Proiect – Cetatea Callatis prinde din nou viaţă!

0
833

Primarul Mangaliei, Cristian Radu: “Mangalia este cea mai veche aşezare atestată istoric din România şi este păcat de vestigiile cetăţii Callatis, care erau ascunse după mărăcini şi buruieni, să nu fie redate circuitului turistic”.

RESTAURARE

Cea mai veche aşezare cunoscută din ţară va prinde din nou viaţă. Este vorba de vechea cetate Callatis, care a fost întemeiată, conform izvoarelor literare antice, la sfârşitul secolului IV î.Hr., de către coloniştii dorieni veniţi din Heracleea Pontică. Ocupată rând pe rând de eleni şi romani, cetatea, distrusă odată cu năvălirea popoarelor migratoare din secolele VIII şi IX d.Hr, va fi scoasă la lumină şi restaurată de arheologii din Mangalia.

Totul face parte dintr-un amplu proiect al Primăriei, intitulat „Callatis – Istorie la malul mării“, care implică refacerea patrimoniului cultural din zonă. Mai concret, este vorba de restaurarea unor ziduri şi turnuri ale vechii cetăţi Callatis.

“Mangalia este cea mai veche aşezare atestată istoric din România şi este păcat ca această cetate, care era ascunsă după mărăcini şi buruieni, să nu fie redată circuitului turistic. Ne tot uitam că turiştii se duceau în Grecia şi Turcia şi lăsau mii de euro acolo. De ce nu am face şi noi turism cultural, mai ales că cetatea Callatis are o istorie încărcată?”, a spus primarul Cristian Radu la inaugurarea lucrărilor şantierului arheologic de lângă Muzeul de Arheologie.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Potrivit declaraţiilor sale, proiectul a fost demarat în 2007, dar a fost abandonat timp de mai mulţi ani. „Avem o cetate de prezentat turiştilor. Sperăm ca, în vara lui 2015, toate atracţiile parcului arheologic să poată fi accesibile atât locuitorilor oraşului, cât şi turiştilor“, a declarat edilul urbei.

ISTORIE

La rândul său, directorul Complexului Cultural „Callatis“, dr. Tatiana Odobescu, a declarat că proiectul Primăriei vizează restaurarea a trei zone ale vechii cetăţi de la malul mării. „După cercetările arheologice propriu-zise urmează amenajarea peisagistică a acestor zone: vor fi plantaţi arbuşti şi copaci, vor fi montate bănci, realizate alei de acces şi înfiinţate puncte de informare“, a spus muzeograful. Responsabilul ştiinţific al şantierului arheologic „Callatis“, profesorul Mihai Ionescu, a afirmat că ideea punerii în valoare a moştenirii greco-romane din zona Mangaliei fost lansată de prof. Constantin Preda, cel care a efectuat o serie de săpături arheologice în necropola Callatis.

 Vezi galeria de imagini a acestui articol

Tatian IORGA, telegrafonline.ro, Vineri, 28.03.2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply