Dezastrul din sudul litoralului. Jupiter, între neglijenţa autorităţilor locale şi investiţiile agenţilor economici – Galerie FOTO

1
675

Cuget Liber: Aflată între Neptun şi Saturn, staţiunea Jupiter nu a fost ocolită de criza de turişti din perioada în care litoralul românesc căzuse în dizgraţie. Investitorii nu s-au lăsat însă descurajaţi şi, de câţiva ani, au refăcut hotelurile, barurile şi terasele, în speranţa de a atrage cât mai mulţi turişti.

Aspectul staţiunii s-a schimbat, însă, autorităţile locale nu au ţinut pasul cu investiţiile private. Aşa se face că trotuarele şi spaţiile verzi arată jalnic, mai rău decât pe vremea lui Ceauşescu, atunci când măcar erau noi. Iar locurile de petrecere a timpului liber lipsesc aproape cu desăvârşire. Acum totul este ponosit şi vechi, iar buruienile sunt singurele care dau aspectul verde al staţiunii.

Printre hoteluri, au apărut adevărate păduri virgine. Este bine că vedem multă verdeaţă, dar cu un minim de efort din partea autorităţilor locale, acestea ar putea deveni oaze de umbră şi răcoare pentru amiezile toride din timpul verii. Nu trebuie decât un pic de grijă pentru iarbă şi pentru copaci, câteva alei de promenadă şi nişte băncuţe ici acolo, pentru turiştii care se retrag la prânz de pe plaje.

Atenţie unde parcaţi!

Turiştii veniţi în Jupiter ar trebui să-şi parcheze maşinile în parcările cu stâlpi şi grinzi de beton, construcţii de tristă amintire. Nimeni nu are însă curaj să-şi lase maşina sub o astfel de ţesătură de bucăţi de beton vechi de mai bine de treizeci de ani. Iar la şosea, băncile de odihnă, una sau două, câte mai sunt, arată de parcă au făcut războiul. Sunt rupte, cu vopseaua jupuită, ca şi cum Primăria nu are bani nici măcar pentru o pensulă şi o cutie de culoare.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Plajele sunt pline de ruine

În vremurile ei de glorie, staţiunea Jupiter era plină de turişti, iar plajele aproape că erau neîncăpătoare. Acum plajele sunt populate numai de scoicile aduse la mal de valuri, de-a lungul iernii, şi de ruinele unor restaurante lăsate în paragină. Chiar la intrarea pe plajă, turiştii sunt întâmpinaţi de zidurile înnegrite ale unor foste construcţii. De ani de zile nu reuşeşte nimeni să le dărâme. Primăria fie se face că nu le vede, fie nu este suficient de determinată să scape de ele.

Agenţii economici de pe plaja Jupiter se plâng că sunt împovăraţi de atâtea taxe şi că li se cer tot timpul bani, sub diferite pretexte ale birocraţiei. „De câţiva ani deschid în fiecare vară o terasă pe plaja din Jupiter. Mereu strângem gunoaiele şi facem treaba autorităţilor locale, după care suntem taxaţi la tonă, cu facturi de mii de lei. Primăria nu mişcă niciun deget. Ni s-a spus ca la 1 Mai să fie curăţenie. Noi am venit şi ne-am conformat, dar ei nu au făcut nimic. Autorităţile locale ne ajută cu amenzi. Şi atât”, ne-a spus, foarte supărat, Costel Ilie, din Călăraşi.

Primăria Mangalia a impus taxa pe paragină tocmai pentru a-i determina pe agenţii economici să-şi renoveze hotelurile, restaurantele, terasele, dar a uitat să privească în propria curte. Poate că tocmai ea ar trebui să fie prima amendată pentru starea staţiunilor din sudul litoralului.

Mai mult, în cugetliber.ro, Marți, 13 mai 2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


1 COMENTARIU

  1. In curand in Navodari se va deschide un parc acvatic, din cele aparute in presa, cel mai mare parc acvatic din Romania. Eu personal consider ca toate aceste actiuni sunt oarecum intentionate. Proasta gestionare a statiunilor din sudul litoralului, de la Mangalia pana la Olimp nu este altceva decat un ordin primit de primarii “condusi de Constanta” si pusi de “Constanta” pentru a nu exista concurenta pe piata turistica. Ganditi-va ca toate investitiile din Mamaia si Navodari, care in curand se va uni cu Mamaia, trebuiesc amortizate. Amortizarea se face pe o perioada de mai multi ani. Daca statiunile din sud s-ar dezvolta ar trebui sa taie o bucata mare din piata turistica si asa destul de ciopartita de vecinii nostrii Bulgari. Cei ce au investit in Mamaia, marea majoritate sunt oameni cu relatii, politicieni etc. Interestul acestor oameni este sa isi recupereze investitiile si sa faca profit, de altfel mobilul oricarei activitati economice. Cum credeti ca veti vedea statiunile astea dezvoltate vreodata, desi potentialul lor este URIAS, daca noi Mangalienii suntem atat de fraieri incat sa votam un primar pus de Constanta, care lucreaza pentru Constanta. Interesul oamenilor care l-au pus in fruntea primariei din Mangalia si care i-au finantat campania este ca investitiile lor din Constanta si Mamaia sa nu aibe concurenta. Astea sunt ordinele si este evident!

Leave a Reply