Ziua Z pentru pământul României. Parlamentul decide azi cum se vor vinde terenurile către străini

0
537

Proiectul de lege privind măsurile de reglementare a vânzării-cumpărării de terenuri agricole de către persoane fizice se discută astăzi în procedură de urgenţă în Camera Deputaţilor. De la 1 ianuarie 2014, cetăţenii străini vor putea cumpăra teren în România, pe persoană fizică.

Astăzi, pe ordinea de zi pentru şedinţa Camerei Deputaţilor, figurează proiectul de lege ce reglementează procesul de vânzare cumpărare a terenurilor agricole situate în extravilan de către persoanele fizice, un act normativ mult aşteptat de către investitorii străini, în contextul în care de la 1 ianuarie 2014 străinii persoane fizice vor avea dreptul să cumpere pământ în ţara noastră. Mai mult, ca urmare a intrării în vigoare a acestei legi organice, în România va apărea o nouă instituţie-Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare (AARPF)-care va lua fiinţă prin desfiinţarea Agenţiei Domeniului Statului cu scopul de a gestiona procesul de vânzare-cumpărare de terenuri. Proiectul a fost adoptat de Senat în şedinţa din 9 decembrie şi înregistrat o zi mai târziu la Camera Deputaţilor pentru dezbatere. În acest caz, Camera Deputaţilor este Cameră decizională.

Statul va controla tranzacţiile cu terenuri

De departe cea mai disputată măsură stipulată în proiectul de lege se referă la înfiinţarea AARPF,instituţia nou creată pe structurile Agenţiei Domeniului Statului. Astfel, potrivit formei adoptate de Senat, această instituţie: asigură publicarea ofertelor de vânzare – cumpărare pe site-ul propriu; asigură verificarea exercitării dreptului de preemțiune;verifică îndeplinirea condițiilor legale de vânzare – cumpărare de către potențialul cumpărător, prevăzute de prezenta lege; emite avizul prealabil încheierii contractului de vânzare – cumpărare al terenurilor cu destinație agricolă; înfiinţează, gestionează şi administrează baza de datelor primite de la structurile judeţene ale Autorităţii şi constată contravenţiile şi aplică sancţiunile prevăzute prin prezenta lege.

“Această agenţie va pune monopol pe tot ceea ce înseamnă informaţie privind vânzarea de terenuri în România. Vânzarea-cumpărarea este o acţiune privată, între două entităţi private. Până şi notarul care autentifică un astfel de act este privat. Ce să caute statul în această ecuaţie? Este posibil ca după apariţia acestei Agenţii să mă trezesc (în calitate de arendaş n.red) cu cineva pe teren care să îmi spună că este noul proprietar şi trebuie să plec. Este doar o lege care favorizează apariţia “băieţilor deştepţi” în agricultură”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cititi mai mult pe economica.net, marti, 17 dec.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply