ANRM face lobby pentru Chevron: “Avem chimicale şi în alimente sau alte produse! Înseamnă să nu ne mai spălăm pe dinţi?”

0
652
astratex.ro

Explorarea gazelor de şist – dezbaterile au ajuns la Cobadin. VEZI VIDEO!

Spectacolul informării cu privire la explorarea şi exploatarea gazelor de şist şi-a reluat activitatea şi în acest an, cu noi serii de ciocniri cu cetăţenii. Deşi compania Chevron a schimbat tactica, prin introducerea înscrierilor la dezbateri pe bază de formulare electronice, impunând înghesuirea ţăranilor la internet, rezultatul nu a fost cel aşteptat: huiduieli şi circ, pe bandă rulantă, la Cobadin.

Sesiunea de dezbateri de miercuri de la Căminul Cultural din localitate a fost marcata de clasicele reacţii negative ale aceloraşi protestatari, care şi-au făcut un obicei în a împiedica orice dezbatere a Chevron în Constanţa. De altfel, dezbatere a Chevron este impropriu spus, întrucât, pentru prima dată, reprezentanţii companiei au lipsit şi au trimis la înaintare Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), prinsă ca în menghină de protestatarii determinaţi să demonteze toate explicaţiile. Despre tactica participării pe bază de completare a formularelor online a vorbit directorul Direcţiei de Petrol din cadrul ANRM, Claudia Răileanu, care a pasat pisica la alte autorităţi, recte Comisia Europeană.

În momentul în care am lansat acest proiect şi am obţinut finanţarea, am ales şi Cobadin, printre alte localităţi. Am ales-o prin faptul că este o localitate mare şi face parte dintr-unul dintre perimetrele care au fost concesionate pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră de către ANRM. Noi, ca autoritate, considerăm că este foarte important ca cetăţenii să fie informaţi despre toate lucrările care vor avea loc în perimetre apropiate comunităţilor locale. Este foarte important ca cetăţeanul să ştie ce înseamnă explorarea, dezvoltarea, necesitatea de a afla dacă avem sau nu avem gaze naturale. Înscrierea cu formulare pe internet face parte din acest proiect. Există un regulament de desfăşurare, de înscriere, de participare. Suntem mulţumiţi de procentul celor care vor să participe, avem destul de mulţi cetăţeni înscrişi, destul de multe persoane care doresc să ne pună întrebări, iar scopul nostru este exact acela de a informa cetăţenii prin persoane specializate şi autorizate să facă acest lucru, a menţionat Răileanu.

iile profesorului universitar, Corneliu Dinu, o altă prezenţă constantă a taberei gazele de şist sunt bune. Resursele convenţionale sunt cele de petrol şi gaze, care se găsesc în rezervoare şi care circulă mai mult sau mai puţin singure. Cele neconvenţionale sunt cele de petrol şi gaze cantonate în roci, care nu cedează, roci cu corozităţi foarte mici şi pentru a căror exploatare sunt necesare tehnicile speciale, incluzând fracturarea hidraulică. Gazele de şist sunt resurse neconvenţionale. Orice activitate de exploatare presupune poluare. Şi când construiesc un drum poluez sau un pod, a declarat Dinu, căruia i s-a luat maul imediat de către o persoană prezentă în sală şi care a dat tonul gălăgiei. De altfel, două dintre cele aproximativ 30 de persoane prezente la eveniment, au părăsit sala şi au promis că nu vor permite accesul nici unui utilaj pe pământurile lor, după cum a confirmat şi Cornel Zamfir, cetăţean al localităţii Cobadin.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Regula poluării lui 0,5%

În ciuda momentelor tensionate, în care Răileanu şi Dinu au fost mai tot timpul opriţi din discursuri, al doilea a încercat să calmeze spiritele şi să explice în termeni simpli operaţiunile de explorare şi exploatare: Primele două luni, reprezintă etapa de amplasare a echipamentelor şi de studiere a terenului, de aproximativ două luni, apoi încă una de 15-60 de zile şi, apoi, urmează o a treia etapă, aceea de fracturare, în care, odată ce am delimitat zona, ajung la procesul de fracturare, care poate fi în trei, patru sau cinci locuri. După această perioadă, de maximum patru luni de zile, sonda poate să funcţioneze fără să mai intervin între trei şi 20-30 de ani. Cu cât mai mult, cu atât mai bine. Pe toată perioada vieţii sondei, de producere a gazelor, nu se mai intervine, a declarat Dinu.

Imediat, sala a luat foc, iar un cetăţean i-a luat la bani mărunţi pe cei doi, care nu a crezut teoria potrivit căreia 95% din substanţele utilizate sunt apă cu nisip şi restul de doar 0,5% sunt substanţe nocive: Se introduc o sută de mii de litri de substanţe nocive şi nu sunt uşor nocive, pentru că au fost procese în America, în Pennsylvania. Să vă zic titlurile la câteva dintre ele: izopropanol, clorură de potasiu, acid citric, clorură de sodiu, carbonat de sodiu şi de potasiu şi aşa mai departe. Toate aceste substanţe clar ştim că sunt nocive, unele dintre ele fiind utilizate în industria de mase plastice. Dumneavoastră le-aţi enunţat. Darămite, pe cele pe care nu le-aţi enunţat, pentru că reţeta este secretă. În urma unui proces din America, s-a dat verdictul şi, imediat, s-a spus că reţeta este secretă, pentru că este contractul secretizat. Dumneavoastră cum vă asumaţi că aceste 100.000 de litri de substanţe lichide, nocive, care intră în subsol, vor ieşi la suprafaţă şi jumătate vor sta sigilate în subsol?, a menţionat acesta.

Răileanu a încercat să contracareze. Reţetele nu sunt secrete, pentru că suntem în Europa şi toate directivele europene de mediu sunt implementate, iar putem spune că România chiar a făcut exces în privinţa acestui aspect. Conform acestor directive, toate chimicalele se declară. Nu este nimic secret. Dincolo de toate acestea, avem substanţe şi în alimente sau alte produse! Înseamnă să nu ne mai spălăm pe dinţi? Statul român nu are bani. Toate aceste operaţiuni costă foarte mult. Mai mult de atât, din anul 2004 am implementat o directivă europeană, potrivit căreia perimetrele pe care se desfăşoară operaţiuni de explorare şi exploatare, trebuie scoase la licitaţie. Este foarte simplu aşadar de înţeles de ce există Chevron, Exxon şi aşa mai departe, a declarat Răileanu, care nu a făcut nimic altceva decât să încingă spiritele, iar voci din sală strigau:

Dumneavoastră sunteţi, de fapt, reprezentanţii Chevron. Sută la sută! Cine ştie ce se întâmplă pe teren? Care autorităţi?. Au venit aceşti oameni care cred că, noi, dacă suntem de la ţară, au impresia că suntem ştiutori în a da cu sapa sau a mulge vaca, înţelegi? Avem şi noi studii, am ascultat şi alţi profesori universitari care, într-adevăr, îşi exprimă părerile. Observăm că în privinţa gazelor de şist este o opinie diferită şi domnul Dinu ne jigneşte. Dânsul crede că suntem nişte oameni care trebuie să accepte tot ceea ce spune. Nu am să permit intrarea, mai ales acolo pe unde trec ce am văzut în schiţă. Este o proprietate personală, nici măcar în arendă şi, ca atare, nu au nici măcar ce căuta acolo. Pentru prospecţiuni, vin cu utilaje de 40 de tone şi mă despăgubeşte doar pentru porţiunea în care distruge cultura. Bun, 40 de tone acel utilaj, vă daţi seama că îmi tasează terenul şi când vin la arat rămân cu lamele plugului pe acolo?, a menţionat Zamfir.

Un alt moment tensionat a fost când o persoană a luat microfonul şi a început să ţină un discurs patriotic de la pupitru. Gestul femeii a determinat-o pe Răileanu să încerce să smulgă microfonul din mână doamnei care striga: Dacă nu luăm atitudine, să ne apărăm pământurile şi apa, vor veni companiile străine să îşi facă planul pe amărâtul nostru de pământ, care este sfânt şi pentru care au murit atâţia oameni, a menţionat aceasta, urmată de o repriză de aplauze. În concluzie, Chevron a călcat din nou în străchini şi este din ce în ce mai puţin probabil ca activităţile de explorare şi exploatare să se desfăşoare în parametrii doriţi de compania americană. Cu o opoziţie din ce în ce mai vehementă, constănţenii nu se lasă mai prejos nici anul acesta şi întâmpină Chevron cu cântec şi la Cobadin, cum a fost şi la Chirnogeni, Albeşti sau Mangalia.

Marius Florian VASILE, Replica, Joi, 23 ian.2014.

http://www.replicaonline.ro/anrm-face-lobby-pentru-chevron-avem-chimicale-si-in-alimente-sau-alte-produse-inseamna-sa-nu-ne-mai-spalam-pe-dinti-154226/

 


piese-auto-mangalia.roLeave a Reply