Reducerea taxelor şi impozitelor la Mangalia, atacată în instanţă

0
730

Replica de Constanța: Prefectul motivează decizia prin aceea că nu vrea ca populaţia să mai stea în frig; primarul salută iniţiativa.

Instituţia Prefectului a atacat în contencios-administrativ o hotărâre a Consiliului Local Mangalia, referitoare la reducerea taxelor şi impozitelor locale. Pe 13 ianuarie a.c., prefectul Eugen Bola s-a autosesizat şi a atacat decizia CL Mangalia, întrucât mangalioţii ar fi petrecut o nouă iarnă în frig, pentru că banii nu ar fi fost suficienţi pentru acoperirea facturilor.

Contactat de Replica de Constanţa, Bola a explicat de ce a luat această decizie. Am atacat hotărârea 519 din decembrie 2013, a Consiliului Local Mangalia, în legătură cu taxele şi impozitele locale, pentru că acea hotărâre a fost pentru 2014, la acelaşi nivel cu 2013. A fost iniţiat de primar şi consilierii au venit cu alt proiect de hotărâre, taxe şi impozite, unele erau anulate, iar altele erau diminuate. În buget se resimţea un minus de peste un milion de euro. Ca liberal, pot să salut, este o acţiune foarte bună să reduci taxele şi impozitele anuale. Se refereau la agenţii economici. E foarte bine acest lucru, dar nu în Mangalia, pentru că populaţia era ameninţată să trăiască restul iernii în frig, pentru că nu s-ar fi strâns sumele necesare acoperirii facturilor pentru energia termică. În situaţia asta, ei, de asemenea, au zeci de miliarde de lei vechi datorie. Anul trecut, s-au bucurat de sprijinul Guvernului şi au primit peste cinci milioane de euro de la Trezorerie. Ori, nu ne apucăm să reducem taxele şi impozitele şi, pe de altă parte, să venim la prefect şi să solicităm, pentru că aşa s-ar fi întâmplat, cum s-a întâmplat şi anul trecut de altfel, ajutor. E aberant. Urmarea cea mai rapidă era pierderea unor sume de bani. Pentru mine, este inacceptabil ca oamenii să stea o nouă iarnă în frig, a declarat Eugen Bola.

Imediat după acest anunţ, declaraţia primarului Mangaliei, Cristian Radu, a fost următoarea: În calitate de primar şi ordonator principal de credite, eu mi-am dorit foarte tare să menţinem taxele şi impozitele locale la nivelul anului trecut, deoarece, astăzi, nu ne permitem o reducere a tuturor taxelor, atât timp cât nu există un echilibru bugetar şi avem de susţinut un împrumut contractat în anul 2006, cu scadenţă în anul 2027, un leasing pentru aparatura spitalului, la care se adaugă alte împrumuturi de la Ministerul de Finanţe pentru a achita o parte a datoriilor privind lucrări şi servicii contractate de fostele administraţii locale.

Cu alte cuvinte, primarul consideră justă şi oportună decizia reprezentantului Guvernului în teritoriu, Eugen Bola, prin care a atacat în contencios administrativ HCL nr. 519/18.12.2013 privind stabilirea taxelor şi impozitelor locale pentru anul financiar 2014, după cum a şi transmis, tot ieri, şi prin intermediul unui comunicat de presă.

În condiţiile acestui punct de vedere exprimat de primar, este lesne de înţeles cum de s-a autosesizat prefectul cu privire la taxele şi impozitele din Mangalia. Mai adăugăm faptul că respectiva hotărâre a fost iniţiată de edilul Cristian Radu, în baza documentaţiei economice prezentate de către Direcţia Generală Economică din cadrul aparatului de specialitate al primarului Mangaliei.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cu toate acestea, în cadrul şedinţei ordinare din luna decembrie a anului trecut, membrii CL au adus unele amendamente proiectului de hotărâre atât în ceea ce priveşte diminuarea taxelor şi impozitelor locale, cât şi eliminarea unor taxe speciale, datorate de către agenţii economici, a mai transmis, ieri, primarul Mangaliei.

Evident, situaţia l-a trezit instantaneu din amorţire pe consilierul local PDL Paul Foleanu, care a ţinut să precizeze că îi cere prefectului Eugen Bola să renunţe la acţiunea în contencios administrativ.

Având în vedere acţiunea prefectului în instanţa privind anularea hotărârii prin care au fost aprobate taxele şi impozitele pe anul 2014, şi ţinând cont de situaţia de drept prin care hotărârea de consiliu atacată este suspendată până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, îi solicit domnului prefect următoarele: să îşi retragă de îndată această acţiune din cauza căreia cetăţenii şi agenţii economici din Mangalia nu mai pot plăti taxe şi impozite, a spus Foleanu.

Tot el a continuat, susţinând că: În cazul în care a fost greşit informat că aceste taxe şi impozite se pot plăti în baza hotărârii aprobate în decembrie 2012 privind taxele şi impozitele pe 2013, îl informez că acea hotărâre şi-a încetat aplicabilitatea la 31 decembrie 2012. La Mangalia se aprobă taxele şi impozitele anual. Referitor la motivele pe care am văzut în presă că le-a invocat domnul prefect, sesizez că nu sunt motive de nelegalitate a hotărârii adoptate, ci este vorba despre o analiză economică. În informez pe domnul prefect că în şedinţa din 29 ianuarie vom dezbate bugetul pe 2014, în care cu certitudine vom avea cum să prevedem cheltuieli aşa încât să nu fie blocaje în furnizarea energiei termice la care dânsul s-a referit. În încheiere, Foleanu şi-a exprimat încrederea că prefectul va renunţa la acţiunea de contestare a hotărârii.

Marius VASILE, Alexandra ANTON, replicaonline.ro, Vineri, 17 ianuarie 2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply