Galerie FOTO. Dezastrul din sudul litoralului! Olimp, staţiunea bălăriilor şi a maidanezilor

1
742

Cuget Liber: Sezonul estival a debutat de aproape două săptămâni. Însă, prin staţiunile de pe litoralul românesc bate vântul. Unii agenţi economici de-abia fac angajări, iar turiştii lipsesc cu desăvârşire. Şi nici nu este de mirare că nu s-au grăbit să vină la mare, atâta vreme cât staţiunile nu sunt încă pregătite să-i primească. Pe străzi îi întâmpină bălării, mormane de gunoaie, falezele sunt pline de gropi, iar plajele sunt pustii şi triste.

Începem astăzi un serial despre starea litoralului, în staţiunile care odinioară erau puncte de atracţie pentru zeci de mii de turişti români şi străini. Sudul litoralului a căzut de ani buni în dizgraţie, iar autorităţile locale par să fie depăşite de problemă. Zona a rămas încremenită în timp, autorităţile nu s-au preocupat deloc de investiţii şi modernizări iar turiştii au început să le ocolească preferând locuri unde au ce să vadă şi ce să facă.

În Olimp, o staţiune exclusivistă, în trecut, trotuarele au rămas aceleaşi de pe vremea lui Ceauşescu, copacii şi spaţiile verzi au devenit adevărate păduri virgine, în care mişună şerpii, iar străzile nu au mai fost asfaltate de ani de zile. Autorităţile locale par să fi uitat că dincolo de Neptun mai au în îngrijire o staţiune, care se cheamă Olimp. Singurele investiţii recente sunt făcute de agenţii economici, Primăria Mangalia, cea care are în administrare toate staţiunile din sud, ocupându-se doar de „verificarea şi amendarea celor care au afaceri în zonă“.

Maidanezii sunt stăpânii locurilor

În Olimp nu s-a schimbat nimic şi nu s-a făcut nimic de prea mult timp. În centrul staţiunii, pe stânga şi pe dreapta, spaţiile verzi sunt năpădite de buruieni. Maidanezii, ce sunt de fapt stăpânii locurilor, nu par deloc încântaţi de vizitatori şi nu ezită să se repeadă la picioarele celor care se încumetă să-şi croiască drum spre faleză. Zgomotul valurilor te face că bănuieşti că eşti aproape de faleză, căci de văzut este foarte greu să distingi ceva printre bălăriile înalte mai bine de un metru. Ca şi spaţiile verzi, copacii nu au mai fost toaletaţi de ani de zile. Se vede că au crescut sălbatic, fără nicio noimă, umplând zona de o umbră coborâtă parcă din pădurile carpatine.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Primăria dă amenzi şi… atât!

Drumul către plajă este şi el o adevărată aventură. Dacă reuşeşti să treci de haitele de câini, te aşteaptă capcanele drumului pe faleză. Treptele scărilor sunt ascunse în buruieni, iar dalele au luat-o la vale, lăsând adevărate cratere în drumul turiştilor. Este aceeaşi faleză de acum 25 de ani, acelaşi beton ceauşist, gri-verde, pe alocuri, crăpat şi spălat de mii de ploi şi de vântul sărat.

„Autorităţile locale au pretenţii numai de la agenţii economici. Vor ca hotelierii, patronii de restaurante şi terase să facă investiţii. Le cer şi le impun tot felul de taxe şi le dau amenzi usturătoare, dar autorităţile locale nu fac nimic. Au lăsat toată staţiunea în paragină. Pe ele cine le amendează? Primăria Mangalia vrea să facem numai noi, dar de aspectul staţiunii trebuie să se preocupe şi ea. Să investească în infrastructură, să reabiliteze falezele vechi de zeci de ani, să paveze trotuarele distruse şi câte şi mai câte sunt de făcut!”, ni s-a plâns patronul unei terase din staţiunea Olimp care se pregătea să deschidă restaurantul în week-end.

Un alt agent economic mărturiseşte că s-a săturat de hăituiala şi „obrăznicia” cu care se comportă angajaţii Primăriei Mangalia veniţi în controale: „Plătim taxe şi impozite foarte mari, de sute de mii de euro. Să ne arate domnul Cristian Radu şi ceilalţi primari ce au făcut din banii mei în staţiunea Olimp! Vă spun eu. Nimic. Vin în controale, ameninţă, dau amenzi, au o obrăznicie incredibilă. Însă nu se uită în ce hal au adus staţiunea asta. Cum să vină turiştii când toată zona e o pârloagă, cu străzi crăpate, fără trotuare, plină de câini agresivi. Cum să vină turişti în Olimp când plaja este distrusă, faleza se prăbuşeşte?”.

Agenţii economici dar şi turiştii sosiţi de 1 Mai pe litoral s-au declarat dezamăgiţi de felul în care au fost pregătite staţiunile din sud. În ediţiile următoare vom continua să punem pe tapet, cu interviuri şi declaraţii avizate, dezastrul care domneşte în sudul litoralului românesc.

Mai mult, în: cugetliber.ro, Luni, 12 mai 2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


1 COMENTARIU

Leave a Reply