Mangalia: REALIZĂRI, PRIORITĂTI, PROIECTE ale administratiei publice locale – partea a II-a

1
1008

MANGALIA: REALIZĂRI, PRIORITĂȚI, PROIECTE ale administrației publice locale: iulie 2012 – aprilie 2014  – Partea a II-a

Peste două luni, în iulie, se vor împlini doi ani de când primarul Cristian Radu și echipa sa administrează municipiul Mangalia în calitate de autoritate executivă, alături de cei 19 consilieri municipali, care reprezintă autoritatea deliberativă locală. Împreună, cele două autorități rezolvă treburile publice ale comunității, în condițiile legii.

Acum, în apropierea bilanțului bianual, vă prezentăm în serial un material despre principalele realizări din această perioadă, despre prioritățile orașului și proiectele aflate în derulare sau în diverse stadii pregătitoare. Materialul ne-a fost pus la dispoziție de biroul de presă al Primăriei Mangalia. Partea întâi o puteți citi AICI.

Domeniul economic şi juridic

1. Conducerea Primăriei a depus eforturi uriaşe în acest an pentru ca instituţia să nu intre în faliment, din cauza datoriilor colosale acumulate de fostele administraţii, până în 2012. La momentul preluării mandatului de către actualul primar, municipalitatea Mangaliei avea datorii de aproape 12 milioane de euro. Pentru a reduce nivelul datoriilor, administraţia publică locală a făcut un împrumut de la Trezorerie, cu dobândă redusă, de aproximativ 22 milioane de lei, pentru plata unei părţi din arierate.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

2. Pe partea juridică, s-au verificat toate dosarele de instanţă în care este implicată Primăria. Până în vara anului trecut, interesele acestei instituţii nu au fost reprezentate cum se cuvine, toate contractele fiind în defavoarea Primăriei. Un număr de 107 dosare se referă la cauze din mandatele anterioare (înainte de iulie 2012) finalizate irevocabil sau în curs de finalizare în defavoarea Primăriei, ca urmare a nereprezentării corecte a interesului instituţiei. În prezent, avocaţii Primăriei încearcă să găsească soluţii favorabile autorităţii locale, printre acestea existând dosare cu implicaţii financiare pentru bugetul local. De la preluarea mandatului, conducerea autorităţii locale are înregistrate pe rolul instanţelor judecătoreşti un număr de 34 de dosare, majoritatea în curs de soluţionare. Jumătate dintre acestea vizează constatarea dreptului de proprietate prin îndeplinirea condiţiilor uzucapiunii.

Proiectele europene

Atragerea fondurilor europene este fundamentală în dezvoltarea şi modernizarea oricărei localităţi din această ţară. Acest principiu a fost aplicat cu succes şi la Mangalia, după schimbarea conducerii Primăriei, în vara anului 2012. Astfel, în ultimul an, oraşul nostru a reuşit să atragă fonduri europene în valoare de aproximativ 13 milioane de euro pentru proiecte de interes local şi naţional.

1. Este vorba în primul rând de Clubul Nautic Callatis, proiect în valoare totală de aproximativ 1.4 milioane de euro. Obiectivul general al acestui proiect este dezvoltarea afacerilor pe segmentul de turism nautic. Acesta a fost implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România Bulgaria 2007-2013. În cadrul proiectului, s-a urmărit valorificarea potenţialului turistic şi uman existent în zona transfrontalieră Mangalia – Balchik. Clădirea în care funcţionează Clubul Nautic a fost finalizată la sfârşitul lunii iulie 2013 şi inaugurată la jumătatea lunii august. Clubul este un centru logistic de afaceri în domeniul nautic, urmând să găzduiască operatori în turismul nautic şi deţine spaţii adecvate pentru organizarea de evenimente specifice.

2. Cel de-al doilea proiect implementat în acelaşi an, este “Callatis – Istorie la malul Mării Negre – Măsuri de conservare, restaurare şi punere în valoare a patrimoniului istoric şi cultural al municipiului Mangalia”. Astfel, Primăria Mangalia a demarat lucrările pentru cercetare arheologică a celor trei situri din cadrul proiectului contractat prin fonduri europene şi derulat prin POR 2007-2013, Axa prioritară 5. Valoarea totală a proiectului este de peste 3 milioane de euro, obiectivul general fiind creşterea gradului de atractivitate a sudului litoralului şi municipiului Mangalia, prin valorificarea potenţialului cultural al zonei.

3. În toamna anului 2013, s-a obţinut finanţare pentru reabilitarea falezelor Mangalia-Saturn şi Jupiter-Neptun. Valoarea totală a celor două proiecte este de peste 8 milioane de euro, lucrările urmând să înceapă în primăvara anului 2014.

În cazul falezei de la Neptun, proiectul include reabilitarea falezei până la Jupiter, amenajarea zonei “La Steaguri” şi reamenajarea zonei cuprinse între limita plajei şi lacurile din Neptun şi Jupiter. În aceeaşi notă va fi modernizată şi faleza Mangalia-Saturn unde se vor implementa proiecte urbanistice şi peisagistice de calitate pentru creşterea gradului de atractivitate turistică a zonei.

4. Strategiile de dezvoltare turistică în sudul litoralului prevăd şi amenajarea unor Centre de informare, cu bani europeni, acestea urmând să fie amplasate în Mangalia, Saturn şi Jupiter. Valoarea investiţiei este de peste 200 de mii de euro, respectivele centre fiind spaţii adecvate în vederea facilitării schimbului de informaţii în sectorul turistic între instituţii şi centrele de informare din zonele turistice.

5. ÎN PREZENT, Primăria Mangalia are în evaluare la Ministerul Dezvoltării Regionale trei proiecte cu finanţare europeană, care s-ar putea derula prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Unul dintre acestea se referă la reconversia profesională, alt proiect vizează promovarea femeilor pe piaţa muncii, iar cel de-al treilea are în vedere “Dreptul la muncă şi educaţie a grupurilor vulnerabile din societatea românească”.

6. Consilierii locali au votat, recent, în cadrul unei şedinţe a CL, bugetul şi sursele de finanţare pentru proiectul intitulat „Saga vikingilor la Marea Neagră”. Acesta face parte din programul “Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”, fiind parte integrantă a Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009-2014. Valoarea proiectului este de aprox. 900 de mii de lei, iar  perioada de contractare a serviciilor va fi de 5 luni.

Festivalul “Saga vikingilor la Marea Neagră” propune o experienţă spirituală inedită turiştilor şi tuturor celor care îndrăgesc muzica rock, de la malul mării, care vor ajunge în Mangalia pe perioada desfăşurării festivalului. Evenimentul intervine în contextul influenţat de cultura urbană care a eclipsat în ultimii 22 de ani tradiţiile şi cutumele populare prin mijloacele de comunicare contemporane, reţele sociale, cultura pop, televiziune.

Festivalul va satisface nevoia consumatorului urban de cultură de a experimenta aceste valori comunicate prin intervenţii artistice în aer liber. Pregătirea organizării activităţilor specifice va începe cel târziu cu 5 zile de la data de derulare a festivalului. Furnizorul va asigura astfel buna derulare şi succesiune a activităţilor de-a lungul celor 3 zile de desfăşurare a festivalului. Se va asigura prezenţa a minimum trei trupe de muzică rock din România în a căror componenţă să existe etnici romi, maghiari, ruşi/lipoveni, alte etnii.

De asemenea, se va asigura prezenţa a minimum două trupe de muzică rock din Norvegia, se vor transmite invitaţii şi se va asigura prezenţa de formaţii de muzică rock în a căror componenţă sunt interpreţi cu etnii diferite şi care promovează prin muzica lor elemente de cultură tradiţională sau principii ce susţin diversitatea culturală şi interculturalismul, asigurându-se astfel cel puţin zece trupe rock/interpreţi pentru fiecare zi de festival.

Domeniul administrativ

Printre proiectele realizate în plan administrativ, se numără redeschiderea Pieţei Saturn, în decembrie 2012 şi a Halei de peşte, în primăvara anului 2013. Piaţa Saturn fusese lăsată în paragină de mai mulţi ani, însă acum este complet renovată şi găzduieşte diferite spaţii comerciale. Hala de peşte a fost, de asemenea,  redeschisă după o perioadă de şapte ani, fiind dotată cu utilaje specifice, după un concept modern, cu spaţii adecvate comercializării peştelui, în cele mai bune condiţii.

1. În cartierele Dobrogea I şi II, precum şi în alte zone deficitare din oraş, a început, în anul 2013, un amplu program de pietruire a străzilor. Ulterior, s-au reabilitat trotuarele de la intrarea în oraş, dinspre Constanţa, precum şi zona ce cuprinde sens giratoriu şi centrul oraşului. În staţiuni, s-au efectuat lucrări de recondiţionare a mobilierului stradal, prin montarea de băncuţe şi coşuri de gunoi.

2. A început şi continuă extinderea reţelei de alimentare cu energie electrică în cartierul Dobrogea I şi alte zone deficitare la acest capitol. De asemenea, se lucrează la modernizarea cartierelor Negru Vodă şi Albatros, imediat ce vor fi identificate sursele de finanţare.

3. Primăria a încheiat, spre sfârşitul anului 2013, un acord de parteneriat cu instituţii specializate în design urban şi peisagistic, în vederea desfăşurării unui proiect prin care instituţiile partenere îşi propun în anul 2014 schimbarea în plan arhitectural a înfăţişării Mangaliei şi staţiunilor aferente.

Proiecte pentru anul 2014

1. În acest an va continua modernizarea şi extinderea sistemului de iluminat public, prin realizarea de reţele noi şi lămpi cu led-uri. De asemenea, vor continua investiţiile în electrificarea zonelor deficitare la acest capitol,  precum şi alimentarea cu apă şi canalizare în Dobrogea I şi diverse străzi: Portului, Panduri, George Enescu, etc. Vor continua lucrările de amenajare a drumurilor şi se va realiza un studiu de trafic cu scopul fluidizării circulaţiei, prin reconfigurarea unor trasee şi înfiinţarea de noi sensuri giratorii.

2. Alte programe de dezvoltare urbană au în vedere înfiinţarea locurilor de joacă, amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi şi realizarea unui Eco-Parc în Pădurea Comorova.

3. De asemenea, în 2014, ar putea demara un program de modernizare a mobilierului stradal, prin amplasarea de noi coşuri de gunoi, bănci, jardiniere şi panouri de afişaj, cu scopul îmbunătăţirii mediul ambiental. Reprezentanţii administraţiei publice locale şi-au mai propus construirea de toalete publice, reabilitarea cimitirelor, prin refacerea aleilor, iluminatului, asigurarea perimetrului şi alte lucrări necesare, precum şi înfiinţarea unui nou Obor.

4. În baza unui proiect aprobat de CL, în 2014 se va implementa programul de îngropare a tuturor ghenelor de gunoi din oraş. Concret, se vor amenaja 40 de platforme subterane, fiecare având spaţiu pentru 4 containere de 1.100 litri, care să fie amplasate atât în Mangalia, cât şi în staţiuni. Pe lângă capacitatea ridicată a acestor platforme, se asigură protecţia mediului prin împiedicarea răspândirii gunoaielor şi a mirosului emanat de acestea, obţinându-se şi un aspect plăcut al acestor zone.

5. În prezent, specialiştii Primăriei lucrează la un proiect de accesare a unor foduri europene special pentru amenajarea parcului din zona COMCM, unde s-a aflat mai mulţi ani o staţie de betoane. 

6. În 2013, au fost repartizate un număr de 72 locuinţe sociale, ANL şi de închiriere, în condiţiile în care la Primărie sunt înregistrate aproximativ 900 de cereri de locuinţă. Printre soluţiile identificate de autorităţi se numără construcţia de blocuri ANL, precum şi repartizarea de loturi de case pentru tineri.

În momentul de faţă, la instituţiile abilitate de la nivel guvernamental există un dosar pentru construcţia, în Mangalia, a 84 de locuinţe tip ANL, în blocuri cu demisol, parter şi 6 etaje. În acelaşi sens, municipalitatea intenţionează să ofere tinerilor cu vârste de până la 35 de ani loturi de case, cu utilităţi trase în zonele respective. În privinţa locuinţelor sociale, municipalitatea doreşte ca în zona M.I. Dobrogeanu să se realizeze un cartier modern.

7. Pentru creşterea gradului de siguranţă şi ordine publică, se lucrează la un plan de prevenire şi combatere a infracţiunilor, care include instalarea unor camere video de supraveghere, în cele mai importante zone din oraş.

Până acum, au fost montate şase camere, care ajută poliţiştii să depisteze eventualele infracţiuni comise pe raza municipiului Mangalia. În perioada următoare, se vor monta sisteme de supraveghere video în alte puncte importante din oraş şi staţiuni. 

8. Una dintre priorităţile municipalităţii în anul 2014 are în vedere soluţionarea problemei câinilor fără stăpân, cu respectarea prevederilor legale. În acest sens, s-a luat măsura concesionării Serviciului de Ecarisaj din Mangalia, licitaţie care va avea loc, la sfârşitul lunii aprilie a.c.

Domeniul turistic

Încă din toamna anului 2012, la nivelul Primăriei s-a format câte o comisie de specialitate pentru fiecare staţiune, alcătuită din consilieri locali, reprezentanţi ai Primăriei şi agenţi economici, în vederea pregătirii sezonului estival. Au urmat o serie de inspecţii în toate staţiunile pentru a identifica şi rezolva problemele existente. Municipalitatea a realizat un parteneriat echitabil cu hotelierii şi agenţii economici implicaţi în turism, astfel că, în vara anului 2013 au fost organizate o serie de evenimente menite să atragă turişti încă din perioada sărbătorilor de Paşte şi 1 Mai, până la începutul anului şcolar.

1. “Lumina de la malul mării” a fost manifestarea creştină, organizată cu ocazia Sărbătorilor Pascale, care a reunit în Portul Turistic Mangalia, aproape 8000 de persoane, atât turişti veniţi pe litoral în minivacanţa de Paşte, cât şi numeroşi localnici.

2. Pe cordonul Saturn-Venus, a fost amenajată o zonă specială pentru organizarea de spectacole şi concerte în aer liber. Locaţia denumită Black Sea Arena a găzduit până la 100.000 de oameni, în timpul mega-petrecerilor Liberty Parade şi Europa FM, având una dintre cele mai mari scene din sud-estul Europei.

3. Alte evenimente organizate special pentru cei care au preferat destinaţiile turistice din zona de sud a litoralului au fost: “Mangalia Air Show” – un spectacol aviatic cu participarea unor piloţi acrobaţi de prestigiu, eveniment ce s-a derulat în perioada 13-14 iulie 2013. “Mangalia Drift Grand Prix” – o combinaţie între sportul cu motor şi entertainment.

4. Pe 15 august, de Sfânta Maria, a fost organizat împreună cu reprezentanţii  Armatei, în Portul Turistic, un spectacolul dedicat Zilei Marinei;

5. Cu o tradiţie de peste 15 ani, Festivalul “Callatis” s-a desfăşurat în perioada 22-25 august în Portul Turistic Mangalia, cu o audienţă de câteva mii de spectatori atât turişti, cât şi localnici, care s-au bucurat de momentele artistice oferite în cadrul  evenimentului. Un alt eveniment organizat în premieră a fost cel reprezentat de sărbătorirea Zilei municipiului Mangalia, manifestare organizată de Sfânta Maria Mică, pe data de 8 septembrie.

6. Redeschiderea Hergheliei, după aproape zece ani de inactivitate, a reprezentat un real câştig pentru toţi factorii implicaţi, dar mai ales pentru iubitorii sporturilor ecvestre şi de echitaţie. Odată cu redarea Hergheliei Mangalia circuitului turistic, au fost reluate competiţiile de profil, în scopul promovării sporturilor hipice şi ecvestre derulate la herghelie.

Pregătiri pentru sezonul estival 2014

Specialiştii municipalităţii lucrează la Calendarul evenimentelor pentru sezonul estival 2014.

În colaborare cu Arena Events, pe Cordonul Saturn – Venus se vor organiza, într-un nou format, în premieră, atât Liberty Parade, cât şi Concertul Europa FM. De asemenea, localnicii şi turiştii vor avea multe alte surprize în privinţa concertelor şi spectacolelor de amploare, de la Black Sea Arena.

Tot pentru acest an, se doreşte organizarea Festivalul Antic Callatis, iar în colaborare cu Fanomania, în Portul Turistic se vor organiza multe concerte şi spectacole, în primul rând fiind vorba despre Festivalul Callatis. În 2014, va avea loc cea de-a doua ediţie a Carnavalului vacanţei, iar de Sfântă Maria Mică, se vor organiza evenimente specifice, dedicate Zilei municipiului Mangalia.

Herghelia Mangalia va atrage şi în sezonul estival 2014 turiştii şi pasionaţii de sporturile ecvestre şi de echitaţie, atât din ţară cât şi din străinătate.

Relaţiile internaţionale

În 2013 au fost stabilite corespondenţe speciale cu reprezentanţii celor mai multe ambasade străine din ţara noastră. Totodată, s-au reluat contactele cu oraşele înfrăţite sau cu care avem relaţii de colaborare şi asociere. În prezent, există relaţii permanente, asocieri şi parteneriate active în proiecte comune cu localităţi din Bulgaria, Franţa şi Belgia, În perioada următoare, vor fi stabilite proiecte de colaborare cu autorităţi din SUA, Italia, Slovacia şi Liban.

1. La sfârşitul lunii noiembrie 2013, mai mulţi oameni de afaceri din Israel s-au aflat la Mangalia, în vederea identificării oportunităţilor de investiţii în zonă. Aceştia au vizitat Parcul Industrial, Portul Turistic, Sanatoriul Balnear şi Muzeul “Callatis”, staţiunile, Herghelia şi Spitalul Municipal.

2. Tot în anul 2013 a vizitat municipiul Mangalia și consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozçalişkan, însoţit de o delegaţie oficială. Au avut loc discuţii cu edilul oraşului, pe marginea oportunităţilor de investiţii în zonă. În aceeaşi perioadă, Mangalia a fost vizitată de mai mulţi investitori privaţi din Italia, interesaţi să dezvolte o afacere la Şantierul Naval „2 Mai”.


Partea a treia, mâine, într-un nou articol.

MangaliaNews.ro, Joi, 24 aprilie 2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply