Comisar şef Adrian Rapotan, adjunctul Poliţiei Constanţa: „Centrele de fier vechi trebuie desfiinţate!“

0
749

Centrele de colectare a deşeurilor feroase ar trebui închise! Acest aspect a fost subliniat de comisarul şef Adrian Rapotan, adjunctul Poliţiei Constanţa, care atrage atenţia că,  prin activitatea lor, aceste centre încurajează furturile. 

Zeci de furturi de materiale feroase au loc, zilnic, în judeţul Constanţa. Hoţii intră în gospodării, fură tot ce la pică în mână şi pot valorifica la centrele de fier vechi. Multe furturi au fost semnalate, în ultima perioadă, şi din structura căilor ferate, fiind pusă în pericol siguranţa trans-portului pe liniile ferate.

De asemenea, sunt vizate de hoţi şi maşinile vechi, pentru a le fi sustrase radiatoarele sau alte piese, tot pentru a le valorifica pentru un pachet de ţigări sau niscaiva leuţi. Aceste furturi sunt favorizate, consideră poliţiştii constănţeni, de existenţa centrelor de colectare a fierului vechi. Este nevoie de o iniţiativă legislativă pentru închiderea lor, consideră comisarul şef Adrian Rapotan, adjunctul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa.

„S-a terminat cu frigiderele vechi!“ 

„Eu cred că s-a terminat cu frigiderele, maşinile de spălat vechi sau ce alte bunuri mai aveau oamenii prin gospodării, astfel că aceste centre de colectare a deşeurilor trebuie închise. Este necesară o iniţiativă legislativă, pentru ca aceste centre să fie desfiinţate, iar în locul lor să fie înfiinţat ceva gen Remat”, a afirmat adjunctul Poliţiei Constanţa.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În plus, verificările poliţiştilor la aceste depozite de fier vechi sunt îngreunate de legislaţia în vigoare. Astfel, poliţiştii nu mai au drept de control, acesta revenindu-le celor de la Garda de Mediu şi Garda Financiară. Singurele dăţi când pot intra sunt în cadrul anchetelor, când au suspiciuni că sunt depozitate bunuri furate.

„Dar, aceste centre fiind în curţile oamenilor, este necesară autorizaţie de percheziţie, care presupune acte către procurori, către instanţa de judecată etc. Şi astfel trece timpul, fapt ce-i favorizează pe infractori”, a continuat poliţistul. De multe ori, până ajung poliţiştii să percheziţioneze centrele, bunurile furate sunt dispărute de mult…

În prezent, dacă doresc să treacă pragul unei astfel de unităţi, în control, poliţiştii sunt nevoiţi să facă schimb de hârtii cu reprezentanţii de la Mediu sau cu cei de la Garda Financiară, pentru a-i putea însoţi. Chiar şi aşa, însă, nu reuşesc să afle prea multe, căci în actele societăţii se completează, simplu, „deşeu feros”, fără a se preciza dacă este vorba despre şine de cale ferată, radiatoare de maşini etc.

Florentina BOZÎNTAN-DUMITROV, cugetliber.ro, Miercuri, 13 nov.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply