Primarii din judeţul Constanţa, despre problema câinilor maidanezi: Trebuie să se implice şi parlamentarii

0
611
Castrare sau eutanasiere?

Primarii din judeţul Constanţa, despre problema câinilor maidanezi: Trebuie să se implice şi parlamentarii

După tragedia petrecută luni, 2 septembrie, a.c., în Parcul Tei din Capitală, când un copil în vârstă de patru ani a murit după ce a fost atacat de maidanezi, premierul Victor Ponta a precizat în aceeaşi zi că problema câinilor comunitari este una extrem de serioasă, la care nu a fost găsită o rezolvare reală timp de 20 de ani. Şi preşedintele Traian Băsescu a făcut, ieri, câteva precizări pe această temă, arătând că nu este împotriva eutanasierii, iar asta pentru că nu putem pune câinii mai presus de oameni.

Câini comunitari există peste tot în România. Pentru a afla dacă s-au luat măsuri sau măcar dacă s-au gândit la soluţii temporare am luat legătura cu mai mulţi reprezentanţi ai administraţiilor locale din judeţul Constanţa.

Liviu Tramudana, purtător de cuvânt al Primăriei municipiului Constanţa ne-a reamintit ceea ce a spus Radu Ştefan Mazăre, primarul Constanţei, acum câţiva ani, după un incident similar care s-a produs în portul Agigea.

Acum câţiva ani a avut loc un accident stupid în portul Agigea, când tot aşa un copil a fost muşcat de un câine. Atunci primarul Radu Ştefan Mazăre a declarat că iubeşte câinii, că nu este de acord cu eutanasierea lor, dar dacă va fi cazul va face un referendum în acest sens pentru a afla părerea populaţiei.

Părerea mea este că nu vom scăpa de câini niciodată, oricâte fonduri am aloca. Cei de la Biobază îşi fac datoria, au grjă de câini, îi castrează, îi sterilizează, dar apar alţii noi dintre blocuri, hrăniţi de locatari, care se înmulţesc la rândul lor. Eu personal am fost muşcat de un câine din acesta, de dimensiuni foarte mari, pe care a trebuit să-l urmăresc să văd dacă este sănătos, dar nici eu nu sunt de acord cu omorârea lor, a declarat, pentru Replica, Liviu Tramudana, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Constanţa.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ce spune primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei

În primul rând trebuie schimbată radical legislaţia naţională în legătură cu câinii comunitari. Fundaţiile pentru protecţia animalelor au acordat o atenţie exagerată acestora. Sănătatea şi securitatea omului trebuiesc puse înaintea animalelor. Omul trebuie să aibă prioritate în habitat. Ca primar, afirm cu toată răspunderea că posibilităţile noastre, a autorităţilor locale de a acţiona pentru limitarea acestui fenomen grav şi nemaivăzut în Europa, nu se poate rezolva decât prin modificarea legislaţiei la nivel naţional.

Acea lege aberantă aprobată de Parlamentul din 2010, la presiunea asociaţiilor de protecţie a animalelor, trebuie modificată urgent pentru că s-a ajuns prea departe ca animalele fără stăpân să omoare copii, străini, bătrâni şi să limiteze dreptul la liberul acces pe domeniul public al cetăţenilor. Lucrul acesta îl spune un mare iubitor de animale, care deţine acasă inclusiv câini.

Voi adopta o hotărâre a Consiliului Local care va fi drastică asupra celor care deţin mai mulţi câini decât le permite spaţiul, a celor care hrănesc câinii dintre blocuri, a celor care au animale fără să le declare. De asemenea nu pot fi revendicate decât animalele asupra cărora deţin un titlu de proprietate, a declarat Nicolae Matei, primarul oraşului Năvodari.

Primarul din Agigea, opinie similară cu a edilului din Năvodari: trebuie schimbată legislaţia

În Canada este o lege dată de statul Canadian în care copii care nu au împlinit încă 12 ani, nu au voie să meargă singuri pe stradă. Dacă un copil mai mic de 12 ani este găsit pe stradă este internat într-un centru social, părinţii sunt consiliaţi, învăţaţi cum să fie părinţi, iar dacă acest lucru se repetă, a doua oară este dat spre adopţie unei alte familii. Asta apropo de incidentul de acum şase ani din Agigea.

În altă ordine de idei legislaţia europeană şi americană este foarte bine pusă la punct. Cei care deţin un câine trebuie să-l sterilizeze şi plătesc o taxă anuală de 500 de dolari. Legislaţia trebuie să fie clară şi punctuală cu îndatoriri şi obligaţii atât pentru cei care au în grijă câini şi îi ţin în apartamente cât şi pentru cei care hrănesc câinii pe domeniu public sub orice formă.

Atâta timp cât o legislaţie la nivel naţional mă împiedică pe mine, autoritate locală, să intervin în favoarea cetăţeanului şi-mi limitează dreptul la autonomie locală este inechitabil şi injust. Îmi plac animalele în general, dar toate au o limită. Eu nu pun viaţa unui câine mai presus de a unui copil. Înseamnă că societatea nu mai este umană. Să sterilizezi un câine costă 2. 500 de lei. Raţia zilnică a unui câine costă mai mult decât a unui copil instituţionalizat. Fiecare autoritate locală se gospodăreşte în funcţie de buget. Nu te poţi împrumuta să creşti câini, a punctat Cristian Cârjaliu, primarul comunei Agigea.

Există localităţi unde primarii susţin că au luat deja măsuri

Suntem deja într-un program pentru protecţia animalelor care a pornit anul acesta de la 1 martie, în cadrul căruia au fost efectuate deja 500 de castrări. Cred că avem 2.500 de câini comunitari în Medgidia. Prin acest program se urmăreşte evitarea abandonului câinilor din curţi pentru a nu se mai produce înmulţirea lor şi de asemenea castrarea şi microciparea câinilor pentru a avea o evidenţă.

Programul se desfăşoară prin reprezentanţii Direcţiei de Gestionare a Domeniului Public şi Privat din cadrul primăriei în colaborare cu asociaţia Save the dog, a declarat, pentru Replica, Marian Iordache, primarul Municipiului Medgidia.

Primarul din Mangalia: Soluţii există, dar trebuie să se implice fiecare cetăţean

Este foarte trist în primul rând că trebuie să moară cineva ca să se înceapă luarea de măsuri. Aceasta nu este o problemă a Mangaliei, ci o problemă a României. Aproape în toate ţările din Europa, conform legislaţiei, dacă un câine nu este revendicat timp de 6 luni, este eutanasiat. Dacă omorâm miei de Paşte nu este o problemă, dar atunci când vine vorba de câini agresivi, este. ONG-urile care se ocupă cu protecţia câinilor nu văd să facă nimic concret.

În Mangalia, avem o biobază.Mi se pare totuşi incorect faţă de copii şi de vârstnici pentru că întreţinerea unui câine costă 100 de lei pe lună. Primul pas a fost sterilizarea câinilor. Sperăm ca până la sfârşitul anului să avem cât mai puţini. Acum câteva zile o maşină din alt oraş a venit în Mangalia şi a lăsat 10-15 câini. Noi încercăm să fie cât mai puţini şi alţii vin şi îi lasă.

Autorităţile locale trebuie ajutate de parlamentari. Ar trebui pornit de sus până la ultimul cetăţean. O soluţie ar fi adoptarea de către fiecare familie a unui câine. Eu personal am unul acasă”, a declarat, la rândul său, şi Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia.

Marieta ŞTEFAN, replicaonline.ro, Miercuri, 04.09.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply