Lupta pentru gazele de şist, în presa lumii

0
699

Marile agenţii şi posturi TV din străinătate au relatat pe larg evenimentele din comuna vasluiană Pungeşti, unde un protest al localnicilor a determinat compania Chevron să suspende lucrările de explorare.

Schema de extracţie a gazelor de şist.

Chevron a anunţat oficial că îşi doreşte o relaţie bună cu comunităţile locale şi din acest motiv a decis întreruperea lucrărilor, deşi are toate avizele necesare pentru a începe operaţiunile. Localnicii critică metoda folosită de Chevron pentru extracţia gazelor de şist – fracturarea hidraulică.

“Gigantului american Chevron i s-a permis începerea explorării pentru o eventuală exploatare în România, metoda de extracţie fiind una controversată: fracturarea hidraulică”, notează Euronews.

Postul european de televiziune citează unul dintre localnicii din Pungeşti care au participat la protestul anti-Chevron, manifestaţie care a determinat compania să suspende explorarea în comuna vasluiană cu aproximativ 3.200 de locuitori.

“[Metoda de extracţie folosită] va afecta apa subterană, iar puţurile noastre vor seca. Când aceste substanţe toxice, cancerigene, vor ajunge în apa pe care o bem, ne vom îmbolnăvi şi vom muri”, a spus acesta.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Chevron, însă, spune că prioritatea sa este explorarea şi exploatarea în mod responsabil faţă de mediu.

Agenţia Reuters menţionează că, deşi americanii de la Chevron au toate avizele necesare pentru a începe explorarea, compania a decis să suspende lucrările în urma protestelor localnicilor, susţinute de manifestaţii în Capitală.

“Explorarea şi exploatarea gazelor de şist nu este văzută cu ochi buni de localnici din cauza metodei folosite – fracturarea hidraulică, metodă care presupune injectarea de apă şi chimicale în formaţiunile de rocă, pentru eliberarea gazelor. Numeroase state din Europa Centrală şi de Sud-Est văd gazele de şist drept o modalitatea de a câştiga independenţa energetică faţă de Rusia, principalul furnizor din regiune. Totuşi, în România, numai un sfert din cantitatea necesară de consum vine din import, datorită rezervelor din surse convenţionale pe care le are această ţară. Potrivit estimărilor Administraţiei pentru Energie a Statelor Unite, România ar avea rezerve de gaze de şist care ar putea acoperi consumul intern pe 100 de ani”, notează Reuters.

Subiectul este tratat pe larg şi de agenţia France Press, care adaugă că Chevron a obţinut dreptul de explorare atât în “săracul judeţ Vaslui”, cât şi în câteva zone de la Marea Neagră.

Sursa: ro.stiri.yahoo.com, Vineri, 18 oct.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply