Comorile României, scanate 3D și promovate în Europa

0
953

Mai multe obiecte de patrimoniu, dar și locuri sau clădiri cu importanță istorică din România vor fi scanate 3D în cadrul unui proiect european. Imaginile vor fi încărcate pe un site european, unde fiecare țară participantă își va putea prezenta valorile culturale pentru a atrage turiști, dar și pentru a-i informa pe ceilalți cetățeni europeni despre monumentele existente în diferite țări din UE.

Numit „3D Icons”, proiectul cofinanțat din fonduri europene va digitiza o serie de capodopere arhitecturale și arheologice, de importanță mondială și europeană.

Muzeul Național de Istorie a României, instituție parteneră în proiect, a ales monumentele sau obiectele de patrimoniu din România care vor fi scanate: „Gânditorul de la Hamangia” și perechea sa, „Femeie șezând”, situl arheologic „Sarmizegetusa Regia” și alte obiecte găsite în zonă, statui antice descoperite în cetățile grecești și romane de pe actualul teritoriu al României (Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Callatis, Sucidava, Desa, Drobeta, Tomis, Romula), vase din perioada neolitică (ceramică de Cucuteni) și Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia.

„Scopul proiectului este de a face cunoscute publicului larg valorile culturale ale țărilor participante”, arată muzeograful MNIR Tudor Martin, implicat în proiect.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cititi continuarea pe ro.stiri.yahoo.com/, 20 febr.2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply