Preşedintele CJC, acuzaţii la adresa celor care se împotrivesc companiei Chevron

0
676
Constantinescu: “Vine unul de la Văscăuţi şi protestează cu ONG-uri plătite de la Răsărit. Vacile nu ajung în copaci de la gaze de şist”.

Constantinescu: "Vine unul de la Văscăuţi şi protestează cu ONG-uri plătite de la Răsărit. Vacile nu ajung în copaci de la gaze de şist"

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, pledează pentru exploatarea gazelor de şist, în măsura în care ar ajuta zonele subdezvoltate ale judeţului Constanţa şi Dobrogei, în general. Mai mult, Constantinescu susţine că există o experienţă românească în domeniul exploatării gazelor de şist şi nu s-au constatat aspecte nocive activităţilor umane.

În cadrul şedinţei de miercuri a CJC, de la Biblioteca I.N. Roman, Constantinescu a vorbit despre un conflict de interese strategice în zonă, al cărui fanion este Rusia, pentru că intenţionează să menţină monopolul de gaze şi, implicit, România cu piciorul pe cap, prin preţuri exorbitante, mult mai mare decât cele pe care ţara noastră le-ar putea avea prin exploatarea gazelor de şist:

În permanenţă există două interese: interesul rusesc de a ne ţine în continuare captivi la energia cu gazul lor, care e pe undeva pe la 450 de euro mia de metri cubi şi interesul României de a avea exploatarea gazelor de şist, cu 70 de euro mia de metri cubi. De aici pleacă problema. Este o diferenţă uriaşă şi orice agent economic, orice instituţie care vrea să proceseze, să creeze, produse agricole sau animale în Dobrogea, cu cât are energia mai ieftină, cu atât preţul produsului de cost este mai bun şi randamentul este mai bun.

Dacă două entităţi au fabrici de biscuiţi, una are 70 de euro gazul şi alta 450 de euro, cel cu 70 de metri îl va băga în faliment pe celălalt, chiar cu aceeaşi tehnologie, a declarat Constantinescu.

În ceea ce priveşte activităţile din prezent din judeţul Constanţa, preşedintele CJC a invocat calea dialogului social, între experţi şi comunităţile locale:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

vedem ce este în subsolul Dobrogei sau judeţului Constanţa. Licenţele nu le dă Consiliul Judeţean Constanţa, ci le-a dat Guvernul României, adică Boc sau Ungureanu. Suntem în faza de prospecţiuni acum şi de încercare de lămurire a acestui conflict, care a devenit mediatic, între interesul rusesc şi interesul românesc şi, implicit, al SUA, susţine Constantinescu.

Pentru a-şi întări punctul de vedere, Constantinescu a pus pe masă meseria sa de bază, cea de inginer: Eu sunt născut în Ploieşti, unde este singurul institut de petrol şi gaze, toată şcoala industriei petroliere din România este formată acolo. Ne întâlnim la nivelul comunităţilor locale pentru experimentul prospecţiunilor, care vor discuta cu aceşti experţi.

i de exploatare. Acum, în locul uzinelor la Ploieşti, este un mare mall. Deci, nu mai avem cu ce să exploatăm gazele de şist şi România a dispus la prospecţiune, în largul mării, unde este Exxon şi, respectiv, platforma terestră, unde este Chevron, a punctat Constantinescu.

Preşedintele CJC nu a ezitat să îşi exprime punctele de vedere şi în privinţa opozanţilor exploatării gazelor de şist şi, pe un ton ironic, a sugerat faptul că protestatarii sunt plătiţi de la Răsărit:

Metoda prin fracturare hidraulică este şi singura din lume pentru a exploata gaze de şist, care nu este dăunătoare. Au demonstrat-o toate cercetările, inclusiv cele făcute de români, în 1974, în 1984 şi 1985, în România. S-au făcut astfel de fracturări hidraulice şi nu s-a întâmplat nimic.

Nu s-au otrăvit fântânile, nici nu s-au urcat vacile în copac, nici n-a venit vara iarna şi tot aşa, cum aud fel şi fel de teorii de genul acesta. Eu sper să se găsească aceste gaze în zona săracă a sudului judeţului Constanţa, unde perspectiva de dezvoltare este foarte mică, să nu spun spre zero şi discutăm.

tite de vecinii de la Răsărit. Sunt aceeaşi oameni, cunoscuţi deja, aceiaşi şapte care, la orice chestie, vin şi spun: Eu sunt din Suceava şi protestez. Celălalt e din Văscăuţi şi protestează. Vin cu aceeaşi maşină, nu îi bagă nimeni în seamă. O să fac un spaţiu special pentru proteste, în faţă la CJC, ca la Londra, unde să protesteze toată lumea, că e democraţie, a declarat Constantinescu.

După măscărirea protestatarilor, Constantinescu a explicat că lămuriri suplimentare nu ar putea veni din altă parte decât de la cei care chiar exploatează deja gaze de şist, anume Polonia: Vor fi şi deplasări în Polonia, unde de ani de zile se exploatează gaze de şist. O să-i întrebăm şi pe polonezi dacă le-au murit vacile, oile, dacă s-au otrăvit apele sau nu ştiu ce. Nu există în acest proces cianură. Este 95% apă, 3% nisip şi 2% conţinutul detergenţilor de vase pe care îl folosim la bucătărie. Vă spun pentru că, întâmplător, sunt inginer de meserie. Întâi să ştim ce avem şi apoi întrebăm toate localităţile dacă vor sau nu, prin referendum, prin reprezentanţii lor democratici. În primul rând, îi informăm, a concluzionat Constantinescu.

Marius Florian VASILE, replicaonline.ro, Joi, 28 nov.2013.

Credeţi că preşedintele CJC are dreptate?


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply