Mangalia: REALIZĂRI, PRIORITĂTI, PROIECTE ale administratiei publice locale – partea I

2
1117

MANGALIA: REALIZĂRI, PRIORITĂȚI, PROIECTE ale administrației publice locale: iulie 2012 – aprilie 2014  – Partea I 

Peste două luni, în iulie, se vor împlini doi ani de când primarul Cristian Radu și echipa sa administrează municipiul Mangalia în calitate de autoritate executivă, alături de cei 19 consilieri municipali, care reprezintă autoritatea deliberativă locală. Împreună, cele două autorități rezolvă treburile publice ale comunității, în condițiile legii.

Acum, în apropierea bilanțului bianual, vă prezentăm în serial un material despre principalele realizări din această perioadă, despre prioritățile orașului și proiectele aflate în derulare sau în diverse stadii pregătitoare. Materialul ne-a fost pus la dispoziție de biroul de presă al Primăriei Mangalia.

Domeniul Sănătăţii

Pe parcursul anului 2013, la Spitalul Municipal Mangalia au venit medici noi, specialişti în anumite domenii, a fost adusă aparatură modernă şi, nu în ultimul rând, oraşul nostru dispune de o ambulanţă ultraperformantă.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

1. Din vara anului 2013, la Spitalul Municipal Mangalia acordă consultaţii renumitul chirurg prof. dr. Vasile Sârbu. El realizează şi operaţii laparoscopice, cu ajutorul aparaturii existente în spital. Medicul doreşte să revigoreze sistemul sanitar din localitate şi să acorde îngrijiri medicale tuturor pacienţilor, în mod egal.

2. Tot de atunci, la secţia de ortopedie, îşi desfăşoară activitatea alţi doi medici cu rezultate notabile în artroscopie. Este vorba de dr. Toma Cucu şi dr. Eugen Rubeli care, după închiderea Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud, au devenit colaboratorii Spitalului Mangalia. O altă veste îmbucurătoare este că prin aducerea renumiţilor ortopezi în spital este asigurată linia de gardă pe ortopedie. În plus, secţia de ortopedie dispune de un artroscop şi un aparat Rontgen mobil, echipamente ce sunt folosite de medici profesionişti, cu o vastă experienţă în diagnosticarea leziunilor osteoarticulare. Din luna ianuarie 2014, în Spitalul Mangalia îşi desfăşoară activitatea alţi doi medici importanţi în ramuri medicale necesare populaţiei, precum Oftalmologie şi ORL, iar după 1 Mai vor activa în cadrul spitalului şi doi medici ginecologi.

3. Anul 2013 a fost de bun augur pentru sectorul medical din Mangalia. Ca urmare a demersurilor întreprinse de municipaliate la Consiliul Judeţean, oraşul beneficiază de o ambulanţă ultradotată. Unitatea mobilă prespitalicească deserveţte locuitorii oraşului şi pe cei din localităţile limitrofe. Autosanitara asigură, permanent, asistenţă medicală de urgenţă şi deţine echipamente medicale performante, respectiv: defibrilator-monitor, aparat de ventilaţie mecanică, aspirator de secreţii, dispozitiv injectomat, cameră de izolare pentru cei contaminaţi, dispozitiv de extracţie tip Ket, targă vacuum. Totodată, am făcut demersuri pentru ca în Mangalia să fie adusă şi o autospecială de stingere a incendiilor, echipată modern, pentru a fi folosită în cazuri specifice.

4. În prezent, la spital există un număr de 295 paturi, dispuse în secţii din două pavilioane, iar în ultimii ani au fost angajaţi medici în specialităţi diverse. Anul trecut, în baza unui contract de leasing, în valoare de aproape 5 milioane de lei, spitalul a fost dotat cu aparatură medicală de ultimă generaţie pentru secţiile chirurgicale, ATI şi urgenţă. De asemenea, Secţia Obstetrică-Ginecologie şi Compartimentul Neonatologie au fost complet renovate, după standarde europene şi dotate cu echipamente medicale şi mobilier noi.

Termoficarea

Încă de la învestirea în funcţia de primar al municipiului Mangalia, prioritar pentru administraţia publică locală a fost readucerea serviciului de termoficare la Consiliul Local. Lucrurile au mers în direcţia dorită şi s-a reuşit reducerea preţului gigacaloriei de la 350 lei la 295 de lei, iar populaţia să aibă confortul termic dorit.

Începând cu 1 ianuarie 2014, preţul gigacaloriei a fost, din nou, redus la 240 de lei, iar din noiembrie 2014, populaţia va plăti 200 de lei/gigacalorie.

1. În perioada 20 – 21 iunie 2013, a avut loc o întâlnire la Sofia cu reprezentanţii Bulgarian Energy Holding, în vederea implementării programului de alimentare cu gaze naturale în Mangalia.

Contractul cu partea bulgară a fost parafat, iar din toamna anului 2013 centralele termice din Mangalia au fost racordate la reţeaua de gaz. Totodată, în urma documentaţiei depuse la Ministerul Administraţiei am primit o finanţare de 600 mii euro, bani cu care am achiziţionat şi montat arzătoarele pe gaz, la centrale. Din această sumă, Guvernul a suportat 70%, iar autoritatea locală restul de 30%.

Căutăm şi alte soluţii tehnice de specialitate (motoare termice) pentru reducerea costurilor la încălzire, obiectivul fiind acela de a avea un preţ al gigacaloriei sub 200 de lei.

2. Pe parcursul anului 2013, municipalitatea a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii Asociaţiilor de locatari. De multe ori, aceştia au reclamat abuzurile administratorilor în gestionarea fondurilor colectate. Până acum, nu au existat controale temeinice la Asociaţiile de locatari ca să existe transparenţă în gestionarea banilor cetăţenilor. De la sfârşitul anului 2013, la nivelul Primăriei există o astfel de structură de control, iar rezultatele verificărilor sunt afişate la fiecare scară de bloc pentru evitarea disensiunilor dintre locatari şi preşedinţii Asociaţiilor de Proprietari.

Subvenţii şi măsuri sociale

Măsurile de protecţie socială şi sprijinirea celor nevoiaşi au constituit un obiectiv declarat al primarului Mangaliei, încă de la preluarea mandatului. În acest sens, au fost iniţiate o serie de Hotărâri de Consiliu Local, prin care s-a stimulat implicarea municipalităţii în ajutorarea copiilor şi bătrânilor, a familiilor nevoiaşe, precum şi a tuturor celorlalte categorii sociale defavorizate.

1. Pentru prima dată, familiile şi persoanele singure din Mangalia, care folosesc pentru încălzirea locuinţei lemne de foc, au beneficiat de ajutor de încălzire, în perioada sezonului rece.

2. Potrivit H.C.L. nr. 44/21.09.2012, cei care au un venit net lunar/familie de până la 750 de lei au primit câte 2 tone de lemne de foc, cei care au venituri cuprinse între 750 de lei şi 1000 de lei au primit 1,5 tone, iar familiile sau persoanele singure cu venituri cuprinse între 1000 şi 1600 de lei, câte o tonă de lemne.

3. Municipalitatea a venit în sprijinul pensionarilor şi persoanelor cu handicap, prin iniţierea unor proiecte benefice pentru aceste categorii sociale. La sfârşitul lunii august 2012, conform H.C.L. nr. 99/2012, s-a majorat de la 700 la 800 de lei limita cuantumului pensiei necesar acordării pachetelor cu alimente pentru pensionarii Mangaliei, pentru persoanele cu handicap, precum şi persoanelor de peste 60 de ani, care nu realizează venituri.

4. Conform H.C.L. nr. 275/2007, modificată şi completată prin H.C.L. nr. 68/2012, municipalitatea a majorat, din luna ianuarie, plafonul de acordare a tichetului social de la 500 la 700 de lei/persoană, iar valoarea acestuia a crescut de la 50 de lei/tichet, acordat odată la patru luni, la 70 de lei/tichet acordat odată la două luni. Pe parcursul anului 2013, au fost înregistrate la Primărie aproape 2100 de persoane care şi-au ridicat cel puţin o dată tichetul social.

5. Nu au fost uitaţi nici vârstnicii oraşului, care, lunar, primesc din partea Primăriei un ajutor financiar şi diplome de onoare. Este vorba de cei care împlinesc 70 de ani, 80 de ani, 85 de ani, 90 de ani, dar şi 50 de ani de la căsătorie.

6. Septuagenarii primesc de la Primărie 350 de lei, octogenarii, cei care împlinesc 85 de ani, precum şi nonagenarii-câte 400 de lei. Familiile care au împlinit 50 de ani de la căsătorie au primit câte 200 de lei, până în luna ianuarie, inclusiv, iar începând cu luna februarie, prin H.C.L. nr. 141/25.01.2013, recompensa financiară s-a majorat la 400 de lei. Un ajutor financiar în cuantum de 1000 de lei şi un buchet de flori au fost acordate unei persoane din localitate, care a împlinit onorabila vârstă de 100 de ani. În anul 2013 au fost premiaţi aproape 400 de vârstnici.

7. În toamna anului 2013, s-au acordat titlul de Cetăţean de onoare, medalii şi ajutoare financiare în cuantum de 500 de lei/persoană pentru veteranii de război din Mangalia, în cadrul unei şedinţe solemne a Consiliului Local. De recunoştinţa autorităţilor locale s-au bucurat şapte veterani, care au participat activ la cel de-al II-lea Război Mondial.

8. Pentru bătrânii şi persoanele cu dizabilităţi, care merită nu doar sprijin financiar, ci şi respectul şi preţuirea întregii comunităţi, Primăria a demarat în luna septembrie a anului 2013 o campanie de promovare a valorilor oraşului, sub deviza “Oamenii cu care ne mândrim!”. Prima persoană promovată pe panoul din centrul oraşului a fost Didina Dobinciuc, un model de dascăl, care a slujit în sistemul de învăţământ de peste 30 de ani, fiind în scaun cu rotile.

9. Familiile nevoiaşe din Mangalia reprezintă o prioritate pentru administraţia publică locală. În măsura atribuţiilor pe care le are, edilul acordă sprijin copiilor şi familiilor cu mulţi copii, dar şi celor monoparentale. Un exemplu în acest sens îl constituie acordarea de produse alimentare în cuantum de 200 de lei/lună unei familii monoparentale, constituită din nouă persoane.


Partea a II-a, mâine, într-un nou articol.

MangaliaNews.ro, 23 aprilie 2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


2 COMENTARII

  1. Pana acum numai activitati generatoare de cheltuieli. Noi vrem sa vedem ce s-a facut pentru revigorarea activitatilor aducatoare de venituri. Personal consider ca marirea ajutoarelor sociale nu trebuie sa fie un element de mandrie pentru nici un oras. Lucrurile cu care ar trebui sa se mandreasca sunt investitiile care genereaza venituri si prosperitate, locuri de munca si asa mai departe. Turismul a fost uitat, statiunile arata ca dupa razboi, s-au sapat santuri peste tot si vor veni turistii sa isi rupa masinile si sa inspire praf. Parerea mea e ca ar trebui prioritizate investitiile in regenerarea activitatilor economice si mai putin masurile populiste de ajutorare a celor nevoiasi etc.Pentru tineri ce s-a facut? Sunt indemnati sa plece din oras si in felul asta veti ajunge sa aveti doar pensionari care cer ajutoare si mai putini cei care muncesc sa plateasca aceste ajutoare.

Leave a Reply