Fostul şantier militar din Mangalia, condamnat la faliment: nu este pe lista datornicilor iertaţi

0
794

An greu pentru fostul constructor al marinei militare. Executivul a decis că 15 companii din industria de apărare să fie scutite de plata datoriilor, pentru relansare producţiei. Din păcate pentru navaliştii constănţeni, Şantierul Naval Mangalia nu se află printre cei scutiţi, drept pentru care sfârşitul pare mai aproape ca oricând.

Şantierul Naval Mangalia a pierdut „trenul“ arieratelor radiate. Ministerul Industriilor a publicat lista companiilor din industria de apărare care vor fi scutite de plata datoriilor, iar constructorul de nave de la malul mării nu figurează printre „fericiţi“. Dacă ar fi fost trecut pe listă, unitatea ar fi fost scutită de plata unor sume extrem de mari la bugetul de stat.

Potrivit raportărilor privind ultimul exerciţiu financiar încheiat, la sfârşitul lui 2012, Şantierul Naval Militar avea datorii de 15,2 milioane de lei, în condiţiile în care cifra de afaceri a fost de 2,1 milioane de lei, iar profitul de numai 14.594 de lei. În 2011, unitatea a stat mai bine, în sensul că profitul a fost de 434.844 de lei, însă în 2009 şi 2010 şantierul a mers rău pe pierdere: între 2,5 şi 2,8 milioane de lei minus. Societatea din Mangalia a avut numai 13 salariaţi în 2012, în ultimii ani numărul angajaţilor nefiind mai mare de 16.

De-a lungul timpului, şantierul a încercat de mai multe ori să scape de datorii. Ministerul Industriilor a încercat trei privatizări, iar o parte din terenurile din incinta unităţii au fost cedate autorităţii locale, pentru stingerea datoriilor la buget. Chiar şi aşa, şantierul a continuat să acumuleze datorii, astfel că, în prezent, S.N.M. este una dintre găurile negre ale fostei industrii de apărare.

Mai mult, în observator.ro, Joi, 15 mai 2014.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply