Autorităţile locale şi nomazii

0
635
După evacuarea rromilor instalaţi abuziv pe un teren din Eforie, şi la Mangalia se pregăteşte o acţiune similară.

După evacuarea romilor instalaţi abuziv pe un teren din Eforie, şi la Mangalia se pregăteşte o acţiune similară

Primăria Eforie şi-a pus rromii în cap, după acţiunea de săptămâna trecută, când a luat decizia să demoleze toate barăcile construite abuziv. Evacuarea rromilor a fost primită cu bucurie de mulţi dintre locuitorii din Eforie Sud, numai că acţiunea a avut loc într-un moment cât se poate de nepotrivit: înainte de codul portocaliu de ploi şi vânt, respectiv temperaturi neaşteptat de scăzute pentru această perioadă a anului. Prin urmare, tot primăria a fost nevoită să le găsească locuri de cazare.

Cei care au buletine de Eforie, au fost cazaţi provizoriu, au acoperiş deasupra capului. Ceilalţi, care nu sunt din Eforie, să plece în localităţile sau judeţele din care provin, ne declara, zilele trecute, viceprimarul oraşului Eforie, Robert Şerban. Toate bune şi frumoase, numai că ONG-urile care se ocupă de drepturile rromilor au concluzionat că evacuaţii stau acum în condiţii insalubre.

Au fost sesizate mai multe instituţii, între care şi Direcţia pentru Protecţia Copilului, având în vedere numărul mare de copii ai familiilor în cauză. De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei Eforie spun că nu au habar de aşa ceva.

Poveştile cu rromii care ocupă abuziv terenuri sau clădiri nu sunt doar motive de isterizare pentru cetăţenii unor ţări precum Anglia sau Franţa, sunt probleme reale, cu care se confruntă administraţiile locale din România.

În judeţul Constanţa, după ani de zile în care au tărăgănat luarea unei decizii, după ani în care organizaţiile nonguvernamentale nu s-a interesat de cartierul ilegal al rromilor în Eforie Sud, iată că a venit… demolarea!

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Zeci de barăci au fost făcute una cu pământul, iar circa 100 de rromi s-au trezit că nu mai au unde să locuiască. Prostia administraţiei locale este că demolarea a venit pe o vreme cruntă, iar din punct de vedere uman nu poţi lăsa nişte copii să stea sub cerul liber, în ploaie şi pe frig. A fost găsită soluţia provizorie: fostul internat al liceului din Eforie. Până când? Nu se ştie.

Situaţia de la Eforie nu va rămâne singulară: şi la Mangalia se pregăteşte o evacuare. Vizată este zona Barăci a Mangaliei, spun reprezentanţi ai primăriei din sudul litoralului.

În barăcile Serviciului Social locuiesc, pe lângă chiriaşii cu acte în regulă, şi rromi care s-au instalat pur şi simplu acolo, abuziv. Consumă apă, curent şi nu plătesc, susţine primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu.

De altfel, în luna august a anului curent, o echipă a ENEL s-a deplasat la barăcile rromilor, pentru debranşare. Acţiunea a fost amânată, după ce în piesaj a intervenit şi primarul Cristian Radu, rromii luându-şi angajamentul să achite facturile restante. Ce s-a întâmplat între timp?

Unii au achitat, alţii – nu, spune Cristian Radu, aşa că nu este exclus ca ENEL să vină din nou în cartierul cu pricina, iar de data asta să şi debranşeze locuinţele.

Potrivit unor reprezentanţi ai Primăriei Mangalia, barăcile sunt, mai ales după ploaia din ultimele zile, într-o stare avansată de degradare, aşa încât se ia în calcul demolarea lor. Locatarii de la barăci ar urma să fie mutaţi în zona IAS-urilor, iar pe terenul rămas liber ar urma să fie construite locuinţe sociale.

Dar, să nu credeţi că numai sudul litoralului se confruntă cu astfel de probleme. În acest context, reamintim acţiunea de acum câteva luni a poliţiştilor de la Secţia 5, care au evacuat o familie de rromi din Cumpăna, care se instalase în parcul de la Doraly din Constanţa.

Alexandra ANTON, replicaonline.ro, Joi, 3 oct.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply