Îi mai votăm sau nu? Cât de mult au muncit aleşii constănţeni în Parlamentul României

0
688

PARTEA I: Camera Deputaţilor, sinteza activităţii parlamentare.

Finalul de an trage linie şi pentru activitatea parlamentarilor constănţeni. Este momentul în care alegătorii sau cetăţenii apolitici pot ajunge la propriile concluzii în privinţa celor pe care i-au ales să le reprezinte interesele la cel mai înalt nivel politic.

direa Palatului Parlamentului nici măcar în vizită, încununând pe final de an o politică de dezinteres şi dispreţ faţă de alegători, fie că este vorba de opoziţie, fie că este vorba de putere. Astfel, noi, cei care i-am mandatat să îşi respecte promisiunile din campaniile electorale, suntem astăzi în faţa unui bilanţ care ne lămureşte pe deplin dacă merită să îi mai votăm sau nu şi data viitoare.

Deputatul Florin Gheorghe (PDL), conştient de faptul că imaginea parlamentarului român de astăzi nu este tocmai una favorabilă, se mândreşte cu statutul de cel mai activ deputat constănţean, punând umărul la 44 de iniţiative legislative, 45 de luări de cuvânt în plen, 40 de declaraţii politice, 98 de interpelări şi a susţinut 8 moţiuni. Reprezentantul Colegiului 10 Constanţa, la un an de activitate parlamentară, susţine că are mari aşteptări pentru 2014. Deputatul se arată încrezător nu doar în şansele sale, ci şi a contextului care s-ar putea dovedi favorabil. Gheorghe speră la o rupere a alianţei aflată la guvernare, USL, întrucât ar spori şansele ca proiectele opoziţiei să fie adoptate cu mai mare uşurinţă, sperând la un sprijin din partea parlamentarilor PNL. Deputatul independent Mihai Tararache aminteşte că anul 2013 a început cu dezbaterile la Legea bugetului, unde a depus amendamente prin care solicita fonduri pentru proiectele Constanţei. După primul an de mandat, deputatul a bifat 21 propuneri legislative, două interpelări adresate Guvernului, precum şi mai multe luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaţilor. Din păcate pentru deputatul constănţean, nici un amendament al său nu a fost adoptat la Legea bugetului. Deputatul Forţei Civice, Dănuţ Culeţu, vrea să demonstreze că lupta sa pe viaţă şi pe moarte cu actuala administraţie locală este departe de a se sfârşi, însă, pentru că mai e mult până departe, preşedintele filialei locale a FC se mândreşte anul acesta cu 30 de propuneri legislative iniţiate, 27 de întrebări şi interpelări, 11 luări de cuvânt şi opt moţiuni. Propunerile legislative ale lui Culeţu vizează domeniile achiziţiilor publice, pensiilor, economiei, protecţia întreprinzătorilor privaţi, sprijinirea mediului de afaceri, crearea de noi locuri de muncă şi stimularea consumului. Alături de acestea, se află şi iniţiativa legislativă care a determinat constituirea unui grup de lucru în cadrul Comisiei Juridice. Este vorba de legea insolvenţei persoanelor fizice, pe care consumatorii o aşteaptă. De patru ani…

Lista preferinţelor: eliberarea pe străzi a infractorilor, zile libere şi voluntariat

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Deputatul PSD Mircea Titus Dobre este membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci (începând cu luna octombrie a anului în curs). Până în momentul de faţă, a bifat nouă luări de cuvânt în plen şi a susţinut mai multe declaraţii politice, una dintre ele referindu-se la lupta pe frontul evaziunii fiscale, domeniu unde România nu este doar corigentă, ci exmatriculată de mai mulţi ani. De asemenea, Dobre a susţinut reglementarea activităţilor de voluntariat, astfel încât tinerilor să le fie recunoscută ca vechime în muncă acest tip de activitate. Manuela Mitrea (PSD) este aleasă deputat în circumscripţia electorală nr.14, Constanţa, colegiul uninominal nr. 8. De când ocupă funcţia de deputat, Mitrea a avut 38 de luări de cuvânt, 34 de declaraţii politice, 36 de întrebări şi interpelări şi 11 propuneri legislative, printre care programul Masa la Şcoală pentru elevii din învăţământul obligatoriu de stat şi privat, primar şi gimnazial sau proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr.52/2011, privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. Mitrea este şi preşedintele grupului parlamentar de prietenie cu Republica Argentina. Tot din grupul PSD face parte şi Eduard-Stelian Martin. Deputatul constănţean a bifat în calitatea de deputat 19 luări de cuvânt, cinci declaraţii politice şi cinci propuneri legislative iniţiate, printre care declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare legală sau legea iniţiată de senatorul PDL, Christian Gigi Chiru, privind instituirea zilei de 14 noiembrie ca Ziua Dobrogei, adoptată. Martin este şi vicepreşedintele comisiei pentru industrii şi servicii. Mădălin Voicu (PSD) este vicepreşedintele comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă şi membru în comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO. În calitate de deputat, Voicu s-a remarcat printr-o singură luare de cuvânt, adică jurământul depus în 2012 şi 13 propuneri legislative iniţiate, printre care demersul amplu criticat pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse şi care a ţinut capul de afiş al conflictelor în spaţiul public în ultima perioadă.

Social-democrata Ileana Cristina Dumitrache a bifat anul acesta 13 luări de cuvânt, 13 declaraţii politice, 14 întrebări şi interpelări şi 13 propuneri legislative, printre care îmbunătăţirea mediului prin dezvoltarea mai multor spaţii verzi, Un copac pentru fiecare copil, propunerea privind practica elevilor şi studenţilor sau instituirea celei de-a treia zi de Paşte drept sărbătoare legală în care nu se lucrează. Colegul lui Dumitrache, Radu Babuş, a fost ceva mai activ. Deputatul constănţean s-a remarcat în 2013 prin şase luări de cuvânt, trei declaraţii politice, o singură întrebare şi 19 propuneri legislative, printre care moratoriul pentru amânarea executării silite a cetăţenilor persoane fizice din imobile cu destinaţie de locuinţă sau modificarea şi completarea Legii nr.193/2000, de maxim interes şi ajutor pentru consumatorii confruntaţi cu clauzele abuzive din contractele de creditare şi nu numai. Deputatul liberal Gheorghe Dragomir este, din luna mai a.c., preşedintele comisiei pentru buget, finanţe şi bănci. A bifat anul acesta 64 de luări de cuvânt, 33 de declaraţii politice şi 14 propuneri legislative iniţiate, printre care declararea zilei de 10 mai – Ziua Declarării Independenţei României sau propunerea privind modificarea şi completarea Legii nr.72/2007, referitoare la stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor, alt domeniu praf şi pulbere cu care România se afişează în lume. Colegul lui Dragomir, Gheorghe Manea, este ales deputat în circumscripţia electorală nr.14, Constanţa, colegiul uninominal nr.5. Liberalul constănţean are trei luări de cuvânt, două declaraţii politice, o întrebare pe marginea modificării organigramei APIA Centrul Judeţean Constanţa şi 12 propuneri legislative iniţiate, printre care modificarea şi completarea Legii nr.192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, modificarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii sau declararea zilei de 10 mai – Ziua Declarării Independenţei României. Cel de-al treilea liberal constănţean în Camera Deputaţilor, Mihai Lupu, are 29 de luări de cuvânt, tot atâtea declaraţii politice şi şapte propuneri legislative. Andrei-Răzvan Condurăţeanu a apelat în decembrie 2013 la o mutare de macaz. A părăsit Partidul Poporului-Dan Diaconescu, sărind în barca Uniunii Naţionale pentru Progresul României, grupul PSD. Dacă nu s-a înţeles prea bine cu colegii, Condurăţeanu s-a ambiţionat în plenul Camerei Deputaţilor, unde a avut şase luări de cuvânt, cinci declaraţii, şase moţiuni, 22 de întrebări şi interpelări şi nu mai puţin de 25 de propuneri legislative, printre care legea privind acordarea de ajutor financiar pentru nou născuţi, acordarea către preşcolarii şi elevii din învăţământul obligatoriu primar şi gimnazial, de stat şi privat, a unui supliment alimentar sub formă de pachete alimentare sau o masă caldă sau propunerea pentru modificarea şi completarea Legii nr.273/2004 privind regimul juridic al adopţiei.

Când dobrogeanul devine ardelean şi ecologistul moare de grija bonelor

Iusein Ibram, ales la nivel naţional din partea Uniunii Democrate Turce din România, membru al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, a avut două luări de cuvânt. Pe de altă parte, Ibram s-a făcut remarcat anul acesta printr-o singură declaraţie politică, pe tema evenimentelor petrecute în Imperiul Otoman în anul 1915 şi a pus umărul la 11 propuneri legislative, printre care mai multe zile comemorative, precum instituirea zilei de 14 noiembrie ca Ziua Dobrogei. Dobrogeanul Ibram s-a gândit şi la ardeleni, când a pus semnătura pe proiectul legislativ privind declararea zilei de 11 octombrie – Ziua şcolii Ardelene sau la olteni, pentru proiectul privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Artă Constantin Brâncuşi. Mai activ în privinţa minorităţilor locale a fost deputatul din partea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Varol Amet, care a iniţiat proiectul privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătare din România, alături de alte şapte propuneri legislative, nouă luări de cuvânt şi tot atâtea declaraţii politice. Non-conformistul deputat neafiliat, Remus-Florinel Cernea, nu excelează, dar nici nu leneveşte în Parlamentul României. Când nu-l scoate din pepeni pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, deputatul ales în circumscripţia electorală nr.14, Constanţa, colegiul uninominal nr. 9, se mândreşte cu 45 de luări de cuvânt, 11 declaraţii politice, o întrebare şi 12 propuneri legislative. Cernea, vizibil afectat de situaţia bonelor din România, a pus umărul la propunerea legislativă privind organizarea şi exercitarea profesiilor de bonă şi de babysitter în România, dar şi pentru altele, cum ar fi gestionarea câinilor fără deţinător, identificarea şi controlul reproducerii câinilor, reglementarea privind parteneriatul civil, care a înfuriat majoritatea conservatoare din societatea civilă, mass-media, Biserică şi Parlament sau modificarea legii minelor, nr.85 din 23 martie 2003, privind interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri. De asemenea, Cernea a fost interesat anul acesta şi de statutul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul României sau de serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate. Comparativ cu aleşii altor judeţe, deputaţii constănţeni se fac remarcaţi printr-o accentuată dorinţă de a nu face mai mult decât strictul necesar. Cu o medie de 10-12 propuneri legislative, adică adevăratele caracteristici şi singurele care contează ale activităţii unui parlamentar, putem spune că aleşii constănţeni se încăpăţânează să nu exceleze. Ne-o demonstrează activitatea colegilor lor din alte judeţe, cum ar fi Florin Iordache (PSD – Olt), cu 53 de propuneri legislative, Luminiţa-Pachel Adam (PP-DD – Olt), cu 40 de propuneri, Vasile-Cătălin Drăguşanu (PC – Neamţ), cu 43 de propuneri sau Claudia Boghicevici (PDL – Arad), cu 32 de propuneri. Cam atât despre deputaţi, iar marţi, ne întâlnim cu senatorii!

Marius Florian VASILE, replicaonline, 30 dec.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply