Casa de Cultură din Mangalia și mozaicul său [Galerie FOTO]

0
6729
Operă unicat a arhitectului Nicolae Vlădescu, Casa de Cultură Mangalia (1959-1962) este un proiect realizat doar pe jumătate, din lipsă de fonduri. A îndeplinit functia de Sală de Conferinte si Cinematograf, neavând spații specializate. În spatele actualei construcții, spre Vest, urma să se construiască un corp anexă, cu sală de dans, săli de repetitii, ateliere pentru decoruri si recuzită.
Mozaicul mural „GENEZE” este semnat de Jules Perahim si Mac Constantinescu. Suprafata de peste 300 mp a mozaicului facea din acesta cel mai mare mozaic mural din țările socialiste ale spațiului ex sovietic.
Compusă din 3.150.000 de piese ceramice colorate pătrate, cu latura 2×2 cm, această lucrare a provocat mari controverse, fiind contestată de autorități, deoarece nu contine nici un simbol comunist (seceră, ciocan, roată dințată, tractor, motor, schelă etc).
Lucrarea reprezintă elementele vietii: apa, pământul, aerul si soarele, la care se adaugă simbolul existentei umane: copilul (viața).
In urma anchetei făcute de autorități, Jules Perahim si-a asumat întreaga responsabilitate privind lucrarea, a făcut cerere de emigrare si a plecat în Israel. Pentru cultura românească, a fost o pierdere grea. Revenit peste ani, el se amuza de incompetența celor care analizau atunci actul artistic.
Vedeți și: www.wikipaintings.org/en/jules-perahim/genesis-mural-for-the-house-of-culture-in-mangalia-1962

GALERIE FOTO Mangalia News:


Mangalia News, 6 ianuarie 2014.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply