OPINII: Europa se întoarce spre gazele de şist

0
665

farmec.ro
carturesti.ro%20

Le Monde: Parlamentari din toate taberele politice ale Franţei şi-au unit eforturile şi au elaborat un raport care militează pentru explorarea gazelor de şist. Un senator conservator şi un deputat socialist pledează în document pentru forarea a zeci de puţuri şi experimentarea fracturării hidraulice ameliorate şi a altor tehnici alternative, scrie „Le Monde“.

„Constatăm că gazele de şist au fost demonizate în Franţa fără o cercetare amănunţită, spun autorii raportului. În Hexagon a fost interzisă, prin lege, orice formă de explorare sau exploatare a gazelor de şist încă din vremea fostului preşedinte Nicolas Sarkozy.

Această decizie a fost confirmată de Curtea Constituţională franceză în timpul mandatului actualului preşedinte, Francois Hollande. Cei doi parlamentari au fost însărcinaţi cu studiul metodelor alternative de explorare şi forare a gazelor de şist, altele decât fracturarea hidraulică, o metodă controversată din cauza posibilelor efecte asupra mediului înconjurător.

Documentul prezentat în Parlament constată că există o multitudine de metode alternative ce ar putea fi utilizate, printre ele aşa numita fracturare cu propan care se foloseşte deja la scară largă, dar decizia politică împiedică cercetarea în domeniu. Întreaga lume susţine cercetarea, numai Franţa bate pasul pe loc, spun autorii în raport şi afirmă că această atitudine este dovadă de obscurantism.

Cât despre fracturarea hidraulică, documentul constată că tehnica este deja bine cunoscută operatorilor francezi şi că ea a fost aplicată de 45 de ori fără niciun efect negativ asupra mediului până la intrarea în vigoare a interdicţiei.

Polonia accelerează procesul

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Şi guvernul polonez intenţionează să accelereze explorarea resurselor de gaze de şist pentru a-şi reduce dependenţa de importurile de gaze naturale din Rusia, în pofida deciziei mai multor companii americane, inclusiv Exxon Mobil, de a se retrage, scrie publicaţia „Wall Street Journal“ (WSJ).

Polonia este una dintre cele mai promiţătoare locaţii din UE în ceea ce priveşte potenţialul resurselor de gaze de şist, însă la cele câteva puţuri de explorare săpate până în prezent rezultatele au fost neconvingătoare.

Sursa: adevarul.ro, 28 nov.2013.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply