Prof.dr.Corneliu Dinu: “Marele avantaj al gazelor de șist: Folosirea specialiștilor români și a localnicilor”

0
991

Foto: Yahoo News/Bloomberg GettyImages – Gazele de șist sunt gaze naturale prinse în formațiuni dure.

Ziua de 6 aprilie a fost declarată Ziua Națională de Luptă împotriva Fracturării, iar mii de români au ieșit ieri în stradă pentru a le cere politicienilor să interzică exploatarea gazelor de șist în România.

În total, 100 de ONG-uri din țară au participat la protestele care au fost organizate în 60 de localități din România și în câteva orașe din străinătate.

În acest context, Yahoo News România l-a invitat pe Corneliu Dinu, profesor doctor inginer la Facultatea de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii din Bucureşti, la o discuție cu cititorii. Corneliu Dinu a fost decan al acestei facultăți timp de 14 ani, având experiență în domenii precum: geologie structurală, tectonică, explorarea petrolului, prospecţiuni geologice pentru hidrocarburi şi sare, explorarea şi exploatarea hidrocarburilor.

Chat-ul s-a încheiat. Vă prezentăm în continuare întrebările cititorilor și răspunsurile invitatului nostru.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Marius: Adresez d-lui profesor Corneliu Dinu, prin intermediul site-ului cateva intrebari simple:

-Cat de ingrijorat trebuie sa fie poporul roman daca o companie, sau mai multe, exploateaza gazele de sist intr-o singura localitate? Dar in mai multe localitati? Dar pe intreg teritoriul Romaniei?

-Care sunt rezultatele economice pozitive in urma acestor exploatari? Dar cele negative (cele legate de sanatatea solului, a apei din panza freatica, a omului)?

-Pentru ce perioada de timp aceste exploatari ar asigura Romaniei independenta energetica?

-Dat fiind faptul ca dl. profesor are o experienta mare in domeniu si nu numai, dar si pentru ca are un inalt nivel de vaste cunostinte, in principal datorita titlurilor pe care le-a dobandit, ce parere are despre o posibila alternativa la independenta energetica a Romaniei legata de BAZINUL HIDROGRAFIC generos al tarii? Ma refer aici la constructia de baraje cu hidrocentralele aferente. Mentionez ca prin asta s-ar rezolva doua mari probleme ale tarii (Guvernului Romaniei): inundatiile si somajul.

Corneliu Dinu: 1. Zona explorata este intinsa, asa cum sunt definite de perimetrele scoase la licitatie de ANRM. Zacamintele identificate au o suprafata mult mai mica si activitatea de exploatare este concentrata intr-o zona restransa. De obicei, de ordinul a 1-2-3 kilometri patrati (cam asa este un zacamant). Deci nu afecteaza o comuna intreaga. Explorarea pe teritoriul Romaniei se face numai in acele zone care au potential posibil de hidrocarburi (bazine sedimentare) si aceste zone sunt delimitate in perimetre, pe fiecare perimetru putand sa exploreze o companie sau un consortiu de companii.

2. Cele pozitive: identificarea unor zacaminte presupune exploatarea acestora (indiferent de compania care exploateaza, ca e companie romaneasca sau straina) in conditii economice favorabile statului nostru. Asta inseamna ca pretul de cost la care este exploatat gazul este mult mai mic decat pretul de achizitie din import si, de aici, si avantajele (de la diferenta intre un pret si altul). Marele avantaj economic, insa, il reprezinta tot procesul de explorare si exploatare care presupune folosirea specialistilor romani si a populatiei locale pentru diversele tipuri de activitati, precum si a diverselor utilaje si tehnologii romanesti, toate acestea fiind aducatoare de beneficii sub forma taxelor, impozitelor. Pentru explorare, compania respectiva cheltuieste de la cateva zeci pana la sute de milioane de euro. Asta cuprinde o serie de activitati care sunt supuse taxelor si impozitelor din tara. Pe langa locurile de munca in sine, toate operatiunile care se deruleaza implica costuri ce sunt impozitate si taxate.

La finalizarea lucrarilor de explorare dintr-o zona, obligatia companiei este de a reda suprafetele exact in forma initiala, asa incat nu se pierde absolut nimic (in cazul in care nu se identifica zacaminte). Daca se identifica zacaminte, atunci se delimiteaza o suprafata pe care se fac operatiunile necesare exploatarii, pe o perioada de 5 – 25 de ani si, dupa terminarea exploatarii, la fel, terenul se reda in circuitul agricol. Pe toata perioada concesionarii terenului, sumele obtinute fie pentru explorare, fie pentru exploatare, sunt mult mai mari decat orice productie agricola care s-ar putea obtine (banii respectivi ii revin proprietarul terenului).

Solul si apa se pot polua cu totul si cu totul accidental, in timpul operatiilor de explorare sau productie. Obligatia operatorului este de a reface complet zona afectata si, pe deasupra, trebuie sa plateasca si despagubiri.

Nu exista substante nocive care ajung in aer sau apa, in afara emisiilor date de activitatile utilajelor si echipamentelor care opereaza in timpul programului de explorare sau exploatare. Si aceste emisii sunt tipice activitatii petroliere.

Cititi mai mult pe ro.stiri.yahoo.com, Luni, 7 apr.2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply