„Sunt bucuros pentru că am văzut această ţară minunată“: 39 de lucruri interesante pe care un american le-a aflat despre România

0
938

„Nu auzisem prea multe despre România, înainte să ajung acolo, dar am aflat multe după ce am vizitat-o“, scrie tânărul globetrotter Justin Carmack pe blogul său de călătorii.

Americanul Justin Carmack este pasionat de călătorii şi, în 2011, când a plecat într-o excursie organizată de Universitatea sa în Africa de Sud, a realizat care este cea mai mare dorinţă pe care o are. De atunci, Justin bate lumea-n lung şi-n lat. A vizitat până acum 63 de ţări de pe şase continente, iar spre sfârşitul anului trecut a ajuns şi în România.

1. Cele mai cunoscute cărţi inspirate de România sunt „Castelul din Carpaţi“, scrisă de Jules Verne, şi „Dracula“ lui Bram Stocker.

2. România este a noua cea mai mare producătoare de vin din lume.

3. Bancnota de 10 bani, emisă în 1917, este cea mai mică bancnotă  printată vreodată (dimensiuni 27,5 x 38 mm )

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

4. Motorul avionului cu reacţie a fost inventat, în 1910, de Henri Coandă, un inventator născut la Bucureşti.

5. Bucureştiul deţine locul al patrulea în topul european al vitezei medii de conectare la internet

6. Soprana Alma Gluck, prima artistă lirică ce a reuşit să vândă un million de discuri, s-a născut la Bucureşti, în data de 11 mai 1884

7. Braşovul este casa uneia dintre cele mai mari biserici gotice (Biserica Neagră-nr.) situate între Viena, în Austria şi Istanbul, Turcia.

8. Castelul Peleş a fost primul castel european luminat în întregime de curent electric. Electricitatea a fost produsă de propria centrală a palatului, iar sistemul de încălzire, construit în 1888, este încă funcţional şi este folosit şi în ziua de azi.

9. Al doilea cel mai mare gheţar subteran, de la Scărişoara, se află în Munţii Bihor, în România. Are un volum de 75.000 de metri cubi şi numără 3.500 de ani.

10. Vampirul Contele Dracula, creat de Bram Stoker, a fost inspirat de prinţul român Vlad Ţepeş, cunoscut ca Vlad the Impaler pentru că îşi trăgea duşmanii în ţeapă şi îi lăsa pe marginea drumului.

11. Oraşul Timişoara a devenit, în 1889, primul din Europa care a introdus iluminatul electric stradal.

12. Timişoara a fost şi primul oraş european care a introdus, în 1869,  tramvaiele trase de cai.

13. Stiloul a fost inventat de craioveanul Petrache Poenaru, care a trait între 1799-1875, şi a fost patentat în mai 1827

14. Cea mai înaltă biserică de lemn din lume şi a doua cea mai înaltă structură din lemn din Europa se găseşte la Săpânţa Peri, în nord-vestul României, în Maramureş. Are o cruce cu o înălţime de şapte metri, care cântăreşte 400 de kilograme, în vârful edificiului de 78 de metri.

15. Mini-serialul de televiziune american “Hatfields & McCoys”, cu actorii Kevin Costner şi Bill Paxton, s-a filmat în România.

16. Omul de ştiinţă care a descoperit insulina a fost Nicolae Paulescu, un român, care a botezat-o iniţial pancreină. Chiar dacă doi cercetători canadieni au primit premiul Nobel, în 1923, pentru studiul insulinei, munca de pionierat făcută de Paulescu în domeniul diabetului a fost pe deplin recunoscută.

17. Filmul Could Mountain s-a filmat în România

18. Canalul Dunăre – Marea Neagră, din sud-estul României, este a treia cea mai lungă rută navigabilă făcută de mâna omului, după Suez şi Canalul Panama…

Vă invităm să citiţi continuarea aici: adevarul.ro/life-style/travel/romania,


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply