Bani din gunoi. Colectarea selectivă poate deveni o afacere de sute de mii de euro

0
690

Gunoiul începe să însemne bani. Bani pentru cei care-l aruncă, bani mulţi pentru cei care-l colectează şi mai mulţi bani pentru cei care-l reciclează. Gunoiul de zi cu zi poate produce sute de mii de euro mai ales în contextul în care România s-a angajat să recicleze, până în 2020, 50% din gunoiul menajer, iar acum reciclează puţin peste 5 procente.

În Sfântu Gheorghe a fost introdus, într-un singur bloc din oraş, un sistem de colectare selectivă a deşeurilor după Metoda „door to door”, de la uşă la uşă. Mai exact, la scara blocului, fiecare locatar poate depune pachetele sau sacii cu gunoaiele selectate în boxe special amenajate pentru fiecare sortiment.

„A fost un container în care băgam toate, şi sticla, şi palsticul, şi hârtia. Acum, dacă ne-am angajat noi să facem aşa, o să facem. Eu, de exemplu, o să fac aşa”, spune una dintre locatare, Edith Magyar.

În schimbul unui kilogram de hârtie, oamenii primesc până la 25 de bani. Pentru un kilogram de plastic, 88 de bani. Cantitatea de gunoaie strânsă este cântărită, iar contravaloarea va fi scăzută din factură.

“Sistemul door to door are ca avantaj, în primul rând, creşterea cantităţii deşeurilor colectate selectiv şi pentru utilizatori, prin predarea acestor deşeuri valorificabile, se scade valoarea cantităţii respective predate din factura respectivă, care se primeşte din două în două luni”, explică Maria Crişan, managerul pentru relaţii clienţi al firmei de salubritate.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cititi mai mult aici: http://ro.stiri.yahoo.com/bani-din-gunoi-colectarea-selectiv%C4%83-poate-deveni-o-191718911.html


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply