Cât plătiţi acum metrul cub de gaze

0
1614

Nici furnizorul şi nici ANRE nu vă spun cât costă acum metrul cub de gaze pe care îl plătiţi pentru consumul casnic. ECONOMICA.NET a făcut calculul pentru Dumneavostră și vă arată exact cu cât s-au scumpit gazele în ultimul an şi ce facturi veţi plăti în anii următori.

Preţul gazelor de import a crescut cu 4% în ultimul trimestru al anului, până la 420 de dolari pe 1.000 mc.

Aproape 360 de dolari mia de metri cubi. Atât plăteşte populaţia României pe gazul consumat în gospodărie, cu 10% mai mult faţă de anul trecut. Preţul plătit de populaţie este foarte apropiat de cel cu care se fac importurile din Rusia-380 de dolari pe mia de metri cubi.

Deşi, de cinci ani, preţul metrului cub de gaz nu mai este evidenţiat în factură, totuşi se poate calcula cât este acesta. Am decis să folosim factura la gaze din noiembrie(furnizor GDF Suez) a unui cetăţean din Bucureşti, comparativ cu luna decembrie a anului trecut. Astfel, în noiembrie, respectivul cetăţean a consumat 152 de metri cubi de gaze pentru care a plătit 180 de lei, fără TVA. Astfel, preţul pe metrul cub gazier este de 1,18 lei.

Dacă înmulţim cu 1.000, mia de metri cubi fiind unitatea de măsură atunci când se măsoară importurile, şi împărţim la o valoare a dolarului de 3,3 lei, rezultă un preţ pe mia de metri cubi de gaze de 357 de dolari. Foarte apropiat de preţul cu care ne vând ruşii gazele – 380 de dolari mia de metri cubi. Având în vedere că preţul de achiziţie al furnizorilor de la producătorii interni este de 230 de dolari, rezultă costuri cu transportul, distribuţia şi funizarea gazelor de circa 130 de dolari, o treime din preţul final. Metrii cubi consumaţi, în energie echivalentă, înseamnă 1.955 KWh.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Anul trecut, în decembrie, acelaşi cetăţean din Bucureşti consuma o cantitate de 183 de metri cubi pentru care a plătit 198 de lei, fără TVA. Prin aceleaşi calcule, ajungem la un preţ de 327 de dolari pe mia de metri cubi, sau 1,08 dolari pe metrul cub. KWh tarifaţi au fost 1.625.

Vă invităm să citiți continuarea în economica.net, Duminică, 15 dec.2013:

http://www.economica.net/uitati-de-kwh-cat-platiti-acum-metrul-cub-de-gaze_68455.html


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply