu (32)

Ceea ce l-a intrigat pe Alexandru când a dat de doamna din Timișoara care vroia să importe conceptul de case dom din SUA a fost că ea se gândea doar la cei care au bani, adică dorea să le promoveze ca locuințe de lux, ceea ce pentru inginerul nostru a fost o provocare. El a analizat conceptul și și-a spus că acest gen de case trebuie să fie rezonabile ca preț și pentru famiilile care ar căuta o alternativă la locuințele de bloc. Așa a ajuns să proiecteze elementele, dar sistemele de prindere le cumpără direct din SUA de la firma care deține patentul și care le fabrică din titan cu aluminiu și oțel. Restul, respectiv structura din lemn este produsă la noi în țară, iar alte materiale de la instalații la învelitori sau tâmplării sunt realizate pe comandă de la firme specializate.

adelaparvu.com despre case tip domuri geodezice, casa dom geodezic, design ing. Alexandru Dinulescu (16)

adelaparvu.com despre case tip domuri geodezice, casa dom geodezic, design ing. Alexandru Dinulescu (36)

Dar de ce a reușit să le facă mai ieftin? 

Vă invităm să citiți continuarea AICI.

Mulțumim, Adela PÂRVU!


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply