Băile Felix, în pericol? Guvernul a aprobat mai multe acorduri petroliere

0
723
Hotărârea a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

UPDATE:  Agenţia Naţională a Resurselor Minerale dezminte informaţiile privind explorarea/exploatarea gazelor de şist la Băile Felix.

La câteva ore după informațiile apărute în presă potrivit cărora Guvernul a dat undă verde exploatării gazelor de șist în perimetrul Băile Felix, Agenţia Naţională a Resurselor Minerale a transmis că acordul semnat cu compania East West Petroleum se referă doar la gaze naturale şi ţiţei.

“Resurse neconvenţionale, precum gazul de şist, nu fac obiectul acestui acord. Lucrările de explorare se vor realiza prin metodele tradiţionale resurselor convenţionale”, susţine ANRM.

Precizările ANRM sunt transmise după ce atât presa centrală, cât şi locală au scris, marţi, că Guvernul a aprobat mai multe acorduri petroliere, iar acordurile ar permite exploatarea eventualelor zăcăminte de gaze de şist de la Băile Felix, după ce pe plan local au avut deja loc o serie de manifestări anti-exploatare de gaze de şist.

“Guvernul a aprobat exploatarea gazelor de şist în zona stațiunii Băilor Felix, hotărârea fiind publicată, vineri, în Monitorul Oficial”, a anunțat marți realitatea.net. În documentul prezentat de realitatea.net nu se vorbește însă explicit despre gaze de șist.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Potrivit hotărârii, guvernul a aprobat acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul 3 Băile Felix de către East West Petroleum Corporation, o companie canadiană cu operaţiuni în Statele Unite ale Americii, India, Noua Zeelandă şi Maroc.

Articolul 1

Se aprobă Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX – 3 Băile Felix, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, şi East West Petroleum Corp., în calitate de concesionar, prevăzut în anexa*) care face parte integrantă din prezenta hotărâre._____*) Anexa nu se publică, fiind clasificată potrivit legii.

Articolul 2

Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX – 3 Băile Felix, aprobat potrivit art. 1, intră în vigoare la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României.

SURSA: Monitorul Oficial Hotărârea Nr.887 din 14.11.2013, citat de realitatea.net

Aceeaşi companie a mai obţinut acordul guvernului pentru exploatarea în perimetrele 8 Biled şi 7 Periam din judeţul Timiş.

Cotidianul.ro, Miercuri, 27 nov.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply