Lege aprobată. Tăierea copacilor verzi, numai cu aviz de la Mediu

0
720

Chiar dacă noua lege prevede ca tăierile copacilor verzi să se facă numai cu avizul agenţiilor judeţene de mediu, specialiştii susţin că aşteptarea unei aprobări în plus poate duce la o întârziere periculoasă.

Deputaţii au aprobat, ieri, un proiect de lege care prevede ca deciziile de tăiere a arborilor sănătoşi din spaţiile verzi, luate la nivelul administraţiilor locale, să fie puse în aplicare doar după obţinerea unui aviz din partea agenţiilor judeţene de protecţie a mediului. Pe lângă asta, proiectul iniţiat de parlamentarul UDMR Laszlo Borbely mai are în vedere ca proprietarii şi administratorii spaţiilor verzi să realizeze lucrări de întreţinere a arborilor şi arbuştilor şi să asigure toate măsurile de siguranţă a persoanelor care pot fi afectate de căderea copacilor sau a crengilor. Totodată, legea adoptată interzice intervenţiile în cazul arborilor ornamentali aflaţi în oraşe, cu excepţia tăierilor ramurilor uscate şi a celor care pot pune în pericol siguranţa oamenilor, a imobilelor şi a traficului.

ÎNTÂRZIERE PERICULOASĂ

Dacă, la prima vedere, legea pare bună pentru că previne tăierea necontrolată a arborilor sănătoşi, se pare că, totuşi, este ca o sabie cu două tăişuri. Şeful Serviciului de Spaţii Verzi din cadrul Direcţiei de Gospodărire Comunală a Municipiului Constanţa, ing. George Coman, ne-a explicat că, prin introducerea acestui aviz suplimentar, se pot întârzia periculos de mult unele intervenţii.

„Părerea mea este că trebuie să existe un control al tăierilor, dar ar fi bine ca noi să avem libertatea de a interveni în caz de urgenţă. Ni s-a întâmplat să prevenim căderea unor arbori care păreau verzi, dar erau putreziţi în interior sau aveau rădăcinile lezate. Ştim din experienţă că, atunci când aştepţi aprobări, durează şi sunt situaţii când nu ai cum să aştepţi. Noi intervenim în funcţie de priorităţi, stabilite de inspectorii noştri pe teren. Iar dacă urgenţa e mare, am putea să facem abstracţie de aprobări, cu toate riscurile”, ne-a explicat Coman.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Adelina IANCU, telegrafonline.ro, Miercuri, 4 iunie 2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply