Centru Social, inaugurat la Mangalia. Interviu cu Pr.Vasile Cîrlan, parohul bisericii „Sf.Mina”

0
903

Copiii trebuie ajutaţi să zâmbească!

Protoiereu Vasile Carlan - centru social

Interviu cu Pr. Vasile Cîrlan, parohul bisericii „Sf. Mina” – Mangalia.

1. Părinte, ce v-a determinat să înfiinţaţi un Centru Social la biserica unde slujiți?

Ideea de a înfiinţa un Centru Social a încolţit în sufletul meu cu mai mulţi ani în urmă, când o doamnă din comitetul parohial, după finalizarea bisericii, a făcut următoarea afirmaţie: „<<Părinte, azi am terminat de construit zidurile bisericii, tot de azi trebuie să începem să construim biserici în sufletele oamenilor>>. Au fost cuvinte ce au trezit în mine întrebări referitoare la modul în care trebuie, ca slujitori, să venim în întâmpinarea nevoilor din comunitatea noastră.” În urma discuţiilor pe care le-am avut cu consilierii bisericii, am hotărât să înfiinţăm un centru pentru copii. Şi, iată, astăzi avem 25 de copilaşi care provin din familii nevoiaşe, dar care sunt înscrişi la diferite asociaţii sportive şi au câştigat numeroase medalii.

2. Cine v-a ajutat să realizaţi acest proiect?

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Pentru a construi un centru – parter şi etaj – este nevoie de mulţi bani. Gândiţi-vă că dotarea în sine, conform cerinţelor legale, este foarte greu de îndeplinit. Însă, noi am avut un partener de nădejde: Primăria oraşului Mangalia. Ca să se înţeleagă bine, biserica a venit cu 50% din necesarul construcţiei, iar Primăria cu 50%. Este greu să convingi oamenii să-ţi devină parteneri. La ora actuală, după finalizarea construcţiei, pot spune că cel mai mult ne ajută oamenii din parohie, care au înţeles importanţa programului pe care-l desfăşurăm şi au venit în întâmpinarea noastră. De ce ei? Pentru că i-am convins că pot face pomeniri celor adormiţi din familiile lor dând de mâncare acestor copii. La ora actuală suntem în discuţii cu diferite firme ce pot aduce produse pentru aceşti copii. Preferăm această variantă, de a aduce produsele, decât să luăm bani.

Centru social Mangalia

3. Cine sunt principalii beneficiari ai Centrului Social?

În urma unui parteneriat încheiat cu o asociaţie sportivă, am identificat cazuri sociale şi, după puterea parohiei, oferim o masă de prânz unui număr de 25 de copii care practică diferite sporturi.

4. Ce vă propuneţi pentru viitor?

Ne dorim să dezvoltăm un program educaţional la nivelul parohiei, ce va implica un număr de aproximativ 5 profesori pensionari, care vor face, cu aceşti copii, meditaţii la diferite materii.

5. Credeţi că Biserica s-ar putea implica mai mult în activităţi sociale?

La această întrebare este greu de răspuns. Ştiu că aşteptaţi să răspund că da, preoţii trebuie să se implice mai mult în acest tip de activităţi. Trebuie să ştiţi însă că astfel de acţiuni, cum este aceasta, de la Mangalia, implică eforturi foarte mari şi costuri pe măsură. De la bucătari, alimente, transport, până la utilităţi, toate trebuie să fie asigurate la timp pentru ca, zilnic, copiii să aibă la prânz o masă caldă. Cu toate acestea, dacă reuşim să facem un copil fericit, măcar şi pentru o clipă, înseamnă că efortul nostru a meritat.

Poate că întrebarea trebuie să fie altfel adresată: „Pot toate parohiile să susţină un astfel de program social?” Şi răspunsul este simplu. Nu. Este o foarte mare responsabilitate, pentru că trebuie să alergi foarte mult pentru a susţine programul. Eu am însă avantajul de a fi la această parohie cu fratele meu, părintele Sorin Cîrlan, şi ne împărţim munca.

Sursa: arhiepiscopiatomisului.ro/, Joi, 6 martie 2014.

Vă invităm să (re)citiţi şi articolul din data de 20 decembrie 2013:

http://www.mangalianews.ro/2013/12/20/la-mangalia-s-a-deschis-centrul-social-sfantul-mina/


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply