PROIECT: Câinii din adăposturi pot fi adoptaţi şi “la distanţă”, pentru a nu fi eutanasiaţi

0
693

Proiectul de Norme metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de Gestionare a câinilor fără stăpân, modificată recent prin Legea nr. 258/2013, a fost lansat vineri în dezbatere publică de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Legea nr. 258/2013, adoptată de Camera Deputaţilor în 10 septembrie, stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile lucrătoare în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi.

Potrivit proiectului de norme, câinii sterilizaţi, ocrotiţi şi asumaţi de către comunităţile de locatari, care nu circulă liber în spaţiile publice, nu vor fi capturaţi de serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

În ceea ce-i priveşte pe cei prinşi şi duşi în adăposturile publice, aceştia pot fi revendicaţi, în cazul în care au fost pierduţi de stăpân, adoptaţi direct sau la distanţă.

Operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia de a permite accesul publicului în adăposturile publice, zilnic, în intervalul orar 10.00 – 18.00, inclusiv în timpul sărbatorilor legale.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Începând cu a 8-a zi de staţionare a câinilor fără stăpân în adăpostul public, aceştia pot fi adoptaţi la distanţă de către persoane fizice şi juridice din ţară şi din străinătate. Câinii adoptaţi la distanţă trebuie identificaţi, înregistraţi în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân, deparazitaţi, vaccinaţi, sterilizaţi şi relocaţi în alte cuşti special destinate.

Persoanele care adoptă la distanţă câini fără stăpân suportă toate cheltuielile necesare pentru menţinerea câinilor în adăpost, prevede proiectul citat. Cheltuielile de întreţinere în adăposturile publice a câinilor fără stăpân adoptaţi la distanţă sunt stabilite prin hotărâre a consiliului local, respectiv prin hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Cititi mai mult pe mediafax.ro, 11.10.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply