Medicii se pregătesc de grevă generală: „Ne-a ajuns să muncim pentru nimic!“

0
729

Sănătatea e în pragul colapsului, iar medicii sunt tot mai hotărâţi să continue protestele. Mai mult, ei susţin că, dacă până pe 28 noiembrie nu vor avea semnale pozitive din partea Ministerului Sănătăţii, vor intra în grevă generală pe termen nelimitat.

„Pe 28, vom declara greva generală“

„Stăm pe un butoi de pulbere”, susţin medicii constănţeni care au participat ieri la greva de avertisment de pe holurile Spitalului Judeţean Constanţa. Aceştia şi-au încetat activitatea pentru două ore în semn de protest faţă de situaţia din sistemul sanitar: salarii prea mici şi condiţii improprii de muncă.

Greva de avertisment care a avut loc între 8,00 şi 10,00 a fost făcută respectându-se legalitatea. Adică, o treime din personal a lucrat, iar restul şi-a manifestat nemulţumirea faţă de problemele din sistemul sanitar. Negocierile cu Ministerul Sănătăţii continuă, ele au fost deblocate pe 21 noiembrie, au continuat şi vineri şi sâmbătă şi dacă nu se va ajunge la rezultate palpabile, din data de 28 noiembrie vom declara greva generală.

La ultima discuţie cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu am început negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector de activitate, au retrimis memorandumul către Ministerul de Finanţe pentru deblocarea a 1282 de posturi medicale pentru că suntem în deficit mare de personal şi pe majorarea bugetului şi am început să negociem.

La acţiunea de astăzi au participat şi medici şi asistenţi dar în centrul atenţiei noastre este pacientul. Până pe 28, toată lumea îşi va desfăşura activitatea conform programului normal”, a declarat preşedintele sindicatului Sanitas Constanţa, Nicu Manea.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„Stăm pe un butoi de pulbere“

Cadrele medicale care au luat parte la greva de avertisment susţin că, situaţia a devenit atât de tensionată din cauza neajunsurilor cu care se confruntă în fiecare zi de muncă, atât medicii cât şi pacienţii.

„Stăm pe un butoi de pulbere şi cred că se va ajunge până la greva generală pentru că nu am primit nimic concret. Nu ne putem baza pe false promisiuni şi pe nu ştiu câte negocieri. Ne-a cam ajuns să muncim pentru nimic şi în nişte condiţii cum sunt în spitalele în care lucrăm”, susţine o asistentă.

De altfel, toate cadrele medicale sunt revoltate din cauza situaţiei şi spun că, sistemul nu doar suferă de subfinanţare, ci şi de indiferenţă faţă de nişte probleme atât de grave.

„Noi muncim cu preţul vieţii şi al sănătăţii noastre, pentru că nu e uşor să stai toată noaptea în gardă şi a doua zi până la prânz şi apoi să repeţi garda. Plus că ne-am săturat să le scriem reţete pacienţilor pe bileţele şi să îi trimitem fuga la farmacie pentru că nu le mai putem asigura niciun fel de tratament. Unii nu au posibilitatea, iar să te duci să-ţi cumperi singur tratamentul fiind internat în spital nu este o soluţie, iar pacientul găseşte «ţapul ispăşitor în medic» şi nu în sistem. Înainte aveam picături şi tratamente, iar acum am ajuns ca fiecare medic să îşi pună deoparte casoleta cu tratamente ca să păstrăm şi să tratăm cât mai mulţi pacienţi.

Trăim până la urmă cu un sentiment extrem de apăsător, gândindu-ne că pacienţii deja ne cunosc de atâta vreme şi au problemele pe care le au şi noi trebuie să le cerem să mai cumpere şi tratamentul. Nu ştim cum să facem mai multă economie la tot ce avem în spital şi asta în condiţiile în care sunt atât de mulţi oameni care reprezintă mari urgenţe.

Ca să nu mai vorbim că nu se diferenţiază în niciun fel un medic cu experienţă de ani de zile şi unul care abia şi-a început cariera. Reprezentanţii din Ministerul Sănătăţii au şi câte 20000 de euro salariile, iar noi muncim pe te miri ce”, a declarat, pentru Cuget Liber, dr. Eliza Avram, medic primar oftalmolog în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa.

Pe de altă parte, medicii din cadrul Spitalului Militar de Urgenţă „Alexandru Gafencu” Constanţa susţin că, deşi nu au voie să participe la niciun fel de proteste prin prisma menirii instituţiei în care sunt angajaţi, susţin demersurile colegilor lor din alte spitale.

„Eu nu pot să ies în stradă alături de colegii din alte spitale pentru că mă obligă situaţia, pentru că lucrez într-un spital militar, însă cred că sistemul de sănătate este la pământ şi că trebuie luate măsuri în cel mai scurt timp”, a declarat dr. Mihaela Dobre, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Militar de urgenţă „Alexandru Gafencu”.

Cât priveşte declanşarea grevei generale programată de medici pentru 28 noiembrie, reprezentanţii Sanitas susţin că aşteaptă ca instanţa să de-a verdictul în privinţa legalităţii acestui demers.

Cugetliber.ro, Marti, 26 nov.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply