FSE Spiru Haret: Liderii partidelor să spună dacă mai susţin sau nu ca învăţământul obligatoriu să fie gratuit

0
759

În viitoarea Constituţie, este nevoie de o dezbatere publică naţională pe articole privind educaţia, potrivit Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) “Spiru Haret”.

De asemenea, liderii partidelor trebuie să spună clar dacă mai susţin un învăţământ obligatoriu gratuit, se arată într-o scrisoare pe care FSE o adresează premierului şi ministrului Educaţiei.

Dincolo de gravitatea cazului de la Şcoala nr. 10 “Maria Rosetti”, problema subfinanţării învăţământului rămâne.

“Aceasta nu este de ieri, de azi. Fiecare Guvern post-decembrist a încercat, pe diverse căi, să ascundă sărăcia din educaţie. Cu toate că articolul 32 alin. (4) din Constituţia României prevede că «învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii», atât cadrele didactice, cât şi părinţii «cotizează» prin diferite metode la «bunăstarea» sistemului. De la banala cretă, care lipseşte cu desăvârşire, şi până la mobilierul şcolar, în multe cazuri, toate sunt suportate – legal sau ilegal – de către părinţi şi cadre didactice. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu articolul din Legea Educaţiei Naţionale, care prevede că învăţământului i se alocă anual minim 6% din PIB”, se arată în document.

În contextul discuţiilor privind noua Constituţie, este nevoie de o dezbatere publică naţională pe educaţie, consideră FSE “Spiru Haret”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

“Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret» susţine că o ţară democratică trebuie să investească în învăţământ şi să asigure şanse egale la educaţie tuturor copiilor. Acest lucru, transpus în lege, înseamnă alocarea de fonduri pentru educaţie, care să acopere toate necesităţile unităţilor de învăţământ”, se mai arată în scrisoare.

Sindicaliştii spun că dacă se pune problema unui Cod etic al profesiei didactice, atunci este necesar şi unul pentru părinţi şi elevi”.

“Campania excesivă din aceste zile a determinat numeroase reacţii inacceptabile din partea unor părinţi, inclusiv violenţe de limbaj şi nu numai la adresa cadrelor didactice. Afirmaţii de tipul cadrele didactice sunt «slugi ale societăţii» sunt de netolerat. În aceste condiţii, dacă se pune problema unui Cod etic al profesiei didactice, atunci este imperios necesar şi unul pentru părinţi şi elevi”, mai arată sindicaliştii în scrisoare.

FSE “Spiru Haret” apreciază că trebuie reconsiderat nivelul costului standard per elev/preşcolar şi adoptate în regim de urgenţă Codul de etică şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Ministerul Educaţiei Naţionale şi inspectoratele şcolare ar mai trebui de asemenea să acorde consiliere în vederea elaborării regulamentelor interne în școli.

Nu în ultimul rând, sindicaliștii atrag atenția necesității alocării de fonduri suficiente pentru ca părinții să nu mai fie obligați să contribuie financiar la susținerea activității în școli.

cotidianul.ro, Sâmbătă, 18 ianuarie 2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply