Impozitele locale pot creşte fără limite. Topul primelor 10 localităţi “în foame” de bani

0
746

Guvernul vrea să dea undă verde primăriilor să se finanţeze cât de mult au nevoie de la localnici.

Autoritățile locale vor putea crește birurile cu peste 20% de la anul

Sursa foto: VLAD STĂNESCU

Potrivit unui proiect de ordonanţă obţinut de Mediafax, primăriile vor avea voie să majoreze de la un an la altul taxele locale, deci impozitul pe case, maşini etc., cât de mult au nevoie, fără a respecta limita de 20%.

Măsura a fost gândită ca un mijloc de a satisface necesarul de finanţări al autorităţilor, protejând totodată “mediul de afaceri”, în condiţiile în care impozitele pentru persoane juridice nu se vor putea majora cu peste 20%. Aceasta înseamnă că primarii care nu fac parte din clientela USL vor fi nevoiţi să se finanţeze prin majorarea taxelor plătite de alegători, ceea ce le va scădea popularitatea. Astfel, vor fi tentaţi să treacă în curtea USL.

Topul datornicilor

EVZ a realizat o mini-anchetă în rândul celor mai îndatorate primării din ţară, primele care ar fi interesate să recurgă la o majorare de taxe. Pe listă se regăsesc în special autorităţi care spun că este inutil să creşti taxele, pentru că oamenii nu au bani să le plătească nici pe cele de acum. Alte primării ar putea însă recurge la această măsură. Unul dintre marii datornici este primăria Prejmer, din judeţul Braşov. Autorităţile locale au demarat mai multe proiecte, din care o parte cu fonduri europene, cum sunt lucrările de canalizare şi alimentare cu apă a locuitorilor.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Însă, primăria îşi acoperă doar 10-15% din buget din taxe şi impozite locale, astfel că este dependentă de banii de la Guvern. Cum li s-a tăiat din alocări, autorităţile au încercat să acopere din fonduri locale. De aici şi datoriile. Majorarea taxelor în 2014 ar fi în zadar, deoarece o mare parte din locuitori sunt fie pensionari, fie şomeri. “Degeaba majorezi taxele, dacă oamenii nu le pot plăti. Nu ştim nici dacă ne luăm banii pe noiembrie”, spune secretarul Emil Pleşa.

În aceeaşi situaţie se află şi oraşul Lupeni. Primăria a demarat proiectul de reabilitare şi modernizare a staţiunii Straja în perioada în care Ministerul Dezvoltării era condus de Elena Udrea. După ce USL a câştigat alegerile, banii nu au mai venit. “De aproape doi ani nu am mai primit banii de la Ministerul Dezvoltării, care a blocat finanţările, după ce s-a schimbat Guvernul”, a declarat pentru EVZ viceprimarul Cornel Lungan.

Primăria din Mangalia are datorii care provin în mare parte din costurile de întreţinere şi reabilitare a infrastructurii din staţiunile din subordine, potrivit viceprimarului USL Bogdan Maganu. Majoritatea localnicilor trăiesc din turismul estival deci creşterea taxelor nu este o soluţie. Primăria îşi asigură 50% din buget din surse proprii, pentru restul depinde de Guvern. Dacă banii nu vor veni, va trebui să se taie din investiţiile menite să atragă mai mulţi turişti.

Topul administraţiilor locale cu cele mai mari datorii mai vechi de 90 de zile, la 30.09.2013 (milioane de lei:

  • Nalbant (judeţul Tulcea) 39,06
  • Lupeni (Hunedoara)37,5
  • Voineasa (Vâlcea) 34,2
  • Sectorul 5 (Bucureşti) 18,83 milioane lei
  • Ploieşti (Prahova) 12,04
  • Şuşani (Vâlcea) 9,85
  • Prejmer (Braşov) 8,62
  • Mangalia (Constanţa) 7,78
  • Baia de Aramă (Mehedinţi) 7,67
  • Câmpulung Moldovenesc (Suceava) 7,48.

Sursa: Ministerul Finanţelor.

Simona Tapalagă, Raluca Florescu, EVZ.ro, 08.11.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply